...jatkuu

3 HENKILÖKOHTAISIA KASTEPAPIN HARJOITUKSIA

Tämä on kirjoitettu kaikille niille, joilla on erityinen vastuu kastettujen hengellisestä kasvatuksesta, kastepapit kärjessä. Muotoilen tämän kastepapin omaksi rukoukseksi, mutta sinäkin, joka toimit seurakunnan muissa kasvatustehtävissä voit käyttää tätä, soveltaa itsellesi, sillä olethan sinäkin osallinen pyhästä toiminnasta. Minä ukson nimittäin yhä enemmän siihen, että vain sen mitä tekee itse voi aidosti toteuttaa suhteessa muihin. Jos siis haluat, että vanhemmat rukoilevat lastensa kanssa, rukoile itse. Ja rukoile heidän puolestaan. Anna kasteperheiden jatkuvasti viipyä Rukoushelmissäsi, yhdessä Salaisuushelmessä. Kosketa sitä helmeä usein muistuttamassa: Jumala muista heitä. Anna heille rohkeutta. Anna heille kestävyyttä. Anna heille voimaa. Varjele kasteen armossa. Kiitos jumala että et kadu kastelapsiani koskevaa kutsuasi ja lupauksiasi.

Jotta tästä rukouksesta voisi tulla tapa, joka virtaa olemuksestasi, niin sinun itsesi tulee rukoilla syvälle rukousnauhaasi. Siksi ehdotan, että voit aloittaa Rukoushelmien käytön kastehelmirenkaana, jonka avulla rukoilet itsesi, seurakunnan ja kastamiesi ihmisten puolesta. Voit kutsua heitä, iästä riippumatta, kastelapsiksesi, sillä me kaikki seisomme yhteisen Taivaallisen Isämme kasvojen edessä. Sitten kun olet harjoitellut rukoilemaan tällä tavalla, voit yhä enemmän siirtää rukoukset kastelasten puolesta yhteen Salaisuushelmeen.

Ehdotan yhden suomalaisen Kaarinan vinkin mukaan harjoitusta Isä Meidän rukouksessa yhdistettynä Rukoushelmiin. Se hälventää kaiken kummallisuuden rukousnauhasta, sillä Isä meidän on meidän jokapäiväinen yhteinen rukouksemme. Rukoushelmissä on sama pastoraalinen armon järjestys kuin Kristuksen suuressa mallirukouksessa. Rukoushelmien käyttö Vapahtajan sanooihin liittyen on siunattua. Ehdotan, että henkilökohtaisessa rukouksessasi käytät pitkähkön ajan oheista mallia. Hiljaisuushelmiä ja Salaisuushelmiä en kommentoi, sillä ne ovat erilaisten rukouskohtien vahvistus ja perusta. Kirjoittamani meditaatiot ovat tietysti vain lähtökohta. Kun käytät niitä jonkin aikaa, ne antavat tietyn suunnan. Kasteen sakramentti tulee yhä tärkeämmäksi. Sitten voit jatkaa rukoillen ja ajatellen täysin riippumatta minun tekstistäni. Niin on kaikkein parasta.

Hiljenny. Ajattele. Jumala on läsnä.
Ole tarkkaavainen.

Rukoile: Sinä olet rajaton, Sinä olet lähellä, Sinä olet valo ja minä olen sinun.

Tartu Jumalanhelmeen ja rukoile: Isä meidän, joka olet taivaissa.
Meditaatio Nyt olen sinun luonasi, Isäni. Olen luotu lapseksesi, olen kastettu lapseksesi, kuulun kaikkien kastettujen pyhään perheeseen. Seison sinun edessäsi, Isä. Minua ympäröivät kaikki kastamani ihmiset. Jumala, muista heitä, anna heille Pyhä Henki, nyt, aina ja ikuisesti. Huomaan taivaan valon ympäröivän meidät, horisontti on rajaton. Sinun katseessasi, Herra, ei ole aikaa, sinun kädessäsi ei voimattomuutta. (Nyt ajattelen erityisesti...)

Tartu Minähelmeen ja rukoile: Pyhitetty olkoon sinun nimesi.

Minä olen tällä pienellä maapallolla vain pienen lyhyen hetken. Mutta minulle on annettu tämä valtava tehtävä pyhittää sinun ikuinen nimesi sanomalla se kasteveden yllä. Siunaa ja varjele kaikkia niitä, jotka olen kastanut. Auta minua itseäni elämään nimesi kunniaksi ja kirkkosi pyhitykseksi.

Tartu Kastehelmeen ja rukoile: Tulkoon sinun valtakuntasi.

Kasvakoon ja kypsyköön sinun valtakuntasi maan päällä, niin että se on hyvä koti kaikille kastelapsilleni. Kantakoot he hengen hedelmiä. Säilykööt he taivasta varten.

Tartu Autiomaahelmeen ja rukoile: Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Jumala, anna minun tahtoa sitä, mitä sinä tahdot, anna kaikkien kastelapsieni tahtoa, mitä sinä tahdot... Puhdista meidät niin että jätämme oman tahtomme ja jättäydymme kokonaan sinun hyvään tahtoosi kaikkien kanssa. Anna meille ymmärrystä oivaltaa, että se mitä sinä haluat on meidänkin syvin tahtomme. Ja uskoa, että sinun tahtosi on aina minun parhaani.

Tartu Huolettomuushelmeen ja rukoile: Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme.

Auta minua ja kaikkia, joiden puolesta nyt rukoilen, ottamaan jokapäiväinen leipämme luottavaisesti sinun kädestäsi, kiittämään, murtamaan ja jakamaan eteenpän.

Tartu Rakkaushelmeen ja rukoile: Anna meille meidän syntimme anteeksi.

Sinun luoksesi, hyvä Isäni, tulen rajattomassa luottamuksessa. Jätän syyllisyyteni sinulle, saan armosi, olen siitä vakuuttunut. Auta minua elämään kristityn arvoisesti. Sinun anteeksiantamukseesi haluan sulkea kaikki kastelapseni: Anna heille anteeksi, pyhitä heidät, siunaa heitä.

Tartu Uhrihelmeen ja rukoile: niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.

Oi, virratkoon anteeksiantamus meidän kaikkien ylitse, virratkoon ylitse. Tee minusta ja kaikista kastelapsistani ihmisiä, joilla on lämmin sydän ja lämpimät kädet.

Tartu Yöhelmeen ja rukoile: Äläkä saata meitä kiusaukseen vaan päästä meidät pahasta.

Pimeydessäni, maailman pimeydessä, kiusauksissa ja kuolemassa, armahda meitä. Ole meille armollinen, lempeä Herra Jumala. Muista erityisesti kastelapsiani kiusauksissa, yksinäisyydessä ja kuoleman kohdatessa. Herra, sinä uskollinen Jumala, sinun käsiisi jätän heidät ja meidät kaikki. Yksin sinuun me luotamme.

Tartu Ylösnousemushelmeen ja rukoile: Sillä sinun on valtakunta, voima ja kunnia, iankaikkisesti, aamen.

Kristus on ylösnoussut, Halleluja. Kuolema, missä on sinun otasi. Kaikki kastelapseni, valkoisiin puettuina, ovat todellakin pukeutuneet Kristukseen, Kuolemattoman. Hän johtakoon heidät kaikki taivaan kotiin, älköön hän kadottako ainuttakaan. Sulje meidät kaikki ylösnousemuksesi valtavaan voimaan. Loistakoon valosi meille. Tulkoon kärsivästä kirkostasi pian juhliva kirkkosi. Aamen.

alkuun