Päivänavauksiin

Kaikella on määräaika Saarn. 3: 1 - 8
(salihartaudessa voi näyttää viljan tähkäpäitä tai kuva viljapellosta ja Saarnaajan lauseita kalvolta )

Intialainen satu kertoo prinsessasta, joka sai kulkea pellon poikki ja poimia viljan tähkiä. Kulkemiseen sisältyi lupaus, että kaikki hänen poimimansa tähkäpäät muuttuisivat jalokiviksi. Mutta hän saisi kulkea pellon poikki vain kerran. Vain yhden kerran.

Prinsessan mielestä ensimmäiset tähkät olivat liian pieniä. Hän ei poiminut niitä. Hän tuli keskelle peltoa, mutta tähkät eivät sielläkään olleet hänen mielestään tarpeeksi suuria. Niin hän jatkoi valikoimista ja hyljeksimistä, kunnes oli kulkenut viljapellon laidasta laitaan. Silloin hän hätääntyi ja käännähti takaisin, tempaisi kiireesti muutamia tähkäpäitä. Mutta liian myöhään. Hänen tilaisuutensa oli mennyt ohi.

Millaisia suunnitelmia sinulla on alkavaan kouluvuoteen? Ehkä olet luvannut itsellesi yrittää keskittyä johonkin tiettyyn aineeseen aiempaa enemmän? Ehkä olet innostunut siitä, että aloitat jonkun kielen opiskelun? Ehkä toivot, että ystävystyisit joidenkin uusien koulutoverien kanssa? Ehkä haluat tehdä jotain erityistä teknisissä tai tekstiilitöissä? Ehkä haluat aloittaa jonkun uuden harrastuksen? Koko vuosi on edessä ja aikaa tehdä melkein mitä vain. Sinulla on varmaankin joitain odotuksia ja suunnitelmia. Ja tiedät, että vain tekemällä voi saavuttaa, mitä unelmoit.

On kuitenkin olemassa sanonta: "On vaikeampaa olla yksi päivä tarkkaavaisena kuin kokonainen vuosi täynnä suuria aikomuksia."

Jos haluamme saavuttaa jotain, ei riitä, että aiomme paljon ja unelmoimme monista asioista. Me voimme elää vain päivän kerrallaan ja vielä tarkemmin vain hetken kerrallaan. Siispä on tärkeää kuinka me jokaisen hetken käytämme.

Tästä kertovat myös Vanhan Testamentin Saarnaajan kirjan lauseet: (pari kolme oppilasta vuorollaan voi lukea rivin kerrallaan tai salihartaudessa voi käyttää kalvoa, josta näkyy rivi kerrallaan)

Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla.
Aika on syntyä ja aika kuolla. Aika on istuttaa ja aika repiä istutus.
Aika on surmata ja aika parantaa. Aika on purkaa ja aika rakentaa.
Aika on itkeä ja aika nauraa. Aika on valittaa ja aika hypellä.
Aika on heitellä kiviä ja aika kerätä kivet. Aika on syleillä ja aika olla syleilemättä.
Aika on etsiä ja aika kadottaa. Aika on säilyttää ja aika viskata pois.
Aika on reväistä rikki ja aika ommella yhteen. Aika on olla vaiti ja aika puhua.
Aika on rakastaa ja aika vihata. Aika on sodalla ja aika rauhalla.

Satu prinsessasta, ajatus tämän päivän tarkkaavaisuudesta ja Saarnaajan kirjan lauseet opettavat meitä elämään rikkaasti tätä päivää. Huolehtimaan hyvin niistä asioista, jotka tänään ovat edessä. Iloitsemaan ihmisistä, joita tänään tapaamme. Luottamaan elämään ja ottamaan vastaan kaiken sen hyvän, mitä tänään on saatavilla.

Hienointa on, että voimme luottaa Jeesuksen lupaukseen. Hän on luvannut olla meidän kanssamme kaikkina päivinä, koko elämässämme.