Päivänavauksiin

Viides käsky

Kun lukee kaikki kymmenen käskyä yhteen menoon, voi huomata, etteivät ne oikeastaan käskyjä olekaan. Suuri osa niistä on kieltoja. Älä tee sitä, älä tee tätä, äläkä tee sitäkään. Oikeastaan vain kolmannessa ja neljännessä käskyssä on kehotus, ohje siitä, mitä tulisi tehdä: Pyhitä lepopäivä ja kunnioita isääsi ja äitiäsi. Viides käsky onkin sitten taas kielto: Älä tapa.

Voit varmaan ajatella, että sihän on kovin helppo noudattaa. Miksi olisikaan syytä tappaa ketään. Mutta kuuntelepa, millä tavalla Jeesua asiasta puhuu vuorisaarnassaan Matteuksen evankeliumissa. Hän sanoo:
Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: "Älä tapa." Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sano veljelleen:"Senkin hölmö", on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo:"Sinä hullu", on ansainnut helvetin tulen.

Tässä Jeesus ihan selvästi sanoo, että jo toisen loukkaaminen sanoilla on ihan yhtä paljon viidennen käskyn rikkomista kuin se, jos tappaisi hänet muuten. Ja vielä toisessa kohdassa, Jeesus opettaa, että jo se, että ajatuksissa teet käskyissä kiellettyjä asioita, on ihan yhtä vakavaa kuin tekeminen.

Se, että et tapa ketään, on toivottavasti ihan helppoa, mutta se, että et ajattele tai sano toiselle pahasti, onkin jo paljon vaikeampaa, oikeastaan joskus ihan mahdotonta.

Vai oletko sinä pystynyt elämään niin, ettet ole koskaan ajatellut tai sanonut kenestäkään "oletpa hölmö" tai muuta loukkaavaa?

Se, että meillä on Jumalan kymmenen käskyä, ei voi kokonaan estää ihmisiä toimimasta väärin. Mutta käskyt osoittavat asioita, joihin meidän on joka päivä syytä kiinnittää huomiota.

Yksi juttu, joka helpottaa käskyjen mukaan elämistä, on kääntää ne myönteiseen muotoon.

Älä tapa voisikin olla kehotus: Hoida ja suojele toista. Suojele toista ihmistä pahoilta ajatuksilta, sanoilta ja teoilta. Milloin voit, asetu heikomman puolelle. Älä katso, mitä muut tekevät. Aloita itsestäsi. Lopeta ikävien asioiden ajattelu toisista. Kun katsot luokka- ja koulukavereitasi, näe se, mikä heissä on hienoa. Lakkaa loukkaamasta toisia. Ala puhua hyviä asioita, jotka ilahduttavat heitä. Lakkaa tönimästä toisia. Tee tilaa ja ala kulkea heidän vierellään.

Kaikkea ei voi tehdä kerralla. Aloita pienistä asioista. Sano vaikkapa tänään jollekin jotain hyvää.