Kirjat

Kastehelmen meditaatio (Karin Carlsson, kirjasta Spegeln)
Rekvisiitta: Kuva Mariasta Jeesus oikealla käsivarrellaan. Monta sytytettyä kynttilää ja kuva enkelistä. Tuoli, jossa on Marian sininen viitta ja kastepuku. Kori, jossa on valkoisia kiviä. Kellopeli.

Johdanto: Nyt meillä on lyhyt meditaatio ensimmäisestä valkoisesta helmestä, Kasteen ja Kääntymyksen valkoisesta helmestä. Rukoushelmissä se tulee aina suoraan helmiäisenä hohtavan Minähelmen jälkeen. Nämä helmet kuuluvat yhteen. Ne ovat sinun henkilökohtaisia helmiäsi aivan erityisellä tavalla, sillä ne kertovat, kuka sinä olet.

Rukoushelmihartauteen osallistuminen ei ole mitenkään kummallista eikä vaadi mitään erityistä. Päinvastoin saat jättää kaikki tavanomaiset vaatimukset ja vain olla. Voit olla hiljaa ja avautua Jumalan puhuttelulle. Voit olla kuin luottavainen lapsi, joka tulee isän tai äidin luo vain voidakseen tuntea läheisyyden ja rakkauden.

Rukous: Jumala, Isämme, lapsinasi tulemme kasvojesi eteen. Auta meitä olemaan niin hiljaa, että voimme kuulla äänesi ja tuntea rakkautesi. Jeesuksen Pelastajamme nimessä. Amen.

Me tartumme Jumalanhelmeen ja mietimme Jumalan näkymätöntä läsnäoloa.

Kiitoslaulun melodia soitetaan kellopelillä. Anna ylistyslaulun soida sisälläsi: Sinä olet rajaton, Sinä olet lähellä, Sinä olet valo ja minä olen Sinun.

Tartu peukalolla ja etusormella pieneen puunväriseen hiljaisuuden helmeen ja anna rauhan ja hiljaisuuden täyttää sinut.

Jumalan hiljaisuudessa voin olla aivan rauhassa
Nyt tarvita ei sanoja, ei mitään myöskään vaadita.
Kun Armon meren rannalla saan olla hiljaa istua
on yllä taivas avara, avoinna aika tuleva.

Siirrä sormesi seuraavaan helmeen, helmiäisenä hohtavaan Minähelmeen ja lepää Jumalan rakkaudessa.

Jumalan rakkaudessa saan levätä, toivottuna, rakastettuna, nähtynä. Saan harjoitella lapsen uskoa, korkeutta, syvyyttä ja leveyttä.

Seuraava helmi on valkoinen kasteen helmi, helmi, joka muistuttaa sinua kääntymyksen välttämättömyydestä ja anteeksiantamuksen mahdollisuudesta uudistumiseen ja uuteen rohkeuteen elämänmatkalla. Tähän pysähdymme.

Istu mukavasti tuolilla, ota hyvä ote valkoisesta helmestä ja sulje silmät. Helmi ottaa sinut mukaansa pitkälle matkalle ajassa ja tilassa. Mutta älä pelkää. Iloinen yllätys odottaa sinua.
Paikka johon nyt päädyt on hyvin tuttu.
Sinä olet ollut mielikuvissasi täällä monta kertaa.
Kuulen lampaiden määkivän ja kuulet lampaita vartioivien miesten hiljaisen keskustelun.
Yössä puhaltaa leppeä tuuli.
Ole hiljaa niin voit kuulla korvissasi enkelinsiipien havinan.
Avaa silmäsi ja näe valo! Näetkö enkelin?
Enkeli näkee sinut ja ympärilläsi istuvat. Hän tulee tuomaan teille ilosanomaa:
”Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.”

Enkelien ylistyslaulu täyttää taivaan Betlehemin niityn yllä: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Sinä seuraat paimenia. Tiedät minne he ovat matkalla. Sinä haluat myös nähdä vastasyntyneen Vapahtajan. Pian te seisotte Betlehemin tallissa.
Joosef pitelee lamppua, niin että se valaisee seimen ja pienen Jeesuslapsen. Maria kumartuu lapsen ylle. Nyt hän nostaa lapsen syliinsä. Näetkö?

Kyllä, hänhän seisoo aivan edessäsi. Katso kuvaa Mariasta Jeesus sylissään! Huomaatko kuinka hellästi äiti ja lapsi katsovat toistaan! Kantaessaan lasta tuollaisella rakkaudella Maria antaa Jeesukselle voimaa tulla Kantajaksi.
Kannettu lapsi kantaa aikuista. Ajattele nyt: Minun tehtäväni kristittynä on muistuttaa Jeesusta, eikä Jeesuslapsi ole poikkeus. Hänen jalanjälkensä johtavat nyt äidin syliin.
Ensimmäinen tehtäväsi tietoisena kristittynä on antautua kannettavaksi. Ajattele, että olet Marian toisella käsivarrella ja nojaat poskesi Hellyyden äitiä vasten, mielikuva Jumalan äidillisyydestä, sellaisena kuin Jesajan kirja sen ilmaisee (Jes 49:15, 66:13)
Lapsena elät kokonaan nykyhetkessä. Tunnet kehosi keveyden ja äidin posken lämmön.
Tehtäväsi on antautua kannettavaksi. Älä pyristele vastaan. Lepää sylissä.
Tunne lämpö ja tuoksu. Kuuntele äidin hengitystä. Iloitse hänen hyräilystään, niin lähellä korvaasi. Mikään ei voi erottaa teitä kolmea. Te kuulutte yhteen: Jumalan äidillisyys, Sinä ja lapsi toisella käsivarrella.
Suurimmat teologit eivät voisi kuvata Armoa paremmin: Kannettu lapsi kantaa aikuista.
Rakas lapsi, sanoo Maria sinulle, kun sinut kastettiin tuli minustakin sinulle äitisi.
Jeesuksesta tuli veljesi ja kirkko on kotimme. Sinä kuulut jumalalliseen perheeseen. Tänne voit tulla aina takaisin, jos eksyisit pois.
Näet tuolin, joka on täällä edessäni. Siinä on ohut sininen viittani, joka lämmittää jokaista viluista sielua niin hyvin. Siinä on myös valkoinen kastemekkosi.
Nyt voit seurata veljeäsi Jeesusta elämän matkallasi.
On välttämätöntä kasvaa aikuiseksi sekä ihmisenä että kristittynä.
sinä tiedät jo että elämä voi sisältää sekä iloa että surua.
Kiusaukset ja koettelemukset saavat joskus ylivallan. Sinua vaivaa epäilys ja epäusko. Epäonnistumiset ja apeus tulevat uhkaamaan elämääsi. Sielun synkässä yössä voit menettää sekä elämänhalusi että elämänilosi.

Mutta minä vakuutan sinulle: Koskaan ei ole toivotonta.
Pimeyden mahti ei saa viimeistä sanaa. Et ole yksin elämäsi matkalla etkä taistelussasi pimeyttä vastaan. Veljesi Jeesus on kanssasi.
Hän on kulkenut elämän matkan loppuun asti.
Hän on voittanut synnin ja kuoleman pimeyden ja valmistanut sinulle paikan Valon valtakunnassa. Sen paikan sait kasteessasi. Kasteen kautta olet saanut osan Jeesuksen voitosta Pimeyden vallasta. Kasteessa olet saanut myös uuden nimen, Salaisen nimen, jonka vain Jumala tietää ja jonka sinä tulet tuntemaan omaksesi.
Raamatun viimeisestä kirjasta voit lukea, että salainen nimesi on kirjoitettu valkoiseen kiveen.

Ehkä sinua ei ole kastettu. Sitä ei ole koskaan tehty. Älä pelkää. Ei ole liian myöhäistä. Paikka on varattu sinullekin. Taivaallinen isäsi, joka on antanut sinulle elämän lahjan odottaa, että sinäkin otat vastaan kasteen lahjan. Myös sinua varten on valkoinen kivi, jossa on salainen nimi.
Valkoinen kasteen helmi Rukoushelmissä voi auttaa sinua muistamaan paikkasi pyhässä perheessä, paikan, joka on varattu sinulle.
Sinun nimesi on kirjoitettu Elämän kirjaan.

”Älkää siitä iloitko, että henget teitä tottelevat. Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan.”
Kun olet mennyt harhaan elämäsi matkalla, kun olet epäonnistunut elämään Valon lapsena, saat kääntyä takaisin, tulla takaisin kasteen armoon. Tämä jokapäiväinen kääntymys auttaa sinua pysymään tiiviisti Pelastajasi lähellä. Valkoinen helmi muistuttaa sinua.

Katso uudestaan enkelin kasvoja valossa. Jeesus sanoo, että Jumalan enkelit taivaassa iloitsevat enemmän yhdestä syntisestä, joka kääntyy kuin monista, jotka pitävät itseään niin hurskaina, etteivät tarvitse parannusta. Sinä voit ilahduttaa Jumalan enkeleitä!

Rukoilkaamme:
Jumala, Pelastajani,
sinä tunnet ja kiedot hellyyteesi niin heikot kuin vahvatkin,
niin sairaat kuin terveetkin.
Siksi jätän itseni pelkäämättä ja ehdoitta sinun käsiisi.
Täytä minut hyvyydelläsi,
niin että tulen siunaukseksi.
Ylistän viisauttasi,
Sinun, joka pidät huolta heikoista ja haavoittuneista,
joka pistät aarteesi hauraisiin saviastioihin.
Nimessäsi Jeesus. Aamen.

Tässä on kori, jossa on valkoisia kiviä.
Jos tarvitset muistutuksen, että sinullakin on Jumalan luona valkoinen kivi, jossa on salainen nimesi, voit ottaa mukaasi valkoisen kiven lähtiessäsi.
Meditaatiomme on lopussa. Menkäämme rauhassa. Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen.
Musiikkia.