Rukoukset

 

Kultainen sääntö, Hengen hedelmät ja Frälsarkransen

 

  • Hengen hedelmiä ovat rakkaus, ilo, rauha, ystävällisyys, hyvyys, kärsivällisyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä.
  • Inhimillisen ja kristillisen elämäntapamme ydin on Kultainen sääntö: Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.
  • Hengen hedelmät, Hyveet antavat  voimaa ja taitoa seurata Kultaista sääntöä.

 

Mutta miten voit saada nämä hyveet, että voisit elää Kultaisen säännön mukaan?

 

Ei ole syytä lannistua. Kristittyjen elämänohjeet ovat helppoja noudattaa, sillä ne vastaavat ihmisen syvimpään kaipaukseen. Sinun ei tarvitse tehdä enempää kuin voit. Ikuisuuden näkökulmasta katsottuna sinun ei tarvitse tehdä mitään, Henki tekee. Eikä ole vaikeaa tutustua Hengen hedelmiin. Rukoilet vain

 

  • Saanko toivoa jotain?

-         Totta kai saat lapseni, vastaa Jumala.

  • Saanko toivoa jotain kallisarvoista?

-         Ilman muuta, vastaa Jumala, minä annan mieluiten kallisarvoisia lahjoja.

  • Saanko toivoa jotain, mikä on mahdotonta?

-         Mikä olisi mahdotonta minulle? vastaa Jumala kärsivällisesti.

  • Sitten toivon kaikkia yhdeksää Hengen hedelmää.

 

Kun olet rukoillut näitä lahjoja, ota vastaan ja kiitä. Vähitellen muut alkavat huomata, että jotain on tapahtunut. Yritä kuitenkin tahdollasi ja ymmärrykselläsi ottaa sääntö elämässä käyttöön ja tehdä se näkyväksi. Mutta et tule jaksamaan, jos aloitat kaikesta. Valitse jotain pientä, jota voit tehdä jo tällä viikolla. Sitten voit jatkaa viikko viikon jälkeen, voimien mukaan, kunnes säännöstä tulee tapa elää. Voit esimerkiksi aloittaa viimeisestä hyveestä, Itsehillinnästä. Jätät kahdeksan muuta toistaiseksi. Käytät sitä jossain yksittäisissä tilanteissa. Tämä vähä riittää ensimmäiselle viikolle. Kokemukset auttavat sinua etenemään. Ihmeellistä on, että Hengen hedelmät ovat kuin perhe, joka viihtyy yhdessä. Kun ystävystyt jonkun perheen jäsenen kanssa, huomaat pian, että kaikki muutkin ovat ystäviäsi. Jos vietät aikaa yhden kanssa, muut kahdeksan tulevat käymään. ”Jumala saa teissä aikaan sen, että tahdotte tehdä ja myös teette niin kuin on hänen hyvä tarkoituksensa.”

Martin Lönnebon kirjasta Väven

 

Frälsarkransen muistuttaa sinua näkyvällä tavalla (Kultaisesta säännöstä ja)Hengen hedelmistä. Pyhän Hengen vertauskuva on Frälsarkransenissa nauha, jonka alku ja loppu on Jumalan helmessä ja joka pitää koko rengasta koossa. Ilman sitä, ei olisi koko nauhaa.  Yksittäiset helmet ovat merkkinä  hyveistä, erilaisina erilaisista. Rukoile – ole hiljaa – odota – toimi.

 

Rakkaus/Punaiset helmet: Rakkaudenhelmi ja Uhrihelmi

Jumalan rakkaudessa  voit kokea, että olet hyväksytty ja rakastettu omana itsenäsi.

”Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. ” (tai Siinä on rakkaus…)

Voit ottaa vastaan Jumalan rakkautta. Voit olla kuin auringon lämmittämä kivi, jonka lämpö vaikuttaa ympäristöön. Sinä voit rakastaa lähimmäistäsi, lohduttaa, auttaa. Sinä voit myös rukoilla toisen puolesta.

 

(Uhrihelmi/lähimmäisenrakkaudenhelmi voi myös olla ”kultaisen säännön” symboli)

 

Ilo/Ylösnousemuksenhelmi

Anna tilaa hiljaiselle ilolle ja luottamukselle. Jeesus on voittanut pahan vallan. Jeesus on voittanut kuoleman. Voit rohkeasti iloita elämästä ja jakaa iloa Ylösnousseesta Vapahtajasta.

 

Rauha/Huolettomuudenhelmi

Kun huoltesi ja rauhattomuutesi kuorma painaa, saat pudottaa taakkasi , unohtaa murheesi

ja jättää huolesi Hänelle, joka sanoo: "Oman rauhani minä annan teille." Voit antaa rauhan valaista mielesi ja levitä lähellesi.

 

Kärsivällisyys/Yönhelmi

Elämän synkkinä hetkinä on yksinäistä ja  pimeää. Sinusta tuntuu kuin  Jumalakin olisi poissa. 

Luota kärsivällisesti siihen, että aamu sarastaa, vaikket näe valoa. Jumala on uskollinen. Pimeydessäkin Hän on sinua lähellä. Sinä voit olla lähellä toista ihmistä hänen pimeydessään.

 

Ystävällisyys/Salaisuuksienhelmet

Salaisuuksien helmiin kätket rakkaimmat ihmisesi, tärkeimmät asiasi, suurimmat vaikeutesi. Esirukouksessa voit osoittaa ystävyyttä heillekin, joiden kanssa sinulla on vaikeaa. Elämässä voit toimia niin kuin rukoilet.

 

Hyvyys/Minähelmi

Sinä olet Jumalan kuva, vaikkakin häviävä, hauras ja haavoittunut. Sinä olet arvokas.

Et ole yksin maailmassa. Kun katsot lähimmäistäsi, voit nähdä hänessäkin Jumalan kuvan. Voit antaa Minähelmen heijastaa kaipuutasi: Jumala, jos haluat kuulla rukoukseni, tee minusta hyvä ihminen.

 

Uskollisuus/Kasteenhelmi

Jumala, joka on sinut nimeltä kutsunut, on uskollinen. Hän  pitää sinusta huolta. Sinä saat uskollisesti joka hetki, joka päivä aloittaa alusta, heittäytyä elämään Taivaallisen isän käsivarsilla täydellisen luottavaisena. Sinä voit osoittaa uskollisuutta ihmisille, joiden kanssa elät, erityisesti silloin kun heillä/teillä on vaikeaa.

 

Lempeys/Hiljaisuudenhelmet

Olet pieni tomuhiukkanen valtavan maailmankaikkeuden keskellä. Et voi ymmärtää Jumalaa, et voi sanoillasi kuvata Häntä. Lempeästi ja nöyrästi voit vain hiljaa odottaa, että Jumala ilmoittaa sinulle itsensä. Hiljaa voit tunnustaa, ettet sinä ole mitään, Hän on kaikki. Sinun ei tarvitse yrittääkään olla yhtään sen enemmän. Ei itsellesi, ei toisille, ei Jumalalle. Olet vain hiljaa, kaipaat ja odotat, että Pyhä koskettaa sinua.

 

Itsehillintä/Autiomaanhelmi

Elämän autiomaassa on epäilystä, epätoivoa, väsymystä, kiusauksia, koettelemuksia, kamppailua.

Ne ovat osa myös sinun elämääsi. Kaiken tämän keskellä tarvitset itsehillintää. Kun tuntuu, etteivät omat voimat riitä, voit muistaa, miten Jeesus toimi kiusausten keskellä: Hän vetosi Jumalan sanaan sanoen Paholaiselle ’On kirjoitettu’. Sinä voit tehdä samoin. Saat voimaa sanasta.

 

Pieni Rukoushelmirengas pitää sisällään salaisuuksia.

Helmet kertovat elämän hienoimmista lahjoista.

Katso, kosketa, muista, toimi. Jaa lahjoja eteenpäin.