Päivänavauksiin

Rakkauden kaksoiskäsky (mukana kalvot käskyistä, rakkauden kaksoiskäskystä, joistain liikennemerkeistä ja tyhjä kalvo ristin piirtämistä varten)

Tässä on kymmenen käskyä (kalvo 1). Raamatussa Mooseksen kirjoissa kerrotaan kuinka Israelin kansa, juutalaiset saivat ne Jumalalta pitkän erämaavaelluksensa aikana. Historian kuluessa näiden 10 käskyn ympärille muodostui juutalaisten toora eli laki, joka sisälsi 365 älä tee ja 248 tee käskyä, lisäksi tulivat apukäskyt jotka estivät varsinaisten säädösten rikkomiset. Tällaisessa lakien ja sääntöjen moninaisuudessa eräs lainopettaja tuli kysymään Jeesukselta:

”Opettaja, mikä on lain suurin käsky”.

Voi olla että meillä olisi vaikeuksia vastata tuohon kysymykseen jo silloinkin, kun edessämme ovat nämä 10 käskyä. Olisiko tärkeintä se, että emme käytä väärin Jumalan nimeä? Vai olisiko tärkeintä, ettemme laulu lähimmäisestämme väärää todistusta? Vai olisiko tärkeämpää, että muistamme pyhittää lepopäivän vai sekö ettemme varasta? Eivätkö nämä kaikki ole yhtä tarpeellisia ja tärkeitä noudattaa, jos haluamme elää hyvää elämää suhteessa Jumalaan ja toisiin ihmisiin?

Miten siis voi valita tästä Jumalan laista suurimman ja tärkeimmän käskyn?

Kun jäin pohtimaan tätä kysymystä tulin miettineeksi liikennemerkkejä ja otin tähän kalvollekin (kalvo 2) malliksi muutamia. Saman kysymyksenhän voisi esittää näistäkin. Mikä on suurin tai tärkein liikennemerkki. Mitä ainakin pitäisi ottaa huomioon kun liikkuu tuolla kaduilla?

Olisiko autoilijan tärkeintä ottaa huomioon tämä varoitusmerkki ”lapsia”. Sehän on ihan välttämätöntä kun esimerkiksi ajelee jonkun koulun lähellä, ettei vain vahingossakaan ajaisi kenenkään päälle. Mutta jos siitä pitääkin huolen ja jättää huomiotta tämän ”avattava silta” varoituksen, niin kuinkas siinä käykään. Pian auto ja autoilija voivat olla veden varassa ja käy huonosti.

Tai olisiko varoitusmerkkejä tärkeämpää ottaa huomioon kieltomerkit? Jos autoilija ei ota huomioon ohituskieltoa, voi seurata vakava onnettomuus, ihan samoin kuin jos jalankulkija lähtee kävelemään vaikkapa moottoritielle.

Mutta jossain tilanteessa taas tärkeintä olisikin kieltojen ja varoitusten ohella huomata opastusmerkit. Jos vaikka pitäisi pian löytää huoltoasema kun autossa tuntuu olevan vikaa tai sairaala, jos sinne on kiireesti saatava joku potilas.

Ja ehkä opastusmerkkejäkin tärkeämpää olisi ottaa huomioon määräykset. Voi käydä tosi köpelösti, jos ei huomaa pakollisen ajosuunnan tai jalkakäytävän merkkejä ja noudata niitä. Ja tässä on vain pieni osa kaikista mahdollisista liikennemerkeistä. Mikä niistä olisi suurin ja tärkein noudattaa?

Todella vaikea vastata. Tuntuu että kaikkien noudattaminen on välttämätöntä, jotta liikenne sujuu hyvin ja asiat tulevat kunnolla hoidetuksi.

Kuinka paljon vaikeampaa onkaan siis vastata kysymykseen: Mikä on lain suurin käsky? tai valita 10 käskystä tärkeintä. Mutta vastaaminen ei ollut Jeesukselle mikään ongelma. Ei. Hän poimii Mooseksen kirjojen opetuksista kaksi lausetta ja vastaa: (kalvo 3) Rakasta Herraa Jumalaasi koko sydämestäsi, koko sielustasi, koko mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.

Ei siis tarvitse miettiä mikä kymmenestä käskystä on tärkein. Kolme ensimmäistä puhuvat siitä, kuinka meidän tulisi toimia suhteessa Jumalaan, kuinka me voimme osoittaa rakkautta häntä kohtaan. Ja muut kertovat, miten voimme rakastaa lähimmäistämme niin kuin itseämme.

Kun 10 käsksyä ajattelee, niin nehän eivät oikeastaan kolmatta ja neljättä käskyä lukuun ottamatta kerro meille, mitä meidän tulisi tehdä. Pikemminkin ne kertovat, mitä me emme saa tehdä. Ne ovat kieltoja ja rajoituksia.

Jeesuksen vastauksessa nuo kiellot ja rajoitukset muuttuvat kehotukseksi: rakasta Jumalaa, rakasta lähimmäistäsi. Ja samalla ne tekevät käskyt vaikeammin noudatettaviksi. Ei olekaan kyse siitä, että jätän jotain tekemättä vaan siitä, että teen jotain. On kyse siitä että osoitan omalla toiminnallani rakastavani Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäni niin kuin itseäni. Suurin ja tärkein käsky ei suotta ole suurin ja tärkein. Se antaa meille tehtävän, johon Jeesus antoi esimerkin ja johon joka päivä tarvitsemme apua taivaalliselta Isältämme. Jos tuosta suurimmasta ja tärkeimmästä käskystä piirtäisi liikennemerkin niin se olisi tällainen.(tyhjä kalvo) (piirrä) Viiva alhaalta ylös kertoo käskystä: Rakasta Jumalaa yli kaiken (piirrä) Viiva vasemmalta oikealle kertoo käskystä: ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi Samalla tämä merkki, risti, kertoo siitä, mistä me saamme voimaa rakastaa. Johannes kirjoittaa: "Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan antamaan meille elämän. Siinä on rakkaus, ei siinä että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä , että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaat ystävät: Kun Jumala on meitä näin rakastanut tulee meidänkin rakastaa toisiamme."