Kirjat

Resepti  - rukoushelmien käyttöön ( otteita Frälsarkransen kirjan luvusta)

 

Olen kirjoittanut tämän kirjan kuin keittokirjan, mutta en harvoin käytetyksi juhlakeittokirjaksi, vaan eniten käytetyksi keittiössä, niin että lehdet uhkaavat irrota. Rukoushelmiltä puuttuu alkuperäisyys, ne nousevat vanhasta, tavallisesta ja koetellusta. Ne edustavat hyvää ja ravitsevaa ruokaa.

 

Suurin työ ei ole lukea reseptiä vaan valmistaa ruoka. Vain silloin, kun ihminen laittaa ruokaa, hän voi arvioida, onko resepti hyvä vai huono. Minä luulen, että tämän ohjeen lukijan pitäisi olla ainakin kuukauden rukoushelmien käyttäjä, ennen kuin hän voi arvioida  makua, tuoksua ja kauneutta,

 

Rukoushelmet eivät sisällä mitään uutta, mutta eivät myöskään mitään tarpeetonta. Ne eivät estä uteliaisuutta, mutta auttavat rukoilijaa muistamaan ainoastaan tärkeimmän. Helmet nostavat esiin hyvin tiedetyn ja tunnetun, jota emme voi koskaan tuntea tarpeeksi.

 

Helminauha on sidottu yhteisen inhimillisen kokemuksen helmistä ja helmistä, jotka ovat peräisin hengellisestä ja kristillisestä aarrekätköstä: evankeliumien kertomasta Jeesuksen elämästä, yhteisestä kristillisestä uskosta ja apostolisesta uskontunnustuksesta, joka sitoo jokaisen kristityn kasteeseensa. Tämän ekumeenisemmaksi ei voi tulla.

 

Rukoushelmet  ovat sisäinen rukous kirkon yhteydestä ja inhimillisyydestä ja rauhasta kaiken elävän kanssa. Ne ovat vaellus kristillisen mystiikan palavaan sydämeen, jossa ihminen yhä enemmän muotoutuu ensisijaisen rakkautensa mukaan. Siitä seuraa taivaita järisyttävä väite: Joka rakastaa Herraa Jumalaa koko sydämestään, koko sielustaan ja kaikesta voimastaan, tulee yhä enemmän muistuttamaan rakkauttaan.

 

Rukoushelmet auttavat minua kulkemaan joka päivä Kristuksen siunatuissa jalanjäljissä, olivatpa ne pitkospuilla tai asfalttikaduilla tai sairaalasängyssä tai kirjoituspöydän ääressä täysin riippumatta kalenterin vuosiluvusta.

 

Helminauha on harjoitus elää lähellä Jumalaa. Tämä ajatus on niin rohkea ja valtava, että sormet epäröivät kirjoittaa näitä sanoja. Ne tietävät minun yrittävän lähestyä olemassaolon täyttymystä. Täälläkään, hyvin kaukana maalista, en voi jättää ketään ulkopuoliseksi. Tässä ovat kaikkien kanssaeläjieni toiveet, surut ja ilot, päältä ja sisältä, sekä koko luonnon sanaton huokailu. Tässä mielessä "fälsarkransen" on kosminen rengas. Kukaan ei ole ulkopuolinen, eivät ne joilla on sanoja, eivätkä ne joilla ei ole, eivät ne joilla on uskoa, eivätkä ne joilla ei ole.

 

Helminauha on vapahduksen väline. Se vapauttaa  minut ulkoisen minäni vankilasta (mikä on maailman tavallisin vankila, siksi että me niin usein uskomme, että tulemme vapaiksi vahvistamalla vankilamme - siis oman minämme - seiniä).

 

Rukoushelmet ovat käytännöllinen harjoitus elää sopusoinnussa itseni kanssa niin, että voin elää kaiken luonnon ystävänä. Ne rohkaisevat minua tekemään sen vähän, mitä voin, suojellakseni ja edistääkseni elämän kolmiyhteyttä: fyysistä, henkistä ja hengellistä. Jonkin osa-alueen ylitarjonta ei voi parantaa kahden muun puutetta. Länsimaissa on ensisijaisesti henkinen ja hengellinen nälänhätä, eikä sitä voi poistaa aineellisella kulutuksella. Se vain pahentaa vahinkoa, sillä se peittää sen.