Rukoukset

                                     

KULTAINEN JUMALAN HELMI

 

Helmi on merkki Jumalan läsnäolosta meidän elämässämme. Helmi on suurempi kuin rukousnauhan muut helmet. Jumala on suuri, suurempi kuin voimme käsittää. Helmi on kultainen, hohtavan  kultainen. Jumala on elämämme valo, hän on lähellämme, kaikkialla.

 

SOIKEA PUUNVÄRINEN HILJAISUUDEN HELMI

 

Helmi on merkki hiljaisuudesta ja rauhasta. Hiljaisuuteen asettuminen vie aikaa, siksi helmi on soikea, pikemminkin pitkä kuin pyöreä. Helmi on väritön ja lakkaamaton. Hiljaisuudessa ei tarvita mitään, ei sanoja, ei ajatuksia, hiljaisuudessa voi olla, olla vain, ihan rauhassa. Helmiä on renkaassa monta, ne antavat aikaa rauhoittua, hiljentyä.

 

PIENI HELMIÄINEN MINÄHELMI

 

Helmi kuvaa ihmistä. Se on pieni, sillä ihminen on maailmankaikkeudessa tomuhiukkastakin pienempi. Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Siksi minähelmi on hohtava kuin aito helmiäishelmi, Jumalan silmissä ihminen on ainutlaatuinen ja kallisarvoinen. Helmen hohtava pinta heijastaa oman kuvan, jota katsellessa voi tutkiskella, mikä minussa on jumalallista. Helmen hohtava pinta heijastaa lähellä olevat ihmiset, heitä katsellessa voi myös nähdä ainutlaatuisen ja kallisarvoisen ihmisen.

 

VALKOINEN KASTEEN HELMI

 

Helmi kertoo jättäytymisestä, kasteesta ja uudesta elämästä. Valkoinen väri on merkki siitä, että joka päivä voimme aloittaa uuden elämän. Joka päivä voimme jättäytyä lapsen tavoin Taivaallisen Isämme hoitoon ja huolenpitoon. Niin kuin Maria hoiti Jeesus-lasta Betlehemin tallissa, niin Jumala pitää meitäkin sylissään.

 

 

HIEKANVÄRINEN AUTIOMAAN HELMI

 

Helmi on merkki elämän autiomaasta, koettelemuksista, kiusauksista, vaikeista valinnoista. Hiekkaerämaassa on kuumaa ja tukalaa, ei ketään, jolta voi kysyä, mitä tehdä, minne mennä. Ja kuitenkin pitää tehdä ratkaisuja. Jeesuskin joutui kiusauksiin erämaassa. Hän torjui kiusaukset turvautumalla Jumalaan, Jeesus on kanssamme elämämme erämaassa,

 

SININEN PYHÄN HUOLETTOMUUDEN HELMI

 

Helmi vie kuuntelemaan Jeesuksen vuorisaarnaa: ”Katsokaa taivaan lintuja… Älkää mistään murehtiko… Jokaiselle päivälle riittävät sen omat murheet…” Sininen väri liittyy Neitsyt Mariaan. Kun hän sai Jumalalta tehtävän tulla Jeesuksen äidiksi, hän otti tehtävän vastaan, sanoi  ”Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit” ja jätti asian Jumalan hoitoon.

 

 

PUNAINEN JUMALAN RAKKAUDEN HELMI

 

Punainen helmi kertoo Rakkaudesta, jonka saamme ottaa vastaan. ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo joutuisi kadotukseen , vaan saisi iankaikkisen elämän.”  Ehtoollinen on  Jumalan rakkauden sinetti: Jeesuksen Kristuksen ruumis ja veri, meidän puolestamme annettu ja vuodatettu.

 

PUNAINEN LÄHIMMÄISENRAKKAUDEN HELMI

 

Toinen punainen helmi kertoo rakkaudesta, jota saamme jakaa, antaa eteenpäin. Helmi on yhtä punainen kuin Jumalan rakkauden helmikin, me voimme heijastaa Jumalan rakkautta ympärillemme. Toimimalla toisten hyväksi ja rukoilemalla toisten puolesta voimme osoittaa rakkautta.

 

PIENET HELMIÄISET SALAISUUKSIEN HELMET

 

Salaisuuksien helmet auttavat  muistamaan tärkeimmät rukousaiheet. Niissä säilyy se, mikä on kaikkein rakkainta; elämän kalleimmat toiveet ja unelmat, läheiset, ihmiset, joiden   puolesta olet luvannut rukoilla. Salaisuuksien helmissä ei tarvita sanoja. Helmien kosketus on rukous – Jumala, Sinä tiedät. Jumala, muista näitä ihmisiä, hoida tätä asiaa… Sanoja ei tarvita, Jumala tietää.

 

MUSTA YÖN HELMI

 

Yön helmi on tyhjentymisen, kriisin ja kuoleman helmi.  Musta väri kertoo Pimeydestä, joka  näyttää Toisenlaisen Jumalan. Kun emme tunne Hänen läsnäoloaan, ei Hän kuitenkaan ole poissa. Elämän pimeyden ja yön hetkinä Hän on tullut meitä lähemmäksi. Jeesus ristillä koki saman yksinäisyyden, pimeyden, kuoleman. Jumala on uskollinen. Jumala ei hylännyt Jeesusta, Jumala ei hylkää meitä.

 

VALKOINEN YLÖSNOUSEMUKSEN HELMI

 

Valkoinen helmi kertoo pääsiäisaamusta,  valon voitosta pimeyden jälkeen. Elämä voittaa kuoleman. Helmi on merkki siitä, kuinka Ylösnoussut on luonamme, nyt kuten silloinkin: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”. Helmi näyttää meille Elämän, jota voimme elää tuntien sisäistä turvallisuutta ja jossa voimme kohdata kaikki elämän vaiheet luottavaisesti.

Jumalan helmestä kaikki alkaa ja siihen kaikki päättyy. Jumalan helmi pitää koossa erilaiset helmet, elämän kokonaisuuden.