Päivänavauksiin

Osaako Jumala laulaa? Tällaista kysymystä koululaiset miettivät yhdessä erään papin kanssa kerran. Pohdinnassa todettiin, että ehkä Jumala on antanut linnuille lauluäänen siksi, että ne voivat laulaa hänen puolestaan. Ja puille havinan ja huminan ja meren aalloille liplatuksen ja tyrskyämisen. Osaako Jumala laulaa? Sitä emme voi tietää, eikä Raamattukaan sano siitä mitään.

Jeesus kertoi vertauksen rikkaasta miehestä, joka oli lähdössä matkalle. Ennen matkaansa mies antoi palvelijoidensa hoidettavaksi koko omaisuutensa. Mies tunsi palvelijansa ja niinpä hän antoi jokaiselle palvelijalle tämän kykyjen mukaan enemmän tai vähemmän rahaa. Pitkän ajan kuluttua mies tuli takaisin ja vaati palvelijoiltaan selvityksen, miten hänen omaisuuttaan oli hoidettu. Se joka oli saanut eniten rahaa hoitoonsa, oli käynyt kauppaa ja ansainnut saman verran lisää rahaa. Samaten se palvelija, joka oli saanut toiseksi eniten rahaa, toi kaksinkertaisen summan isännälleen. Isäntä oli todella tyytyväinen näiden palvelijoiden toimintaan ja kutsui heidät juhlimaan kanssaan. Mutta se palvelija, joka oli saanut vähiten kertoi, ettei hän ollut uskaltanut käyttää rahaa, vaan oli kätkenyt saamansa rahan maahan ja nyt toi saman rahan takaisin isännälleen. Isäntä oli kovin pettynyt tämän palvelijan toimintaan, otti pois palvelijan hoitoon annetun rahan eikä enää halunnut nähdä silmissään tätä kelvotonta palvelijaa.

Minkälaisia lahjoja sinä olet saanut?
Osaatko sinä laulaa? Osaatko juosta kovaa tai oletko hyvä jalkapallossa, sählyssä tai jossain muussa liikunnassa? Onko matematiikka helppoa? Kirjoitatko tai luetko mielelläsi? Vai onko sinun helppo tulla toimeen toisten kanssa? Osaatko huvittaa ihmisiä, tai lohduttaa, jos jollain kaverillasi on vaikeaa? Osaatko sovitella riitoja tai hymyillä kauniisti? Oletko hyvä hoitamaan eläimiä? Mikä on sinulle helppoa? Mitä sinä osaat hyvin?

Meistä jokainen on erilainen. Ja jokaiselle meistä Jumala on antanut erilaisia lahjoja käytettäväksi omaksi ja toisten iloksi ja hyödyksi. Vähän samaan tapaan kuin nuo palvelijat saivat erilaisia rahasummia Jeesuksen vertauksessa.

Olen ihmetellyt miksi tuo vähiten rahaa saanut palvelija menetti senkin vähän, mitä oli saanut hoitoonsa. Mutta sitten ajattelin näitä kykyjä mitä meillä on. Jos vaikka olet hyvä matematiikassa, kielissä tai vaikka jonkun soittimen soittamisessa, etkä lainkaan käytä tuota taitoa, opitut asiat unohtuvat. Samalla tavalla käy liikunnassa. Kun harjoittelet ja pelaat, juokset tai tanssit, taitosi ja kykysi lisääntyy, tuottaa sinulle ja läheisillesi iloa. Jos jäät makaamaan sohvannurkkaan, niin pian et enää jaksa etkä osaakaan liikkua yhtä hyvin. Tai vaikka kuinka tulisit hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa tai olisit taitava hoitamaan eläimiä, ei kyvyistäsi ole iloa kenellekään, ellet käytä niitä. On ihan sama kuin sinulta olisi otettu ne pois.

Jos vaikka Jumala itsekin osaisi laulaa, laskea, puhua kieliä, juosta kovaa, lohduttaa ja auttaa ihmisiä, niin enimmäkseen täällä maailmassa Jumala käyttää meitä ihmisiä ja meidän kykyjämme näihin tehtäviin. Me voimme olla kuuntelemassa murheita, jakamassa sanoillamme iloa ja lohdutusta. Meidän käsiämme ja jalkojamme Jumala voi käyttää lähimmäisten auttamiseen. Me voimme ilahduttaa toisia ihmisiä, itseämme ja Jumalaa käyttämällä kaikkia niitä kykyjä, joita meille on annettu.

Mieti mitä sinä voit tänään tehdä niillä kaikilla taidoilla, joita olet Jumalalta saanut. Hymyile, lohduta, pelaa joukkuepeliä, sovittele riitoja, neuvo koulutehtävissä, ole kaveri, auta toisia, iloitse toisten saavutuksista. Ole iloinen kaikesta mitä olet saanut ja ilahduta muitakin.