Kirjat

Anna pois rauhattomuus, ota vastaan nöyryys, lue sitten hitaasti

 

JUMALA ASUU EI-MISSÄÄN, SIKSI HÄN ON TYHJISSÄ KÄSISSÄSI

 

Tämä on puhetta tyhjistä käsistä. Rasittavasta ja mullistavasta tehtävästä, joka sinua odottaa.

Sinun täytyy nimittäin harjoitella olla tekemättä mitään! Et saa pitää itseäsi pätevänä, et kilpailla muiden kanssa, et korottaa itseäsi joukon yläpuolelle, et ansaita kunniaa, et tehdä niin kuin kaikki muut. Sinun tarvitsee unohtaa, että elät suorituskulttuurissa.

Ole avoin, tyhjä, puhdas, hengellisesti köyhä.

 

Tehtäväsi on pitää esillä tyhjiä käsiäsi ja sanoa: "Jumala, annan sinulle tyhjät käteni. Minulla on ainoastaan kaipaukseni." Rakas ystävä. Se riittää, sillä sinun kaipauksesi Jumalaan on Jumalan kaipaus sinuun. Ole avoin, tyhjä, puhdas, ole hengellisesti köyhä.

 

Tämä ei ole psykologiaa tarpeellisesta itsetunnosta tai syyllisyydestä tai häpeästä, ylpeydestä tai sovituksesta. Tämä ei ole poliitikkojen puhetta velvollisuudesta parantaa yhteiskuntaa. Tässä on kyse sanoista "Minun valtakuntani ei ole tästä maailmasta" ja kutsusta "Seuraa minua". Puhe tyhjistä käsistä ei siksi ole työtätekevien käsien tai maallisten kykyjen ja lahjojen aliarviointia.

 

Sanat tyhjistä käsistä ovat uskon puhetta äärimmäisestä armosta. Sanat tyhjistä käsistä ovat lupa alkaa alusta. Tämä on vapauttava tietoisuus, että elämä on Jumalan lahja, jonka saamme ottaa vastaan tyhjin, avoimin käsin. Kristillisessä uskossa on kyse tästä ratkaisevan tärkeästä ja vaikeasta asiasta: Joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä.

 

On ihan hyvä, että tyhjennät kätesi.

 

Tyhjät kädet ovat uskon selkein merkki. Eihän sinulla tai minulla Jumalan edessä  ole mitään arvokasta antaa hänelle kuin sisäinen kaipauksemme ja pyrkimyksemme. Mutta maailmankaikkeudessa sekin on niin harvinaista ja arvokasta, ettei linnunrataakaan voi verrata siihen, sillä uskon sen olevan Jumalan omaa kaipausta.

 

Usko on armoa. Kristus on armon mestari. Usko on luottamusta, usko on turvautumista, usko on jättäytymistä, usko on rakkautta. Jos me siis haluamme lähestyä  Jumalaa, meidän täytyy kääntää katseemme ei-mihinkään ja ojentaa tyhjät kätemme kuuntelevaan hiljaisuuteen.

 

Kädet ovat merkki toiminnastamme. Tyhjät kädet on siis kuva äärimmäisestä avoimuudesta. Se on näkyvä osoitus, että tietoisesti sanomme: Olen osa jotain käsittämättömän suurta. Elämäni ei ole omissa käsissäni

 

 

                      --------------------------------------------------------------

 

Jeesuksen äiti Maria on meille hyvä esikuva. Marian suuruus oli hänen täydellisessä avoimuudessaan ja kuuliaisuudessaan. Enkeli sanoo: "Pyhä Henki tulee sinun yllesi. Korkeimman voima peittää sinut varjollaan." Siihen Maria vastaa: ”Tapahtukoon minulle niin kuin sanot.” Omassa hengellisessä elämässäsi sinun tulee pyrkiä olemaan kuin Maria; silloin Pyhä Henki tulee myös sinun yllesi ja Korkeimman voima peittää sinut; silloin elämästäsi tulee jumalallista.