Kirjat

Anna pois rauhattomuus, ota vastaan ilo, lue sitten hitaasti

 

JOTA JUMALA RAKASTAA, ONNEN SAA

 

Onni?

 

Luulen, että sinä ja minä jaamme kaipuun todelliseen onneen, sanaan jota emme ehkä uskalla sanoa, koska se on haurasta kuin lehtikulta. En ole koskaan tavannut ketään, joka ei rakastaisi onnea. En ole myöskään tavannut ketään, joka olisi sanonut, että onni olisi helppo pyydystää. Ja säilyttää. Olen tavannut aivan liian monia, jotka ovat katkeran onnettomia. Ja jotka ovat joskus luovuttaneet. Olen tavannut ihmisiä, joilla on ollut onnenaikansa, mutta siitä on jo kauan; nyt he inhoavat sanoja ”onni” ja ”rauha” siksi, että ovat saaneet kokea niiden vastakohdan ja sanat tuntuvat huonolta pilalta. He kysyvät: Eikö elämällä ollut enempää annettavaa? Enkö saa koskaan rauhaa sielulle ja ruumiille? Mitä pahaa minä olen tehnyt joutuakseni tähän pimeään erämaahan? 

 

Monet varmaan voivat ottaa päivän otsikon ”Jota Jumala rakastaa, onnen saa”  motokseen, mutta haluan erityisesti puhua  sinulle, joka et voi, haluan puhua sinulle, joka et voi uskoa todeksi ”Jota Jumala rakastaa, onnen saa. Haluan puhua sinulle joka ajattelet: ”En ole ollut onnellinen kahteenkymmeneen vuoteen.” ”Onni on lapsia varteen, jotka eivät onneksi vielä tiedä kuinka kauheaa elämä on.” ”Jumala ei anna onnea, sen sijaan hän antaa voimaa kantaa takkoja.” On koko joukko vihollisia, jotka estävät sinua kokemasta onnea vaikka sinulla ”olisi kaikkea”.

Nimeän erään rauhattomuuden aikaansaajan, nimittäin ”stressin” joka on tämän nykyaikaisen yltäkylläisyyden maailman tuote.

 

Rauhattomuus on yksi stressin muoto. Stressaantuneilla ei ole aikaa tuntea onnea, sillä keho on virittynyt kamppailuun. Onnen voi kokea rentoutuneessa kehossa, mutta stressi aiheuttaa jännittyneisyyttä. On tapana puhua kolmesta erilaisesta stressistä, mutta itse asiassa niitä on neljä.

 

Ensin on tavallinen ulkoinen stressi. Miten ehdin? Stressaantuneimpia nyky-yhteiskunnassa ovat urheat naiset, jotka lastensa ohella hoitavat uraansa. Jos taas olet eläkeläinen, työtön tai lomautettu sinua stressaa se, että sinulla ei ole tehtäviä.

 

Toiseksi on sisäinen stressi. Sinä asetat suuria vaatimuksia itsellesi. Olet itse oma orjuuttajasi. Vatvot mennyttä ja tulevaa. Mikään ei oikeastaan ole hyvin. Kääntelehdit levottomana sängyssäsi. Ehkä sinulla ei ole tekemättömiä töitäkään, mutta silti vaatimuksia.  Sydän lyö levottomasti.

 

Kolmanneksi on sosiaalinen stressi. Kun tulet kotiin töistä, kohtaat perheen, kaikkine oikeutettuine vaatimuksineen ja valituksineen.  Jos olet yksin, niin ehkä perheen puute tekee sinut rauhattomaksi. Stressaa.

 

Neljänneksi on hengellinen stressi. Joka ei ole sinut itsensä kanssa ei voi koskaan kokea syvää rauhaa, ja omatunto valittaa siitä. Sisäinen tyhjiö, joka on täyttynyt merkityksettömyydellä ja kuolemalla on uhka elämälle. Tämä on olemassaolon ahdistuksen ehtymätön lähde.

 

Jokapäiväinen mietiskelyhetki  tekee mahdolliseksi alkaa hallita kolmea ensimmäistä stressin muotoa. Voit harjoitella yhden asian tekemistä kerrallaan, luopumista, tärkeimmän valintaa, mahdollisuuden antamista toisille, avun pyytämistä; voit lakata esittämästä marttyyriä tai sankaria ja voit oivaltaa, ettet kummallista kyllä olekaan korvaamaton; voit alkaa hahmottaa todenmukaista kuvaa itsestäsi, ottaa ikäsi huomioon, osoittaa itsellesi hellyyttä ja armahtavaisuutta niin kuin osoitat muille, voit rakastaa itseäsi ja laiskotella rauhassa, kun siihen tulee tilaisuus.

 

 

Vanha nainen kertoo, että hän rukouksessa ajatteli istuvansa penkillä meren rannassa auringon noustessa. Merestä nousi usvaa. Alhaalla rannassa istui Jeesus kivellä. Nainen menee eteenpäin ja istuu Jeesuksen viereen. Hän nojaa luottavasti Jeesukseen ja kertoo, miten hänellä menee.

Nykyisin hän on laittanut penkin rantaan, niin että kaksi ystävystä voi istua mukavasti yhdessä. Siinä istuessa levottomuuden tunne on poissa. Aamun sarastuksessa on läsnä rauha ja sisäinen onni. Kiireen kärki on katkaistu. Ehkä tässä olisi hyvä harjoitus sinulle? Jota Jumala rakastaa, onnen saa. Paikka vapahtajan vieressä on vapaa. Kutsu Neitsyt Maria, rakas sisaresi sinisessä viitassaan, istumaan toiselle puolellesi. Hän tulee mielellään. Nyt olet tosi hyvässä seurassa. Avaa sydämesi, Kerro, kuinka voit.