Päivänavauksiin

(mukana muistipaperilaatikko, muistikuutio tai kirjelehtiö joulupaketissa; juttu perustuu muistipaperilaatikkoon, mutta itsekään en enää tiedä, missä omani on)

Uusi vuosi
Viikko sitten vietettiin loppiaispäivää. Nimensä mukaisesti tuo päivä lopettaa joulun. Silloin kirkoissa vielä puhutaan seimenlapsesta ja tietäjistä, jotka häntä tulivat tervehtimään. Sitten mennäänkin muihin raamatunkertomuksiin ja kirkkovuoden aiheisiin.

Meillä kotona odotetaan yleensä aina loppiaiseen asti ja vasta sitten kuusi korjataan pois. Koristeet laitetaan laatikoihin ja kaikki lukemattomat varisseet neuleset siivotaan lattialta.

Niinpä tapahtui yhtenäkin jouluna. Silloin kuusi oli ehtinyt varistaa lähes kaikki neulasensa ja niinpä varisseiden neulasten alta löytyi vielä yksi sinne unohtunut lahja. Se oli nimetön paketti, joka oli tarkoitettu kaikille, jollekin tai ei kenellekään. Tämä paketti sisältää tavaran, jonka olin ostanut kauan ennen joulua ajatellen, että voisin antaa sen lahjaksi jollekin.

Avataanpa tämä ja katsotaan, mitä paketissa on.

Oikeastaan minulla oli kaksi syytä ostaa tämä. Toinen oli se etten tiennyt, mitä laatikko pitää sisällään ja toinen oli sen lähes mitätön hinta.

Tällaisena se oli kaupan hyllyllä. Avasin laatikon ja katsoin mitä alle eurolla voi saada - ahaa kyniäkö (laatikon kannessa oli kynien kuvia). Tämän pitemmälle en kehdannut aukoa pakettia kaupassa, eihän niin oikeastaan saa tehdäkään, ja niinpä ositn laatikon ja toin sen kotiin tutkittavaksi.

Oli ihan sattumaa, ettei sitä annettu kenellekään. Siitä mukava juttu, että voin teille tästä nyt kertoa.

Tämä on nimittäin ihan muuta kuin miltä näyttää. Tämä on uusi vuosi.

Sellainen mikä alkoi kalenterissa runsas viikko sitten
Kuinka niin uusi vuosi?
No, samalla tavalla kuin uudesta vuodesta tiedät, että siinä on tietty määrä kuukausia, viikkoja, päiviä, tiedät, että siinä on erilaisia ilmoja ja vuodenaikoja. Tiedät, että siinä tapahtuu monenlaista odotettavaa ja odottamatonta. Samalla tavalla tästä laatikosta näet, millainen se on. Tietyn kokoinen, tietyn painoinen, tämän värinen, tehty muovista jne.

Mutta emme silti tiedä, mikä se on ja mitä se sisältää.

Katsotaan.

Täällä on paperia, tyhjää paperia, joka pienellä muoviliu'ulla tulee yksi kerrallaan ulos.

Nyt ainakin katsot minua ja annat ymmärtää, ettei tuo voi mikään uusi vuosi olla. Ja silti minä voin ajatella että on.

Samalla tavalla kuin me päivä kerrallaan ja hetki kerrallaan elämme ja saamme selvää millainen se on, samalla tavalla käytämme ja täytämme paperin kerrallaan. Meistä jokaisesta riippuu minkälainen vuodesta tulee ja jokainen voi vaikuttaa omaan ja toisten elämään. Ihan samalla tavalla kuin voimme näitä papereita käyttä erilaisiin tarkoituksiin, muistilappuihin, kirjeisiin, piirroksiin tai vaikkapa paperilennokeiksi.

Jos me omalta osaltamme pyrimme tekemään ja elämään jokaisen hetken mahdollisimman hyvin, niin silloin meille kaikille tulee tästä vuodesta hyvä. Uuden vuoden psalmissa Raamatussa kerrotaan, mihin voimme jokaisena elämän päivänä turvata: Psalmi 121.

Pyydetään Jumalalta siunausta alkaneeseen vuoteen.