Päivänavauksiin

(Kiitos Tarjalle - mukana hattu koruineen, puoliturkki ja jalokivi tai korurasia)

Mikä on sellaista, mistä et missään tilanteessa luopuisi?
Mikä on sinun elämäsi tärkein asia?
Rikas mies osti ja myi tavaroita. Hän oli nimittäin kauppias.

Hänellä oli hieno puoliturkki ja hattu jossa oli kaunis mutta rahallisesti arvoton koru.

Hattu oli hänen aarteensa, sillä se oli hänen isänsä vanha ja korun hän oli saanut äidiltään.

Rikas mies asui valtavan suuressa talossa, jossa oli viisi kerrosta. Teistä voi tuntua, ettei talo niin suuren suuri ollut - onhan täällä kaupungissa paljon suurempiakin taloja. Mutta kauppias asui talossa yksin.

Talon etupuolella oli puutarha ja takana lintutarha. Puutarhassa oli patsaita ja suihkulähteitä, vanhoja ainutlaatuisia puita ja kalalammikko, jossa uiskenteli erikoisia kaloja. Lintutarhassa kaikenkirjavat harvinaiset linnut visersivät ja toivat silmäniloa koreilla väreillään.

Rikkaalla miehellä oli kaikkea, mitä hän halusi, kaikkea mitä ajatella saattaa.

Hänellä oli talossaan viisitoista huonetta ja jokaisessa huoneessa kalliita huonekaluja, arvokkaita maalauksia ja veistoksia ja koristeellisia käsintehtyjä mattoja.

Lisäksi hänellä oli patjansa alla rahaa. Paljon rahaa, paljon enemmän rahaa kuin voit kuvitella, paljon enemmän.

Niin rikkaalla miehellä oli kaikkea mitä hän halusi... kunnes eräänä päivänä hän kulkee kaupungilla, pienellä sivukadulla pienen vaatimattoman putiikin ikkunassa hän näkee jotain erikoista. Pienessä hämärässä ikkunassa loistaa aivan uskomattoman upea jalokivi(salaperäinen korurasia tai...).

Rikas mies menee sisään liikkeeseen. Ovessa kello kilahtaa, kun hän astuu kaksi porrasaskelmaa mitättömän näköisen pöydän luo, jonka takana vanha mies nostaa katseensa sisääntulijaan.

"Saisinko katsoa tuota ikkunassa olevaa jalokiveä lähempää" - kysyy rikas mies. "Haluaisin ostaa sen - mitähän se maksaa?" - hän jatkaa. Vanha kauppias katsoo hiljaa rikasta miestä ja sanoo melkein kuiskaten:"Valitettavasti, se ei ole myytävänä." Rikas mies ei ole uskoa korviaan."Miten niin ei ole myytävänä, tämähän on kauppa ja se on näyteikkunassa?" Vanha kauppias vastaa:"Jalokivi on aarteeni, olen saanut sen isältäni." Hän katsoo pitkään rikasta miestä puoliturkissa ja jatkaa:"Jos todella haluatte ostaa sen, niin tehkää tarjous. Mietin sitten uudestaan."

Rikas mies, jolla on aina saanut kaiken, mitä on halunnut, poistuu liikkeestä pettyneenä. Hän kiiruhtaa kotiinsa, pysähtymättä ihailemaan puutarhaansa hän melkein juoksee sisään, nousee talonsa kattoterassille ja lähtee kulkemaan mietteissään edestakaisin. Hän miettii, mikä olisi riittävän suuri tarjous, jolla hän saisi jalokiven omakseen. Rikas mies ei muista juoda eikä syödä, tuntitolkulla hän kulkee edestakaisin. Lopulta hän tekee päätöksensä.

Hän menee ja myy kaiken mitä hänellä on. Hän myy talon ja tavarat viidestätoista huoneesta. Hän myy linnut lintutarhasta, veistokset ja kalat puutarhasta, hän myy sänkynsä patjoineen ja ottaa kaikki rahansa patjan alta, hän myy vielä puoliturkkinsakin. Sitten hän menee rahoineen pieneen putiikkiin ja sanoo myymälän hämärässä vanhalle kauppiaalle:"Olen myynyt kaiken mitä minulla on, saat kaikki rahani, jos vain saan tuon jalokiven." Vanha mies katsoo rikasta miestä ja hänen rahojaan pitkään ja hiljaa. Sitten hän sanoo:"Et myynyt hattuasi." Rikas mies vastaa."Se on isäni vanha ja koru on äitini perintöä, hattu on aarteeni, en minä voi sitä myydä." Vanha kauppias sanoo:"Anna minulle rahasi ja hattusi niin minä annan sinulle jalokiven." Rikas mies miettii pitkään. Sitten hän ottaa hatun päästään ja antaa sen ja kaikki rahansa kauppiaalle. Tämä menee, ottaa näyteikkunasta jalokiven ja antaa sen rikkaalle miehelle. Rikas mies saa lopulta jalokiven.

Sinä tiedät, että tämä on vain tarina. Mutta tämä tarina sisältää vertauksen. Ja samalla yhden vastauksen alussa tekemääni kysymykseen: Mikä on elämän tärkein asia?

Raamatussa tällainen vertaus on kerrottu hyvin lyhyesti: "Taivasten valtakunta on myös tällainen. Kauppias etsi kauniita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen."

Maailmassa on paljon ihania ja tärkeitä asioita. Taivasten valtakunta, Jumalan rakkaus, Jumalan tunteminen on kallisarvoinen helmi - se on tärkeämpää kuin mikään muu.

Jumalan siunaamaa koulupäivää teille kaikille.