Päivänavauksiin

Kuudes käsky

Vuosia sitten istuin kuistilla kesäloman alussa. Sisään käveli poikani 11-vuotias kaveri. Tervehdin ja kysyin: "Mitä kuuluu?" Kaveri vastasi: "Eipä mitään erityistä." Jatkan kyselyä: "Loma alkoi, mitäs aiot tehdä?" Siihen poika vastaa:"No ihan ensiksi pitäis löytää joku uus tyttöystävä, kun vanha otti ja lähti."

Toisena syksynä keräsin joulukirkkoon rukousaiheita yhdessä koulussa. Yhtenä tehtävänä oli vastata kysymykseen: "Mikä pelottaa?" Joku oli vastannut: "Se, että joku saa tietää, että olen rakastunut."

Kumpikin tapahtuma kertoo omalla tavallaan siitä, kuinka tärkeää meille on se, että voimme kokea olevamme rakastettuja ja kuinka tärkeää on se, että voimme itse rakastaa. Ja se on yhtä tärkeää meille kaikille, olimmepa sitten vuoden vanhoja vauvoja tai satavuotiaita vanhuksia.

Mutta mitä voisi sinun ikäisellesi koululaiselle merkitä kuudes käsky: Älä tee aviorikosta. Eihän se voi olla mitenkään ajankohtainen asia. Ei varmaan olekaan, ellei joku teistä ole jo ehtinyt mennä naimisiin. Mutta tätäkin käskyä voi ajatella vähän laajemmin. Onhan tämä yksi niistä käskyistä, joissa puhutaan siitä, kuinka meidän tulisi suhtautua toiseen ihmiseen, kuinka meidän tulisi elää lähellämme olevien ihmisten kanssa.

Miltä kuulostaisi käsky:"Älä hylkää ystävääsi" tai "Ole luotettava ja uskollinen"?

Jos sinulla on ystävä tai kaveri, jonka kanssa vietät paljon aikaa, jonka kanssa sinulla on kivaa, jolle voit kertoa salaisuuksia ja joka osaa lohduttaa sinua, kun olet surullinen, et varmaankaan olisi kovin ilahtunut, jos hän jonain päivänä vain toteaisi: "Mulla on nyt uusia kavereita, ei mulla oo aikaa enää olla sun kaa." Tai mitään sanomatta ei enää olisikaan sinun kanssasi, vaan näkisit hänen kulkevan muiden seurassa.

Luulenpa, että se ei tuntuisi ihan mukavalta. Pikemminkin suuttuisit tai loukkaantuisit tai vähintäänkin olisit pahoillasi ja surullinen, jos tilanne menisi sellaiseksi.

Ihan samalla tavalla tapahtuu aikuisten elämässä. Syystä tai toisesta mies tai vaimo, isä tai äiti, hylkää puolisonsa, ei olekaan enää uskollinen. Ikävä tilanne.

Käskyt eivät ole tekemässä elämää ikäväksi. Käskyt eivät ole olemassa siksi, että kaikki kiva olisi kiellettyä. Käskyt, tämä kuudeskin "Älä tee aviorikosta" tai koululaisen elämään sovellettuna "Älä hylkää ystävääsi" tai "Ole luotettava ja uskollinen" ovat kertomassa siitä, kuinka meidän olisi hyvä elää toistemme kanssa. Jos edes jollain lailla voimme toimia käskyjen ohjeiden mukaan, voimme olla aiheuttamatta muille ikäviä tunteita ja ajatuksia ja itsekin välttyä monelta murheelta.

Tänään voit miettiä, kenelle sinä voit olla luotettava ja uskollinen ystävä. Tänään voit miettiä myös sitä, miten voit osoittaa toiselle, että todella välität hänestä. Tänään voit osoittaa toiselle, että välität.