Kirjat

Anna pois rauhattomuus, ota vastaan uskollisuus, lue sitten hitaasti

 

SANO PYHÄT NIMET JA TEE RISTINMERKKI

 

Aloitamme tämänkin  hiljaisuuden tyhjistä  käsistä. Elämä on puhtainta, onnellisinta, vapainta, helpointa, kun katselet sitä lahjana.

 

                      Lintu lentää ajattelematta ilmaa joka kantaa sitä.

 

Pyhimykset kutsuvat avoimia käsiä armoksi, rakkaudeksi tai uskoksi. Teologit puhuvat vanhurskauttamisesta uskon kautta. Sinun ei tarvitse käyttää näitä sanoja, pitää vain huoli, että kätesi ovat avoinna vastaanottamaan.

 

 Poikasena matkalla miehuuteen seisoin nokinen lasinpala kädessäni kylässämme pohjoisessa ja odotin täydellistä auringonpimennystä. Aurinko korkealla sinisten vuorten yläpuolella  tuli koko ajan himmeämmäksi. Linnut hiljenivät, kukat sulkivat terälehtensä, tunturilehmät etsiytyivät kotiin. Niiden kellot soivat tavattoman selkeästi hiljaisuudessa. Yllättävän nopeasti kuun varjo peitti auringon. Aurinko oli piilossa oudosti hohtavassa  pimeydessä. Mutta kuun mustaa varjoa ympäröi kultainen kehä, auringon korona, joka loistavin energialiekein etsi tietään kohti loputonta, mustaa kylmyyttä ja kohti pientä sinistä maapalloamme.

 

Tästä tuli minulle näky, joka kuvaa Jumalaa. Jumala on ajatuksissani ja tunteissani  pelkkää hohtavaa pimeyttä. En tunne Jumalan nimeä, piinaava ja etsivä katseeni ei tule selvittämään suurta Salaisuutta. Kun katselen tätä pimeyttä, en voi edes selvästi erottaa pahaa hyvästä. Muistelen pimeyttä, kun katselen elämän kärsimystä: epämuodostunutta lasta, petettyä naista, rääkättyä eläintä.

 

Mutta tästä kärsimyksen ja ihanuuden tietämättömyyden pimeästä singahtaa valo.

 

Se saavuttaa sinut. Tätä valoa kristillisessä traditiossamme kutsumme Pyhäksi Kolmiyhteydeksi. Jos et mitään opista ymmärräkään, suurta vahinkoa ei ole tapahtunut, sillä usko jää  mysteeriksi; Jumalaa ei voi ymmärtää, mutta kylläkin kunnioittaa, palvella ja rakastaa. Joku on antanut sinun käteesi nokisen lasinpalan, jota voi kutsua vaikka Traditioksi tai Kirkoksi. Sen läpi tirkistelet aurinkoa kylässäsi tähtimaailmassa.

 

Golgatalla loisti musta aurinko. Maailmassamme on nyt paljon Golgataa, Jumalan poissaoloa. Kristillisessä kasteessa  kolme sanaa liittyy valeltavaan veteen: Isä, Poika, Henki. Ne loistavat kuin auringon korona. Sano tällä viikolla usein, usein nämä kolme nimeä, jotka yhdistävät sinut Kaikkeuteen, tee samalla pyhä ristin merkki otsaasi, suuhusi, sydämeesi. Silloin sinä olet matkalla kohti ikuista perusolemusta, johon sinut liitettiin kasteessasi.

---------------------------

 

Ala harjoitella syvempää itsetuntemusta; kaikkeen kritiikkiin, mitä kohtaat tällä viikolla, sano tai ajattele kirkkain silmin: "Tuossa on jotain perää." Siitä seuraa melkein aina hyvä keskustelu. Kokeile! Kohtaat lähimmäisesi ja olet vähemmän peloissasi. Kun et unohda kirjata kiitosaiheita, niin saat vuodessa kokoon 365. Ne ovat silmätippoja, jotka sinun täytyy muistaa ottaa saadaksesi katseesi taas loistamaan. Ne ovat erityisen hyviä hoitamaan nyreitä ja kriittisiä silmiä, jotka näkevät itsessä ja toisissa virheitä, mutta eivät hyviä puolia. Nöyryys ei tunne Janten -lakia, toisen nujertamista ja alas painamista. Se ei ole kuullut puhuttavankaan sellaisesta. Se ei usko, että mitään niin tyhmää on olemassakaan.