Päivänavauksiin

Jeesus ja Bartimaios, Markus 10: 46 - 52

Tänään voit lähteä mukaani matkalle Palestinaan, Jerikon tielle, kahden vuosituhannen taa. Ehkä sinun on helpompi kuvitella tapahtuma mielessäsi, jos suljet silmäsi.

On paahtavan kuuma päivä. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Maa on kuiva ja pöly nousee ilmaan ihmisten kulkiessa hiekkatiellä. Ihmisiä on paljon liikkeellä. Voit kuvitella korvissasi askelten töminän ja puheensorinan, jonka väkijoukko saa aikaan. Miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, pienet lapsetkin kulkevat Jerikon tiellä. He seuraavat Jeesusta haluten kuulla, mitä Jeesus opettaa. Mekin voimme kulkea samaa matkaa. Seurata Jeesusta.

Vähän kauempana tien varrella varjossa puun alla istuu mies. Hän on tullut puun juurelle istumaan varhain aamulla. Kuten on tullut joka aamu jo vuosikaudet. Hän istuu suojassa paahtavalta auringolta. Jo kaukaa voi nähdä, että mies on köyhä. Hänellä on päällään resuinen viitta ja jaloissaan rikkinäiset sandaalit. Hän istuu kumarassa, mutta kun joku tulee kohdalle, mies suoristaa selkäänsä, ojentaa kätensä ja sanoo jotain. Useimmat ihmiset kulkevat ohi kuin eivät kuulisi mitään. Toiset kiertävät miehen kaukaa tien toista laitaa. Joku näyttää viskaavan kolikon miehen jalkoihin. Mies hätääntyy. Hän tunnustelee haparoiden maata, ja käden osuessa kolikkoon poimii sen nopeasti viittansa suojaan. Tajuat, että mies on sokea, joka kerjää rahaa ohikulkijoilta voidakseen ostaa jokapäiväisen leipänsä.

Kun kansanjoukko lähestyy miestä, hän suoristaa jälleen selkänsä. Hän kuuntelee ihmisten lähestymistä ja kysyy ensimmäisiltä tulijoilta jotain. Sitten hän korottaa äänensä ja huutaa: "Daavidin Poika, armahda minua!"

Huuto on niin yllättävä, että pysähdyt kanssani ja jäät seuraamaan mitä tapahtuu.

Lähimmät kulkijat käskevät sokeaa miestä vaikenemaan: "Ole hiljaa, me haluamme kuulla, mitä Jeesus opettaa!". Mutta mies huutaa kovempaa: "Daavidin poika, armahda minua!" Joku mies kieltää vielä toistamiseen sokeaa huutamasta: "Vaikene! Anna ihmisten kulkea rauhassa!" Mutta kerjäläinen huutaa yhä uudestaan: "Daavidin Poika, armahda minua!"

Jeesus pysähtyy. Kansanjoukko pysähtyy. Tulee hiljaista, niin hiljaista, että voit kuulla Jeesuksen sanovan: " Kutsukaa hänet tänne". Niin ihmiset sanovat sokealle: "Älä pelkää. Hän kutsuu sinua." Mies heittää päällimmäisen viitan harteiltaan, nousee seisomaan niin pian kuin pystyy ja kulkee ihmisten ohjaamana Jeesuksen luo. Jeesus katsoo köyhää, repaleisiin vaatteisiin pukeutunutta sokeaa miestä ja kysyy: "Mitä haluat minun tekevän sinulle?"

Mikä kysymys! Eikö ole itsestään selvää, että sokea haluaa näkönsä. Mutta Jeesus kysyy: "Mitä haluat minun tekevän sinulle?" ja mies vastaa: "Opettaja, anna minulle näköni." Mikä vastaus! Köyhä kerjäläinen, sokea mies puun juurelta ei kysy, voiko Jeesus parantaa. Epäröimättä hän vastaa Jeesuksen kysymykseen aivan yksinkertaisesti: "Anna minulle näköni." Jeesus huomaa miehen uskon ja sanoo: "Uskosi on parantanut sinut, uskosi on pelastanut sinut". Ja samassa mies saa näkönsä takaisin. Kansanjoukko jatkaa matkaansa Jeesuksen seurassa. Mies liittyy toisten ihmisten joukkoon.

Kansanjoukko jatkaa matkaansa Jeesuksen seurassa. Mies liittyy toisten ihmisten joukkoon.

Sinä ja minä jäämme puun varjoon katselemaan joukon perään yhä kauemmas katoavaa pölypilveä. Puun juurelle jää sokean Bartimaioksen risainen viitta. Bartimaios saa paljon muutakin kuin näkönsä. Kun hän kohtaa Jeesuksen, hän pääsee pois yksinäisyydestä ja pimeydestä. Hän ei välittänyt ihmisten kielloista. Hän ei epäillyt Jeesuksen mahdollisuuksia. Hän pyysi apua huutaen kuin hengen hädässä: Armahda minua. Ja Jeesus auttaa. Jeesuksen kohtaaminen muuttaa Bartimaioksen koko elämän.

Siirrymme takaisin tähän hetkeen tähän saliin. Jeesus kulkee keskellämme tänäänkin vaikkemme mekään häntä voi nähdä. Bartimaioksen tavoin me voimme elämän vaikeuksissa, yksinäisyydessä ja kärsimyksissä pyytää: "Jeesus auta minua. Armahda minua." Voimme vaikka huutaa ääneen kenestäkään välittämättä: "Daavidin Poika, armahda minua!"

Ja Hän auttaa. Hän armahtaa. Me pääsemme pimeydestä valoon ja voimme seurata Häntä.