Maria kätki sydämeensä kaiken mitä oli tapahtunut ja tutkisteli sitä. Mitä Maria ajatteli, siitä Raamattu ei kerro oikeastaan mitään. Yritin eläytyä Marian osaan jouluaamuna. Mitä ajatuksia ja tunteita hänellä mahtoi olla. Laitan tämän huivin päähäni, otan lapsen syliini. Ehkä se auttaa eläytymistä.

Tässä hän nyt on. Minun poikani.
Jumalan poika, sanoi enkeli.

Silloin keväällä oli ihan tavallinen päivä. Olin arkiaskareissa hämärässä huoneessa. Yhtäkkiä huone täyttyi valolla. Häikäisevä hahmo oli ihan lähellä. En voi unohtaa sanoja, jotka kuulin: Ole tervehditty Maria, sinä armon saanut, Herra kanssasi.

En voinut ymmärtää, mitä tuo tervehdys tarkoitti. Sinä saat lapsen, sanoi enkeli. Sinusta tulee Jumalan pojan äiti. Se tuntui hämmentävältä ja omituiselta, mutta samalla jotenkin selkeältä. Mitä muuta voin siihen sanoa kuin mitä sanoin: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit."

Tässä lapsi nyt on. Minun poikani. Jumalan poika.

Olin kyllä huolissani siitä, miten Joosef suhtautuisi. Mutta sitten hän kertoi myös enkelin vierailusta. Hän vakuuutti, että meistä tulee perhe. Joosef olisi perheen isä joka tapauksessa. Jumala huolehtii meistä.

Kyllä tämä luottamus Jumalaan on horjunut. Viimeksi joku aika sitten kun selvisi, että meidän täytyy lähteä tänne Betlehemiin. Tiesin, että lapsi voisi syntyä koskta tahansa, varsinkin kun matka oli pitkä ja raskas. Luulinkin moneen kertaan, ettemme pääsisi perille. Mutta Jumala huolehti meistä. Antoi voimia seuraavan päivän matkaan. Askeleen kerrallaan.

Tässä lapsi nyt on. Minun poikani. Jumalan poika.

On varmaan syytä jatkossakin elää päivä kerrallaan. Hetki kerrallaan. Niin paljon outoja asioita on taåahtunut lyhyessä ajassa. Kun lopulta saimme majapaikan ja lapsi syntyi, katselin taivaan tähtiä. Yhtäkkiä niiden joukossa loisti muita kirkkaampi tähti. Ei aikaakaan kun koko taivas hehkui salaperäistä valoa ja kohta sen jälkeen joukko paimenia tuli talliin. He kertoivat että enkelit olivat sanoneet heille: "Teille on syntynyt Vapahtaja." Enkeli oli neuvonut heille, mistä lapsi löytyy, kapaloituna ja seimestä makaamasta.

Tässä lapsi nyt on. Minun poikani. Jumalan poika. Vapahtaja.

En voi ymmärtää. Tapahtuu käsittämättömiä asioita. Asioita, joita ei ole ennen kuultu eikä nähty. Jumalan tahto tapahtuu. Tämän lapsen elämässä. Minun elämässäni. Se on ihmeellistä. Ja vaikka tulevaisuus pelottaakin, tuntuu samalla hyvältä ja turvalliselta. Jumala on kanssamme.

Taivaanranta, Joulujuttu