Päivänavauksiin

Teiltä Jakomäen ala-asteen oppilailta on kysytty: millainen on hyvä ystävä: Koillistuuli lehti kertoo vastauksianne seuraavaan tapaan: Hyvä ystävä ei hauku eikä kiusaa, on kiva, luotettava, kiltti, rehellinen, hauska leikkii, reipas, iloinen, ei riehu, ei petä, ei puhu selän takana, auttaa toisia.

Miltä kuulostaisi sellainen ystävä joka epäilisi sanojasi, vähättelisi niitä, joka yrittäisi houkutella sinua tekemään toisin kuin tiedät oikeaksi, joka tiukan paikan tullen kerta kaikkiaan kieltäisi edes tuntevansa sinua - ei puhettakaan että hän tulisi auttamaan…

Voi olla että me emme osaisi tai haluaisi olla tällaisen ihmisen ystäviä emmekä haluaisi tällaista ihmistä ystäväksemme. Jumala on toisenlainen. Ehkä kysyt mistä minä sen voin tietää? Kysymyksesi on ihan hyvä. Me ihmiset voimme tietää Jumalasta niin kovin vähän. Me voimme ymmärtää hänestä vain sen minkä hän itse tahtoo meille ilmaista. Mistä siis olen tehnyt sellaisen päätelmän, että Jumala on näissä ystävyysarvioissa toisenlainen kuin me ihmiset? Jeesuksesta.

Oli tosi hyvä juttu että Jumala lähetti Jeesuksen ihmiseksi tänne maan päälle. Kun Jeesuksen aikana eläneet ihmiset voivat nähdä ja me nyt lukea, miten Jeesus toimi, voimme myös jotain ymmärtää siitä, miten Jumala toimii. Kuten tiedät, Jeesuksella oli opetuslapsia, jotka kulkivat hänen seurassaan. Varmaan heistä voisi myös sanoa että he olivat Jeesuksen ystäviä. Yhdestä opetuslapsesta nimittäin Simon Pietarista kerrotaan erityisen paljon. Ja luulen, että siihenkin on syynsä. Minä kerron hänestä vain muutaman jutun.

Kerran kun Jeesus laittoi opetuslapset veneellä lähtemään järven toiselle puolelle. Hän itse ei tullut mukaan. Hän meni yksinäisyyteen rukoilemaan. Ilta pimeni yöksi ja silloin opetuslapset näkivät veneestään ihmeellisen näyn. Jotain suurta ja kirkasta liikkui keskellä järveä heidän venettään kohti. He huusivat kauhusta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. Mutta silloin he kuulivat hyvin tuntemansa äänen, Jeesuksen äänen: Pysykää rauhallisina, minä tässä olen, älkää pelätkö.

Pietari ei uskonut että se olisi Jeesus ja sanoi: Herra jos se olet sinä niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin. Ja Jeesus kutsui häntä "Tule". Pietari lähti kävelemään Jeesusta kohti, mutta kun hän huomasi miten kovasti tuuli, hän alkoi vajota. Hädän hetkellä hän huusi: Herra Pelasta minut. Jeesus auttoi hänet vedestä ja vei hänet veneeseen ja sanoi: Vähäinenpä on uskosi. Miksi aloit epäillä?

Jonkun ajan kuluttua Jeesus yks kaks kysyi opetuslapsiltaan: Kuka minä teidän mielestänne olen? Nyt Simon Pietari ei epäröinyt vaan vastasi: Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika. Silloin Jeesus sanoi: Autuas olet sinä Simon. Sinä olet Pietari - Kallio, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sinulle minä olen antava taivasten valtakunnan avaimet.

Mutta kauanko Pietari voi nauttia noista hienoista sanoista. Ei kauaakaan. Meni vain vähän aikaa, kun tilanne kääntyi aivan päinvastaiseksi. Jeesus alkoi puhua tulevasta. Siitä kuinka hän menisi Jerusalemiin ja hänet surmattaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi ylös. Pietari ymmärsi Jeesuksen puheesta vain sen, että Jeesus kuolisi. Kauhistuneena hän otti Jeesuksen vähän erilleen opetuslapsista ja sanoi: Jumala varjelkoon, eihän sellaista voi tapahtua, sinulle Herra. Silloin Jeesus sanoi ankarasti Pietarille: Väisty tieltäni Saatana. Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta vaan ihmisestä. Jeesus vertasi Pietaria sielun viholliseen, kiusaajaan

Toisen kerran, myöhemmin kun Jeesus puhui Kuolemastaan Pietari vakuutti, ettei missään tapauksessa koskaan hylkäisi Jeesusta. Mutta kun Jeesus oli vangittu ei vakuutus enää vaikuttanut, kun Pietaria ylipapin pihassa väitettiin Jeesuksen opetuslapseksi hän kolme kertaa kielsi jyrkästi tuntevansa Jeesusta.

Ja senkin jälkeen Jeesus toisti Pietarille antamansa tehtävän, viedä ilosanomaa ja hoitaa seurakuntaa.

Jeesus hyväksyi ystäväkseen Pietarin, joka ei aina jaksanut uskoa häneen, joka epäili. Joka ei aina rohjennut tunnustaa tuntevansa Jeesusta vaan kielsi ystävyyden. joka ei aina ymmärtänyt Jeesuksen sanoja ja tekoja, hän kuvitteli tietävänsä paremmin. Joka ei aina harkinnut sanomisiaan ja tekemisiään vaan toimi ensimmäisestä mielijohteesta. Jeesus hyväksyi ystäväkseen Pietarin, tavallisen erehtyvän ihmisen.

Jeesuksen tavasta suhtautua vaikkapa Pietariin voin päätellä, että Jumala voi hyväksyä ystäväkseen meistä jokaisen, sinut ja minutkin.