Kirjoitukset

Tarvitset uskoa

 

Joskus sattuu, että asetan erityisiä toiveita tähän pieneen juttuun, jonka kirjoitan Amos –lehteen. Eihän jutun tarvitse yrittää olla jotain erityistä, siitä olen pyrkinyt pois, kyse on jostain muusta: palava toive, että lukija voisi löytää jotain elintärkeää, vaikka niin vaatimatonta kuin hiekanjyvän. Olen rukoillut, että joku, ehkä vielä muitakin, lukee näitä sanoja ja siksi, näiden arkisten rivien kautta saa tervehdyksen itse Kristukselta. Olen rukoillut, että Hän voi kulkea näillä sanoilla kuin muinoin elottomilla Gennesaretin rannan kivillä. Silloin tapahtuu taivaallisia ihmeitä. Kun hän kohtaa sinut Hän sanoo:  Seuraa minua.

 

Ensimmäisillä opetuslapsilla oli ”helppoa”. He jättivät käsistään, mitä niissä olikin, ja kulkivat Jeesuksen jalanjäljissä. Sellaista voi tapahtua, kun profeetta kulki ohi. Mutta miten sinä aiot menetellä? Eihän enää voi konkreettisesti kävellä Jeesuksen jalanjäljissä. Kristus on Näkymätön.  Ja täytyyhän Hänen tiensäkin maailmassa olla erilainen, mehän kaikki olemme eri paikoissa. Ja jokaisen täytyy lähteä liikkeelle sieltä, missä on.

 

Tulin juuri palvelutalosta, jossa 90 –vuotias anoppini asuu. Hänen miehensä, rovasti, kuoli vuosi sitten. Anoppi on nyt sokea ja kuljetetaan pyörätuolilla. Ei, hänen ei tarvitse rasittaa itseään Herran seuraamisessa. Nyt on Herran tehtävä mennä uskollisen palvelijansa pakeille ja auttaa pyörätuolin liikuttamisessa viimeinen taival aina Portille asti, minkä pitää olla kynnyksetön ja apposen auki.

 

Olen aiemmin tänään lähettänyt kirjeen, jossa oli ehdotus kuolleen kehitysvammaisen pojan muistojuhlasta. Poika ei tuntenut sanoja ”seuraaminen” tai ”usko”. Mutta kyllä juhla sopii hänelle ihan kuin lapselle, joka tulee kotiin illalla ja  pääsee lämpimään syliin. Tervehdyksenä taivaaseen lähetämme kirjeen, jossa sanotaan: ”vain olla, vain rakastettuna, ei ole vain, se on suurinta”.

 

Mutta sinulla on ehkä uskomaton etu tietyssä määrin tietoisesti ja vapaasti voida muokata omaa elämääsi. On ihanaa saada sellainen vastuu, jumalallista. Voit päättää haluatko Sattuman, Yleisen Mielipiteen, Mammonan vai Jumalan elämäsi Herraksi. Voit jossain määrin valita, mitä muistelet, katkerasti katuen tai iloiten, sitten kun enää et voi valita. Ehkä vain ihminen taitaa vapauden ihmeen koko universumissa? Siis miksi ei voisi yrittää? Miksi ei voisi pyrkiä suurimpaan  mahdolliseen, mitä voi saavuttaa? Ja se on: tulla siksi, miksi Jumala sinut sydämessään aikoi. Uskomme mukaan paras tie siihen on Kristuksen seuraaminen, mihin jokainen kastettu ihminen on vihitty. Tämä malli on  koko luomakunnassa ja  kaikissa.

 

Mikä sinua estää? Et ehdi? Ei, se ei ole totta. Sinä voit elää pyhityksen tiellä jopa työaikana. Et jaksa? Ei, eihän sinun tarvitse kantaa Kristusta. Tarvitset uskoa ja luottamusta, et ole vain jotakin, mikä kohta kuolee, sinulla on ainutlaatuinen tehtävä, jota kukaan muu ei voi tehdä sijastasi, nimittäin olla juuri se, joksi sinut on ajateltu.

 

Pyhä malli auttaa sinut löytämään tälle tielle:

 

Kääntymys. Sano joka päivä Kristukselle: Kyllä. Tarkoitan sananmukaisesti. Se on ratkaisevaa.

 

Puhdistuminen. Peilaa itseäsi Kristuksen kasvoihin ja näet, mitä sinun tarvitsee pestä puhtaaksi. Ole konkreettinen ja rehellinen.

 

Luottamus. Pyri jatkuvasti elämään Pyhässä huolettomuudessa. Et ole Kristuksen orja vaan hänen ystävänsä. Olet Jumalan lapsi, jolla on oikeus leikkiä.

 

Rakkaus. Ajattele aina, että sinua rakastetaan ehdoitta. Vain olla, vain rakastettuna, ei ole vain , se on parasta. Olet saanut lahjaksi. Lahjoita maksutta.


Uhri. Ajattele aina, että sinun tulee antaa rakkautta ehdoitta. 
 

Rukous. Anna elämän muuttua rukoukseksi, silloin iäisyys koskettaa aikaa. Rukoile, ja olet tehnyt jotain elämästäsi.

 

Kuolema. Koska Jumala on, kuolema on portti.

 

Ikuisuus. Koska Jumala on, voit luottaa tulevaisuuteen.

Jos käytät tätä uskon perusmallia, voit isien tavoin löytää Salaisuuden. Mutta se vie aikansa ja sen ajan sinun täytyy pitää yllä järjestystä elämässäsi. Palkinto on uskollisuus. Näe ensin vaivaa, sitten tapa pääsee voitolle. On käytännöllistä kirjoittaa lyhyt rukous näihin kahdeksaan kohtaan ja pistää ne näkyviin niin, että näet ne usein. Minä itse käytän Rukoushelmien helmiä muistuttajina: Jättäytymisestä Autiomaahan, Huolettomuuteen, Rakkauteen, Uhriin, Salaisuuteen, Yön helmeen ja Ylösnousemukseen. 

Löydät varmasti omat konstisi muistamiseen. Tärkeää on, että aloitat. Kun epäonnistut, on ratkaisevan tärkeää, että aloitat uudestaan. Ja sitten taas uudestaan.

Lopulta olet peilannut tarpeeksi kasvojasi Kristuksen kasvoihin. Ensimmäistä kertaa näet itsesi. Nyt tehtäväsi itsesi suhteen on  loppuun suoritettu. Ihanaa. Nyt olen aivan vapaa ajattelemaan muita. Niin tulee paljon mukavampaa.


Martin Lönnebo