Päivänavauksiin

Lasarus

Jos sinua uhataan, sinä pelkäät ja välttelet uhkaajaasi.
Jos läheinen ihminen kuolee, olet surullinen ja itket.
Jos rakastat toista ihmistä, haluat tehdä hänelle hyvää.
Jos sinulle kerrotaan asioita, joita on vaikea uskoa todeksi, epäilet.

Ihmiset joista Raamatussa kerrotaan ovat ihan samanlaisia kuin mekin. Tämä selviää varsin hyvin tämänkin päivän kertomuksesta, jonka on kirjoittanut muistiin Johannes, yksi Jeesuksen opetuslapsista. Hän kertoo:

Kun Jeesus oli opettanut Juudeassa, ihmiset olivat halunneet kivittää hänet kuoliaaksi. Ja niin Jeesus oli lähtenyt pois siltä alueelta Jordan virran toiselle puolelle. Vähän ajan kuluttua Jeesukselle tultiin kertomaan, että hänen ystävänsä Lasarus on sairaana ja Lasaruksen sisaret Martta ja Maria pyysivät Jeesusta auttamaan. Niinpä Jeesus sanoi opetuslapsilleen: Nyt lähdemme takaisin Juudeaan.

Opetuslapset pelästyivät. Juuri äskenhän Jeesus oli ollut siellä hengenvaarassa. Ja niinpä he yrittivät saada Jeesusta luopumaan ajatuksesta. He sanoivat: Kun äsken olit siellä, sinut yritettiin tappaa. Mutta Jeesus ei muuttanut mieltään. Ja niinpä yksi opetuslapsista,Tuomas nimeltään sanoi varmaankin saadakseen rohkeutta: Mennään vain, kuollaan kaikki yhdessä.

Martta ja Maria olivat odottaneet Jeesusta. He tiesivät, että Jeesus voi auttaa ja parantaa. Mutta Jeesus ei tullut ajoissa. Lasarus kuoli ja haudattiin kallioluolaan. Luolan suulle vieritettiin iso kivi. Martta ja Maria surivat häntä. Niin surivat myös Lasaruksen ystävät.

Lasarus oli ollut kuolleena jo neljä päivää, kun Jeesus lopulta tuli. Martta alkoi syyttää Jeesusta: Jos sinä olisit ollut täällä, Lasarus olisi vielä elossa. Jeesus lohdutti häntä sanoen: Veljesi nousee kuolleista. Minä olen ylösnousemus ja elämä, joka uskoo minuun elää vaikka olisi kuollutkin.

Maria puhui Jeesukselle samoin sanoin surullisena itkien: Jos sinä olisit ollut täällä veljeni ei olisi kuollut. Kun Jeesus näki itkevän Marian ja kaikki hänen kanssaan tulleet itkevät ihmiset hänkin liikuttui syvästi. Ja kun hän pääsi Lasaruksen haudalle hän itki. Järkyttyneenä hän sanoi: Ottakaa kivi pois. Lasaruksen sisar Martta esteli ja sanoi: Lasarus on ollut kuolleena jo neljä päivää. Hän haisee jo. Mutta Jeesus ei antanut periksi ja kivi vieritettiin pois. Jeesus rukoili: Isä minä kiitän sinua siitä, että olet kuullut minua. Sitten hän huusi kovalla äänellä: Lasarus tule ulos. Silloin kuollut Lasarus tuli haudasta. Jeesus sanoi: Päästäkää hänet käärinliinoista ja antakaa hänen mennä. Monet ihmiset, jotka näkivät uskoivat että Jeesus oli Messias, Jumalan poika.

Johanneksen kertomus Lasaruksesta, Martasta, Mariasta ja Jeesuksen opetuslapsista, voi auttaa meitä ymmärtämään, että Jeesus oli ihminen. Häntä itketti kun hänen ystävillään oli paha olla, hän lohdutti heitä ja halusi auttaa heitä. Hän rukoili Jumalaa ja uskoi, että Jumala kuulee rukouksen.

Jeesus oli ihminen mutta hän oli myös Jumalan poika. Hän herätti kuolleen Lasaruksen ja uskoi jo etukäteen sen olevan mahdollista. Meidän tavallisten ihmisten usko ei siihen riitä. Siitä huolimatta, me voimme rukoilla Jumalaa, vaikka näin:

Rakas taivaan Isä. Sinä tiedät, että meidän uskomme on kovin pieni. Kiitos, että silti saamme rukoilla sinua. Ole kanssamme tänään. Auta meitä luottamaan sinuun. Aamen.