Päivänavauksiin

Monissa Raamatun kertomuksissa ollaan Gennesaretin järven rannalla tai järvellä. Gennesaretin järvi sijaitsee notkelmassa, jossa tuulet tulevat ja menevät nopeasti. Kun järvelle lähdetään, ei voi koskaan tietää pysyykö vesi tyynenä vai tuleeko myrsky. Mutta silti järvelle on lähdettävä, ja näistä lähtemisistä kerrotaan myös Uudessa testamentissa. Luen yhden tällaisen tapahtuman: Luuk 8:22 - 25

Tämän tapahtuman jälkeen opetuslapset joutuivat taas kysymään: Kuka tämä mies on? Miten tämä on mahdollista? Eikä siis kummallista, jos me tämän ajan ihmiset esitämme samanlaisia kysymyksiä., kun Jeesus ei enää kulje näkyvänä keskellämme. Ja vaikka jäämmekin sitä ihmettelemään, se ei muuta kokemusta siitä, että Jumala on kanssamme, eikä kokemusta siitä, että Jumala voi meitä auttaa.

Jumala toimii keskellämme ainakin kahdella eri tavalla. Toinen on ihan näkyvä tapa, jota tosin emme aina huomaa. Jumala käyttää meitä ihmisiä auttamaan toinen toisiamme. Eräs esimerkki:

Kerran nuoret leikkivät laiturilla ja ihan kiusallaan heittivät yhden kaverinsa veteen. Kului hetki eikä nuori tullutkaan ilosta tai kiukusta räpistellen pinnalle, tuli kyllä pintaan, mutta täysin voimattomana ja toimintakyvyttömänä. Toiset nuoret hyppäsivät veteen ja auttoivat hänet ylös. Mitä tapahtui. Tyttö oli lapsena melkein hukkunut ja kun hänet nyt tyrkättiin vasten tahtoaan veteen, hänelle palautui tuo kokemus niin voimakkaasti mieleen, että hän joutui shokkiin, eikä pystynyt itse auttamaan itseään pois vedestä. Toisten nuorten avulla hän selvisi takaisin laiturille. Voi olla ettei joku näe tässä mitään sen kummallisempaa. Mutta ihan yhtä hyvin voi nähdä, että Jumala toimi näiden avuksi menneiden nuorten kautta ja auttoi tytön takaisin elämään. Monesti tilanteet ovat paljon huomaamattomampia. Kun me osoitamme ystävyyttä toisillemme, kun lohdutamme surevaa, kun autamme heikkoa, kun hoivaamme sairasta, kun pidämme huolta luonnosta ja eläimistä, kun iloitsemme ja itkemme yhdessä toisten kanssa, me toteutamme Jeesuksen käskyä: Rakastakaa toisianne niin kuin minä olen teitä rakastanut. Palvelkaa toisianne minun esimerkkini mukaan. Missä on Rakkautta, iloa, rauhaa, ystävällisyyttä, siellä Jumala toimii. Meidän kauttamme.

Mutta Jumalalla ei toimi vain meidän ihmisten avulla, vaan hän on paljon suurempi kuin voimme käsittää ja hän voi toimia edelleen tavalla josta voimme Jeesuksen ajan ihmisten tavoin ihmetellä: Miten tämä on mahdollista? Eräs esimerkki tästä. Kun asuin Suomenlinnassa, kävimme usein uimassa Susisaaren uimarannalla Hevosenkengässä. Siinä on jonkin matkaa ihan hyvä ja loivasti aleneva hiekkaranta, mutta aivan yhtäkkiä onkin äkkisyvää. Varsinkin silloin kun olin yksin uimassa, tapani oli uida rannan suuntaisesti matalassa pohjukassa. Erään kerran kelluin ja polskuttelin selälläni. Katselin taivaan pilviä ja polskuttelin rauhassa eteenpäin rannan suuntaisesti. Kun sitten laitoin jalkani pohjaan kävelläkseni rantaan, aloinkin vajota. Olin huomaamattani uinut sen verran vinoon, että olin joutunut äkkisyvään kohtaan. Siispä vajosin pinnan alle. Hätäännyin. Haukkasin vettä. Pelästymiseni lamaannutti minut. Nousin kuitenkin pintaan ja jotenkin sain räpiköityä itseni lähemmäs rantaa. Tosin en uskaltanut enää laittaa jalkojani pohjaan ennen kuin käteni osuivat pohjaan. Sen jälkeen en yksin uimaan mennytkään.

Joku voi nähdä tässä onnekkaan pelastumisen. Joku toinen ajatella, että kyllähän tuollaisesta ilman muuta selviää, jos osaa uida. Joku taas, niin kuin minä itsekin, voi kokea selviämisessä Jumalan suojeluksen.

Jeesus tyynnytti myrskyn kun oppilaita pelotti. Sinä voit erilaisissa tilanteissa auttaa ja olla toisen turvana, lohduttaa, kun hänellä on vaikeaa. Jumala voi suojella ja varjella meitä käsittämättömillä tavoilla. Kaikissa elämän vaiheissa, silloinkin kun tuntuu että elämä on yhtä myllerrystä, voimme luottaa siihen, että Jumala on kanssamme.

Rukoilemme: Taivaallinen isä ole kanssamme, äläkä anna meille tänään sattua mitään, mistä emme yhdessä sinun kanssasi voisi selvitä. Auta meitä auttamaan toinen toisiamme ja olemaan toisillemme ystävällisiä. Jeesuksen nimessä. Amen