Päivänavauksiin

Tapasin teitä näin suurella joukolla viimeksi Jakomäen kirkossa yli kuukausi sitten. Silloin koulun pääsiäiskirkossa kuljimme aikamatkaa kiirastorstaista pääsiäiseen, Jeesuksen ylösnousemuksen päivään. Tänään haluan jatkaa matkaa hetken kanssanne. Pääsiäisen tapahtumista on kulunut monta viikkoa.

Opetuslapset ovat koolla. He odottavat. He rukoilevat ja odottavat. He odottavat Jeesuksen lupauksen täyttymistä. "Te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajiani Jerusalemissa - koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka." Kun koittaa helluntaipäivä, lupaus täyttyy. Yhtäkkiä taivaalta kuuluu kohahdus kuin raju tuulen puuska. Ja se täyttää koko talon, jossa opetuslapset ovat. Kuuluva kohahdus näkyy tulenlieskoina, jotka laskeutuvat läsnäolijoiden päälle. Pyhää Henki täyttää jokaisen ja he alkavat puhua, sitä mitä Henki antaa puhuttavaksi.

Myös talon ulkopuolella alkaa tapahtua, kun kohahdus käy yli kaupungin. Opetuslasten luo kokoontuu paljon kansaa, hurskaita Jerusalemiin juhlimaan tulleita juutalaisia. He kuulevat opetuslasten puhuvan kielillä, eivätkä voi ymmärtää, miten se on mahdollista. Jotkut kysyvät: Mitä tämä oikein on? Toiset pilkkaavat: He ovat juovuksissa, makeaa viiniä täynnä.

Mutta Pietari, opetuslapsi, joka useimmiten on äänessä silloinkin, kun muut ovat hiljaa, astuu esiin ja alkaa puhua kuuluvalla äänellä: Kuulkaa minua. Eivät nämä miehet ole juovuksissa, nyt tapahtuu asioita, joista kirjoitukset ennustavat. "Viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, minä vuodatan Henkeni kaikkiin ihmisiin." Ja sitten Pietari kertoo kuinka Jeesus Jumalan lähettämänä toimi maan päällä ja kuinka hänet surmattiin ja kuinka Jumala herätti Jeesuksen kuolleista.

Pietarin puhuessa kuulijat alkavat tuntea syyllisyyttä ja kysyvät: Mitä meidän pitää tehdä? Pietari kehottaa heitä katumaan ja ottamaan kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen. Sinä päivänä Jeesuksen opetuslapsijoukkoon, Kristuksen kirkkoon liittyy 3000 ihmistä.

----- Ehkä ajattelet - en voi uskoa tuollaista. En ole nähnyt Jumalaa, Jeesus ei kulje keskellämme, en voi käsittää mikä Pyhä Henki on. Voit todeta Jeesuksen opetuslapsen, Tuomaan tavoin, en usko ellen näe.

Mutta kuka meistä on nähnyt tunteita? Iloa, rakkautta, onnea, vihaa, surua, pelkoa. Huomaat kyllä itsessäsi ja muissa, mitä jokin tunne aiheuttaa. Kun ihastuu tai rakastuu, se vaikuttaa käyttäytymiseen. Kun vihastuu tai pelästyy, sekin näkyy. Mutta oletko nähnyt itse tunnetta - sitä mikä saa ilmeet, eleet, puheet ja tekemisen aikaan?

Entä oletko nähnyt tuulta? Näet kuinka tuuli vie pilviä mukanaan taivaalla, näet kuinka se saa meren aaltoilemaan ja puun latvat taipumaan. Kuulet, kuinka tuuli humisee. Tunnet kuinka tuuli koskettaa poskiasi tai saa sinut haukkomaan henkeäsi. Mutta tuulta - sitä et ole nähnyt.

--------- Samalla tavoin, voit tuntea ja kokea Jumalan Pyhän Hengen läsnäolon, vaikket voi silmilläsi nähdä Pyhää Henkeä. Kun huomaat joka päiväisessä elämässä merkkejä rakkaudesta, ilosta, rauhasta, kun osoitat tai saat osaksesi kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä, kun huomaat että ihmiset osoittavat uskollisuutta, lempeyttä ja itsehillintää, voit aavistaa että Jumalan Pyhä Henki on lähellä.