Päivänavauksiin

Tapahtukoon sinun tahtosi

Kun Jeesus opetti, hän ei vain puhunut asioista yleensä. Hän pyrki aina löytämään jonkin vertauskuvan tai elämäntapahtuman, jotta kuulijat paremmin ymmärtäisivät mistä on kysymys.

Uudessa testamentissa kerrotaan monta kertaa, kuinka Jeesus vetäytyi yksinäisyyteen rukoilemaan. Kerran kun hän palasi opetuslasten pariin, opetuslapset pyysivät: Herra opeta meitä rukoilemaan.

Ensin Jeesus opetti meillekin tutun rukouksen: Isä meidän, joka olet taivaissa... Mutta hän ei lopettanut opetustaan siihen. Hän halusi kertoa vähän enemmän ja käytti tarinaa, joka voisi auttaa opetuslapsia ymmärtämään, miten Jumala vastaa rukouksiin.

Jeesuksen eläessä maan päällä ei ollut 24 tuntia auki olevia kioskeja, myyntipaikat tyhjenivät illan suussa ja perheet vetäytyivät talohinsa. Ovet lukittiin ja lyhdyt sammutettiin. Kaikki asettuivat nukkumaan.

Tällaisesta tilanteesta Jeesus otti esimerkin, kun hän jatkoi opetustaan: Kuvitelkaa, että joku teistä menee keskellä yötä ystävänsä luo ja sanoo: Veli hyvä, lainaa minulle kolme leipää. Eräs ystäväni poikkesi matkallaan minun luokseni eikä minulla ole tarjota hänelle mitään. Toinen vastaa sisältä: Älä häiritse minua. Ovi on jo lukossa ja minä olen nukkumassa lasten kanssa. En minä voi nousta antamaan mitään. Mutta minä sanon teille: Vaikka hän ei nousisikaan antamaan toiselle leipää pelkkää ystävyyttään hän kuitenkin tekee sen, kun tämä hellittämättä pyytää, ja antaa niin paljon kuin toinen tarvitsee.

Niinpä sanon teille: Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan.

Olet sinäkin varmaan kuullut jo sen, että Jumala kuulee rukoukset ja vastaa niihin. Ehkä olet rukoillutkin ja odottanut vastausta. Ehkä olet miettinyt, eikö Jumala kuulekaan, kun vastausta ei kuulu. Ei tapahdukaan sitä, mitä rukoilit. Hyvä asia, jota pyysit jää toteutumatta. Ikävä asia, joka vaivaa elämääsi, ei muutu miksikään. Voihan olla, että opetuslapsetkin olivat huomanneet saman. Ehkä he ajattelivat, etteivät osaa rukoilla oikein, kun Jumala ei vastaa. Ja sitten he menivät Jeesuksen luo ja pyysivät, että tämä opettaisi rukoilemaan. Kyllähän Jeesuksen toiminnasta, ihmeteoista ja parantamisista voi päätellä, että Jumala ainakin häntä kuulee.

Ja Jeesus kertoi kummallisen tarinan ja kehotti pyytämään ja anomaan, rukoilemaan ja etsimään. Ja lupasi, että pyytävälle annetaan.

Monissa kohdissa Raamatussa kerrotaan myös, että Jeesus tiesi, mitä kuulijat ajattelivat. Voihan olla, että niin tapahtui tässäkin, kun Jeesus jatkoi puhettaan:"Ei kai kukaan teistä anna pojalleen kiveä, kun hän pyytää leipää? Tai käärmettä, kun hän pyytää kalaa? Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsille kaikenlaista hyvää, niin paljon ennemmin teidän taivaallinen Isänne antaa hyvää niille, jotka sitä häneltä pyytävät."

Jeesuksen opettamassa Isä Meidän rukouksessa on tähän liittyvä, yksi hieno, tosi tärkeä pyyntö, nimittäin "tapahtukoon sinun tahtosi." Se on hyvä pyyntö, jonka voisi liittää jokaiseen omaankin rukoukseen, sillä kaikkivaltias, kaikkitietävä Jumala kyllä tietää meitä ihmisiä paremmin, mikä on meille hyväksi. Ehkei elämässä rukouksen jälkeen tapahdu niin kuin me pyydämme, mutta se ei merkitse sitä, etteikö Jumala kuulisi rukoustamme. Hän haluaa antaa meille hyviä lahjoja, vaikka aina emme osaa niitä edes häneltä pyytää.

Rukoilemme: Taivaan Isä. Anna hyvän tahtosi tapahtua meidän elämässämme tänäänkin. Aamen.

Jumalan siunaamaa koulupäivää teille kaikille.