Päivänavauksiin

Yhteisvastuukeräys 04, muutettavat muuttaen käy muihinkin vuosiin

(Mukana kolme kalvokuvaa: vaivaisukko, Jerusalemin temppeli, rahoja. Kuvat löytyvät esim. WSOY:n Uskonnon opetuskalvokansiosta)

Raamatussa on kirja, jonka nimi on Valitusvirret. Siellä yksinäinen kärsijä kuvaa osaansa näin: Minä olen onneton mies. Paljon olen kärsinyt...Kurjuuteni ja kodittomuuteni täyttää mieleni. Kaikki maistuu myrkyltä ja koiruoholta. Minä en voi unohtaa onnettomuuttani, enkä saa sitä mielestäni.

Voi olla että meilläkin on kokemuksia siitä, että olemme yksin ja turvattomia. Mutta meidän huolemme ovat monesti kovin pieniä verrattuna vaikkapa ihmisiin, jotka elävät kaukana Aasiassa, Kambodzassa.

Viime vuosikymmenet ovat olleet Kambodzassa todella levottomia. Erityisen vaikeaa aikaa oli punaisten khmerien valtakausi. Tämän hirmuhallinnon aikana jopa miljoonan ihmisen arvellaan saaneen surmansa. Vaikka siitä on jo vuosia Kambodza on edelleen yksi maailman miinoitetuimmista maista. Ihmiset elävät maaseudulla ihan käytännössä miinakenttien päällä. Erityisen vaikeassa asemassa ovat köyhät, kouluttamattomat naiset. Lähes puolet heistä ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Moni elättää yksinhuoltajana suurta perhettä, kun mies on kuollut miinaonnettomuudessa.

Mutta mitä tämä meille kuuluu täällä turvallisessa kotisuomessa? Minkä me sille voimme, että toisella puolen maailmaa ihmisillä on vaikeaa? Kyllä me voimme. Katsellaanpa joitain kuvia.

Tässä on kuva vaivaisukosta. Tällaisia ukkoja seisoi aikanaan jokaisen kirkon edessä. Ukolla oli joko lipas kuten tässä, tai aukko päässä tai rintamuksessa. Nimensä vaivaisukko saa siitä, että kirkossa kävijät laittoivat siihen rahaa, jolla sitten autettiin alueen "vaivaisia", sairaita, vanhoja, köyhiä, asunnottomia jne.

Tässä on kuva mahtavasta rakennuksesta, Jerusalemin temppelistä. Uudesta testamentista käy ilmi, että myös tämän temppelin pihalla oli uhriarkku, lipas, johon kerättiin rahaa köyhien auttamiseen. Lääkäri Luukas kertoo tällaisen tapahtuman: Jeesus käänsi katseensa uhriarkkuun ja näki rikkaiden panevan siihen lahjoja. Hän näki myös kuinka eräs köyhä leskivaimo pani arkkuun kaksi pientä lanttia. Hän sanoi: Totisesti, tämä köyhä leski antoi enemmän kuin yksikään toinen. Kaikki muut antoivat liiastaan, mutta hän antoi vähästään, kaiken mitä hän elääkseen tarvitsi.

Jos sinä antaisit antaisit tällaiseen keräykseen pari lanttia, niin mistä sinä joutuisit luopumaan? Olisiko se jotain sellaista, mikä sinulla on liikaa? Vai joutuisitko luopumaan vaikka viikon tai päivän karkki tai limuannoksesta? Vai joutuisitko luopumaan jostain, mitä tarvitset elääksesi, niin kuin tuo köyhä nainen?

Huomenna tulen kouluun tällaisena nykyajan vaivaisukkona. Minulla on päälläni yhteisvastuukeräyksen liivi ja kädessäni lipas. Sinä voit tuoda siihen senttejä tai euroja. Näihin lippaisiin laitetut rahat käytetään mm. Kambodzan ihmisten auttamiseen parempaan elämään.

Kyläpankin myöntämä pienlaina voi parantaa merkittävästi köyhän äidin mahdollisuutta hankkia parempi toimeentulo ja laittaa lapset kouluun. Aikuisille järjestettävillä iltakursseilla naiset oppivat lukemaan ja kirjoittamaan.

Mikään summa ei ole liian pieni. Ajatellaanpa vaikka että jokainen koulun oppilas antaa 20 senttiä. Siitä kertyy 60 euroa. Tai jo jokainen tämän alueen asukas antaa 20 senttiä siitä kertyy 1000 euroa. Sillä voidaan auttaa jo vaikka kuinka monta ihmistä.

Palaan vielä Valitusvirren yksinäisen kärsijän ajatuksiin, hän sanoo: Kuitenkin minä toivon ja odotan, sillä minä ajattelen tätä: Herran armoa on se, että vielä elämme, hänen laupeutensa ei lopu koskaan. Joka aamu Herran armo on uusi, suuri on hänen uskollisuutensa. Sieluni sanoo: Herra on kaikkeni, häneen minä turvaan.

Me ihmiset voimme luottaa siihen, että Jumala haluaa ja voi meitä auttaa. Tuossa auttamistyössään hän häyttää myös meitä ihmisiä - auttamaan toinen toisiamme lähellä ja kaukana - kotona, koulussa, tai vaikkapa Kambodzassa. Sinäkin voit auttaa.

Rukoilemme: Kiitos että elämämme täällä Suomessa on melko turvallista. Auta etten tee kenenkään toisen oloa turvattomaksi. Kiitos että saan käydä koulua ja oppia uusia asioita. Auta minua auttamaan muita niin kuin osaan ja voin. Kulje kanssani tänäänkin. Aamen.