Kirjoitukset

Martin Lönnebon tervehdys Suomen lapsi- ja nuorisotyöntekijöille
nuorisotyöntekijöiden neuvottelupäivillä tammikuussa 2003.
Suomeksi tulkinnut Kaarina Hakkarainen

Aloitamme rukoilemalla yhdessä. Valitse itsellesi sopiva kieli.

Laulamme rukouksenamme:
Du är gränslös, Du är nära, Du är ljus, och jag är Din.
Olet rajaton, olet lähellä, olet valo ja olen sun.

LAULAA ENKELIEN KANSSA

Teidän tehtävänne Suomen kirkkona on laulaa enkelien kanssa, niin ajattelen. En ironisesti vaan ihan tosissani. Jos joku kysyy, mitä teet lasten ja nuorten hyväksi, niin vastaa: Opetan heitä laulamaan enkelien kanssa. Sitä samaa minä teen teidän kanssanne, siis opetan teitä laulamaan enkelien kanssa. Elämämme täällä maan päällä on Kaikkein Korkeimman Veisun harjoittelua. Enkelit tietävät, miksi me täällä elämme.

Enkeleillä on ehkä enemmän lauluja valikoimassaan kuin tähtiä taivaalla, sillä enkelit laulavat Jumalalle ja Jumala on rajaton. Mutta me, me olemme maan päällä ja meillä on huono muisti, niinpä aloitamme kaikkein tunnetuimmalla enkelilaululla.

”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” Luuk. 2:14

Tässä laulussa on Pohjolan kirkkojen koko tulevaisuusohjelma: tehdä vain, mitä enkelit sanovat.

KERTOMUS

Lapsi- ja nuorisotyössä on käytettävä kertomuksia. Kuvitelkaapa nyt, että Tukholman tuomiokirkko äkkiä kutistuu. Mutta ette te itse. Nyt kirkko on muuttunut keittiöksi länsipohjalaisessa metsäkylässä. Eletään 1930 –lukua. Keittiössä on melkein yhtä kaunista kuin Suurkirkossa. Ikkunat ovat huurteessa. Sinisenkirjavat vastapestyt räsymatot peittävät kokonaan puulattian. Punaisia koristeköynnöksiä roikkuu lampussa ja katossa nurkasta nurkkaan. Kuusessa palavat kynttilät ja kuusen tuoksu ympäröi lapsijoukon, vanhemmat ja väsyneen isoäidin. Suuren keittiön pöydän ja sohvan välissä seisoo naapuri parin peninkulman takaa, suuri mies, pitäjän romunkeräilijä, joka on kutsuttu kylään ahtaaseen kotiin pyhien ajaksi. Kenenkään ei tule olla jouluna yksin, sanoo äiti.

Romunkeräilijä laulaa mielellään. Mutta ensin hän kertoo ihmeellisen jutun: Naapurikylä Norsjön vanhassa kirkossa, seudulla, joka on kuuluisa menestyneistä hiihtäjistään, tapahtui jotain kummallista. (Tämä tapahtui ennen vuotta 1852, sillä silloin puukirkko purettiin.) Jumalanpalvelus oli loppunut. Vahtimestari lähtee viimeisenä ja lukitsee oven. Silloin sisältä kuuluu laulua. Enkelit olivat jääneet kirkkoon. Ne lauloivat kaunista melodiaa, joka on niin helppo, että seurakunta oppi sen heti.

…kuuntele…

Mutta vaikka enkelien kieli on vaikeampaa kuin länsipohjalainen maalaismurre, kuuli eräs osallistuja ymmärrettävät sanat sisimmässään. Ja niin enkelilaulu teksteineen leviää seudulla sanoineen. Tunturien yli se saapuu Norjaan ja jään yli Pohjanmaalle ja tulee siunaukseksi.

Keittiön puupenkillä jalkojaan heilutteleva lapsi, nuorimmainen, on säilyttänyt laulun sydämessään 65 vuotta. Ja juuri nyt hän seisoo tässä saarnatuolissa. Hän osaa melodian, mutta on epävarma sanoista. Hän ajattelee, että enkeleillä on aina ne sanat, mitä juuri nyt tarvitsemme. Sanotaanhan Ilmestyskirjassakin, että taivaassa lauletaan uusi laulu.

Millä sanoilla enkelit toivoisivat meidän juuri nyt laulavan?

MILLAISET SANAT OLIVATKAAN?

Uskon, että sanat alkavat kertomalla, kuinka Jumalamme on suuri ja meidän tulee kunnioittaa häntä.”Jumalan on kunnia korkeuksissa.” Tätä meidän tulee laulaa ihmisten puolesta Pohjolassa. Mikään ei ole toivotonta, sillä Jumala on suuri. Olemme ylpeitä uskostamme.

Vierailin vaimoni kanssa ruotsalaisen pappimme luona Espanjan aurinkorannalla. Siellä tapasin kirkossa Åresta kotoisin olevan puusepän. Hän oli tapansa mukaan tuonut Espanjaan mukanaan 45 senttimetrisen peiliteleskooppinsa katsellakseen tähtiä. Ensimmäisenä täysin tähtikirkkaana yönä olimme syvällä vuoristossa. Teimme äärettömän pitkän matkan: kuusta Saturnuksen renkaiden ja linnunradan tähtien kautta lähimpään galaksiin ja sieltä edelleen käsittämättömän mustan, jäänkylmän tyhjyyden läpi uusiin maailmoihin.Viimeinen maailma oli 500 miljoonan valovuoden päässä.Ja se oli vain pätkä matkasta äärettömyyteen. Jumalan korkeudethan ovat äärettömiä. Meillä on suuri Jumala.

JUMALA ON SUURI

Nyt kerron, millaisena ajattelen kuulevani enkelien laulun.

Du Gud är större än våra tankar, Med dina änglar vi ärar dig.
Din vishet strålar som himlens stjärnor, Din blick är djup som en gränslös rymd.

Jumala olet suurempi kuin ajatuksemme, enkeleiden kanssa me sinua kunnioitamme
Loistava kuin taivaan tähdet on viisautesi syvä kuin ääretön avaruus.

Ruotsalaisen Finnmarkin Orsasta kotoisin olevan runoilijan, Dan Anderssonin viimeisessä julkaistussa runossa kuuluu tällainen taivaallinen laulu:
Ja sen Kaikkein korkeimman veisun
he lauloivat jälkeenpäin.
Ja vaikka en käsittänyt siitä sanakaan
puhkesin hillittömään itkuun.
Se oli
kaikki sydämet, kaiken ymmärryksen ylittävä avaruus –
se oli
mitä korva ei ole kuullut, eikä silmä nähnyt.

Aloitimme laulamalla: Olet rajaton. Sitten jatkoimme: Olet lähellä.

JUMALA ON LÄHELLÄ

Maailmassa ei ole uskontoa, joka olisi levinnyt niin suuresti, niin sanomattoman suurta ja niin inhimillisen läheistä, kuin meidän uskontomme. Siitä voimme olla ylpeitä ja siitä voimme laulaa.

Siunasin hautaan vaikeasti kehitysvammaisen pojan. Vanhemmat kertoivat, että ainoa, mitä poika todella osasi, oli nauraa. Ja siinä hän oli mestari. Kun pojan piti mennä päiväkotiin, vanhemmat olivat hermostuneita, poikahan voi vain maata patjallaan ja nauraa. Jonkin ajan kuluttua vanhemmat huolestuivat, koska pojan posket punottivat. Voisiko se olla merkki ihottumasta? Asia selvisi: Poika oli kaikkien suosikki. Lapset antoivat suukkoja niin että iho kului. On suurta saada ottaa vastaan hellyyttä ja yhtä ihmeellistä tässä kyynelten maailmassa on saada antaa hellyyttä. Tämä on kirkon tehtävä.

Toinen säkeistömme enkelien laulusta kuuluu seuraavasti:

Du Gud är nära som mänskors tårar som jordens längtan och barnens skratt.
O Gud låt friden med all god vilja, som regn i öknen välsigna oss.

Jumala olet lähellä kuin kyyneleemme, kaipuu maan ja nauru lapsiemme.
Jumala anna hyvä tahto, rauha maailmaan sateen lailla erämaassa meitä siunaamaan.

JUMALA ON HYVÄ

Betlehemissä enkelit lauloivat ”ihmisillä, joita hän rakastaa”. Tämä on ennen kuulumatonta. Ei ole helppoa rakastaa ihmisiä. Ja Jumala voi vain rakastaa Jumalaa täysin. Mutta me luotamme siihen, että ”Sinä olet valo.” Ja silloin haluamme olla Hänen. Kirkon tehtävä maailmassa on, että enkelien kanssa autamme ihmisiä rakastamaan Jumalaa, kaikkea luotua ja maata. Kirkon tulevaisuus on rakastaa. Ihmiset eivät koskaan kyllästy kirkkoon, joka laulaa Jumalan suuruudesta, lähellä olosta ja hyvyydestä.

Viimeinen säkeistö harjoittelulaulussamme kuuluu:

Du Gud är godhet, ja, mer än kärlek, ty du har blivit som en av oss.
Nu med Maria vi kysser Barnet, med himlens änglar vi tackar dig.

Jumala, olet hyvyys, rakkautta enemmän, sillä tulit tänne ihmisenä elämään.
Nyt Marian kanssa me Lasta suutelemme enkeleiden kanssa me sinua ylistämme.

ROMUNKERÄILIJÄ JA ME

Kuinka kävi romunkeräilijäparalle, joka lauloi kotona länsipohjalaisessa keittiössä enkeleiden kanssa 65 vuotta sitten? Hänellä oli potkukelkka, jossa oli suuri laatikko romuja varten. Siinä hän kuljetti joskus talonpoikien possuja. Hän möi niitä, usein tappiolla, sillä monesti ne kuolivat. Ja siitä hän sai vastata. Hän oli epäonninen ihminen. Nyt potkukelkka on loppuun kulunut, mies itse kuollut ja kuopattu. Vain harvat muistavat hänet. Mutta Kristus on suuri romunkeräilijä. ”Tervetuloa”, hän sanoo, ”minä tiedän kuinka asiat ovat. Sinun yksinäisyytesi on nyt ohi. Taivaassa romut sulatetaan ja niistä tehdään Korkeimman Veisun nuotteja. Enkelit säteilevät onnesta ja laulavat.

Ystävämme ent. roskienkeräilijä puhkeaa silloin hillittömään itkuun, sillä ihanuus loistaa hänen sieluunsa. "Jumala, olet hyvyys, rakkautta enemmän, sillä tulit tänne ihmisenä elämään." Rakkaat suomalaiset ystävät toivon, että kerran me saamme tavata taivaan salissa ja laulaa siellä yhdessä romunkeräilijän ja enkeleiden kanssa. Silloin suomalaisten lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden vaivat, rukoukset ja unet on sulatettu taivaallisiksi nuoteiksi Korkeimpaan Veisuun. Veisu kertoo kaiken menneen, olevan ja tulevan Tarkoituksesta. Ihmeellistä! Elämänne ei ole ollut tarkoituksetonta! Suomen kirkko on ollut uskollinen kutsumukselleen! Se ei ole pettänyt Kristusta! Eikä Hän petä Kirkkoa Suomessa!

Nyt laulamme uuden säkeistön harjoituslauluumme enkeleiden kanssa:

Du Gud är större än våra drömmar, med dina änglar vi tackar dig.
Välsigna Norden med ljus från höjden, välsigna Finland med frid från dig.

Jumala olet suurempi kuin unelmamme, enkeleiden kanssa me sinua kiitämme.
Siunaa Pohjolaa valollasi taivaista, Sinun rauhallasi siunaa Suomea.

Kiittäkäämme Jumalaa:
Du är gränslös, Du är nära, Du är ljus och jag är Din.
Olet rajaton, olet lähellä. Olet valo ja olen Sun.
Amen.