Kirjat

Anna pois rauhattomuus, ota vastaan ystävällisyys, lue sitten hitaasti

 

 JUMALA RAKASTAA RÄSYMATTOJA

 

 Hengelliset harjoitukset ovat  yksinkertaisia: avata kädet, unohtaa nimensä, mutta juuri siksi ne ovat niin vaikeita. Tämä on niin kokonaan toisenlainen työskentelytapa, mihin ehkä olet tottunut: tyhjyyttä täyteydeksi, riippuvuutta vapautumiseksi, kuolemaa elämäksi, oman nimen unohtamista palauttaaksesi mieleen salaisen nimesi, sen joka sitoo sinut Kaikkeuteen ja jopa syvimpään perusolemukseesi. Mutta älä huolestu. Tämä on pyhimysharjoitusta ja rakentuu aina armolle.  Sinä saat olla kuin pyhimysten kuningatar Maria, jolla oli antaa Jumalalle vain avoimuutensa. Siksi Pyhä Henki voi tulla hänen yllensä ja Korkeimman voima voi peittää hänet varjollaan.

 

TS Eliot sanoo

Uteliaisuus tekee tutkimusta kaiken aikaa ja pitäytyy tässä ulottuvuudessa.

Mutta ajattomuuden ja ajan  leikkauskohdan ymmärtäminen  on pyhimyksen tehtävä - eikä mikä tahansa tehtävä, vaan jotakin, joka annetaan   ja otetaan elämänmittaisen kuoleman ajaksi rakkaudessa,   ihastuksessa, epäitsekkyydessä ja uhrautumisessa.

 

Mikä voisi olla elämäsi kankaan materiaali? Jos tutkit elämääsi, voit huomata että suuri elämän kankaasta koostuu tietojen, tekojen, uskon, rukouksen ja oivallusten räsyistä.  Voit ajatella, että haluat jättää räsyt taaksesi kuin keskeneräisen työn.

 

Martin Lönnebo kertoo kuinka hän näin ajatellessaan näki suurenmoisen unen. Unessaan hän näki ihmeellisen, loistavan maton huoneessa, joka näytti temppeliltä. Siellä kunniapaikalla oli - räsymatto. Ja aamulla hän heräsi onnellisen vapautuneena ajatellen: Jumala rakastaa räsymattoja.

 

Sinäkin voit ottaa sen, mitä sinulla on, ja jättää Jumalalle, vaikka se olisikin vain räsyjä. Tee jotain kaunista Jumalalle heti, kun heräät aamulla. Pyhityksen tie alkaa, kun asetat jalkasi räsymatolle ja menet keittiöön. Kun keität hyvää puuroa aamiaiseksi, on se kaunis "räsy". Kun etsit kärsivällisesti vaatetta, jota lapsi ei löydä, on toinen räsy. Kolmas on osoittaa myötäelämistä, iloita ja kärsiä työtovereiden kanssa. Neljäs on suhtautua samalla tavoin omaan itseen.  Viides on muistaa antaa linnuille siemeniä. Kuudes on rukoilla sairaalassa olevan isoäidin puolesta. Seitsemäs on tehdä, mitä päivän mittaan vaaditaan. Niin päivä menee ja pätkä elämäsi räsymattoa on saanut kauniin, vaihtelevan kuvion.

 Se, että halukkaasti annat räsyjäsi Jumalalle kuin kauniina lahjana on ilmaus mitä suurimmasta luottamuksesta. Pieni lapsi voi antaa lahjana äidilleen jotain, mikä ei ole mitään, paperinpalan tai puutikun, ja äiti ilahtuu. Lapsi osoittaa täydellistä luottamusta äitiinsä. Sinä olet lapsi, Jumala on äidillinen.

Ihminen syntyy aivan äärettömän luottavaisena. Heti syntymän jälkeen lapsen tuma katse etsii äidin kasvoja. Tarkkuusnäkö on mitoitettu suhteessa äidin rinnan ja kasvojen etäisyyteen. Tämä on luottamuksen etäisyys. Hengellisessä harjoituksessa meidän tulee erityisesti harjoittaa itseämme luottamuksen etäisyydessä, sillä vaikka maailmankaikkeutemme on ääretön, meillä on oikeus säilyttää ihmisen kaikkein intiimein mitta.

 --------

Mikä maailmassa on vähäpätöistä ja halveksittua, mikä ei ole yhtään mitään, sen Jumala valitsi.

Räsymaton rukous on: Jumala, annan sinulle räsyjäni, että voit kutoa niistä jotain kaunista.

Tällä räsymaton rukouksella pyhität tavallisen päiväsi, aamun ensi rukouksesta illan viimeiseen ennen nukahtamista. Annat silmänräpäyksen kauniina lahjana Jumalalle. Harjoittele elämään lähellä Jumalaa jokaisessa hetkessä kaikkien tapahtumien ja kaikkien kohtaamisten avulla. Anna Jumalalle jokainen silmänräpäyksesi ja ikuisuus on koskettanut sinua.