Kirjat

Hengellinen harjoitus
Karin Carlsson

Meidän ja seurakuntamme maallistuminen on ainoa suuri kristillisen uskon uhka. Jumalan Pyhän Hengen täytyy sytyttää tuli, mutta jotta se palaisi meidän täytyy tehdä itsemme valmiiksi. Tehkää peläten ja vavisten työtä pelastuaksenne. Jumala saa teissä aikaan sen…(Paavali)

Tie hiljaisuuteen

Meditaatio - epäilyttävä vai jumalallinen kokemus?
Sain ensimmäisen meditaatiokokemukseni retriitissä, so. muutamien päivien hiljaisuudessa etäisessä paikassa, jossa me olimme yhdessä puhumatta toisillemme, vietimme vain yhdessä jumalanpalveluksia ja meditoimme. Se oli sekä ravisuttava että ihmeellinen elämys. Jumala puhui minulle henkilökohtaisesti ja selvästi. Se johti minut tekemään elämän ratkaisevia päätöksiä.

Kun kerroin siitä ystäville ja työtovereille, joilla ei ollut itsellään kokemusta kristillisestä meditaatiosta, heistä kuulosti epäilyttävältä sekä meditointi että monen päivän puhumaton yhdessäolo toisten kanssa.

Mietiskely - tie sydämen ymmärrykseen

On monenlaista mietiskelyä. Kerron siitä, mitä itse olen käyttänyt Rukoushelmissä, yksinkertaisesta "ohjatusta meditaatiosta". Se ei vaadi osallistujilta mitään muuta kuin hiljaisuudelle avointa mieltä. Eihän tällainen ole sen kummemmin nuorelle kuin vanhallekaan ihan helppoa. Siksi sinun tehtäväsi meditaation ohjaajana on auttaa osallistujia vähän kerrassaan etenemään ja antamaan itselleen hetken toimeton hiljaisuus. Sisällön ei tarvitse olla kovinkaan erilainen lapsille ja aikuisille. Lapsille tarkoitetut mietiskelyleikit, toimivat aikuistenkin kohdalla ihan hyvin. Toki kieli on sovitettava osallistujien iän ja hartaudenharjoitustapojen mukaan. Ohjaamissani kurssipäivissä olen käyttänyt ainakin kolmea meditaatiota auttaakseni osallistujia omaksumaan Rukoushelmien sanoman sisimpäänsä. Joissain tapauksissa olen antanut osallistujien vastata joihinkin kirjallisiin kysymyksiin kurssipäivien sisällöstä. Kaikkein useimmin he ovat silloin vastanneet, että meditaatiot ja henkilökohtainen puhuttelu on vaikuttanut kaikkein eniten.

Ennen kuin aloin työskennellä Rukoushelmillä en ollut koskaan ohjannut mietiskelyä. En ollut edes uskaltanut ajatella ottaa itselleni niin hienovaraista tehtävää. Mutta voidakseni levittää Rukoushelmi-ideaa minun oli pakko ryhtyä siihen. Kirjoitan tätä siksi, että sinäkin rohkaistuisit ohjaamaan meditaatioita sekä aikuisille että lapsille. Saanen jakaa joitain omia kokemuksiani?

Aloita itsestäsi

Et voi jakaa sellaista, mitä sinulla ei ole. Voidaksesi auttaa toisia hiljaisuuteen, sinun täytyy ensin löytää itse tie hiljaisuuteen. Se ei ole ihan helppoa stressaavassa ja meluisassa elämässämme. Minulle Rukoushelmet ovat suureksi avuksi hiljentymisessä ja keskittymisessä. Olen tehnyt itselleni erityisen "hiljentymisrenkaan", jossa olen vaihtanut puunväriset hiljaisuudenhelmet pieniin kultahelmiin. Hiljaisuudenhelmet ovat kultaisia kuin Jumalanhelmi, mutta pienempiä. Ne muistuttavat minua siitä, että syvä hiljaisuus on "kullanarvoinen mahdollisuus Jumalan kohtaamiseen.". Kun alan valmistella meditaatiota tai hartautta tai kun kokoan itseäni ennen puhetta, lähden pitkälle kävelyllä metsään. Se antaa minulle mahdollisuuden keskusteluun sekä Jumalan että sisimpäni kanssa. Ei haittaa, jos ajattelen ääneen, kukaan ei ole kuulemassa paitsi humisevat puut - ja tietysti Jumala! Olen kovin etuoikeutettu, kun asun melkein metsässä, missä on ihania kävelypolkuja.

Meditaation ohjaaja

Meditaation ohjaaminen on rakkauden työ lähimmäiselle. Sinä saat olla välikappale, jota Jumala käyttää puhuakseen ihmisille. Tehtävä vaatii sekä huolenpitoa että rakkautta. Siksi sinun täytyy olla Jumalan äänelle kuuliainen ja nöyrä tehtävän edessä. Sinun täytyy osoittaa suurta kunnioitusta ja hellyyttä niitä ihmisiä kohtaan, jotka on uskottu sinun johdettavaksesi mietiskelyyn. Mutta älä anna näiden "täytyy" -sanojen pelottaa sinua tai estää sinua tarttumasta tehtävään. Onnistut yli odotusten, jos ensin pyydät Jumalan apua ja ohjausta ja sitten varaat hyvän ajan valmistautumiseen. Jumala kuulee ilolla rukoukseksi.

Jumalan puhuttelu

Meditaatio on ihmisen - nuoren tai vanhemman - mahdollisuus kuulla Jumalan puhetta. Jumala voi puhua hiljaisin sanoin suoraan sydämessä. Mietiskelyyn tottuneelle tämä tapahtuu aivan hiljaisessa meditaatiossa ilman ihmisen välittävää ääntä. Mutta lapsille ja nuorille ja meille aikuisille, joilla on vaikeuksia keskittyä, on arvokasta ja suorastaan välttämätöntä saada apua meditaation ohjaajalta, joka kuuliaisesti ja varoen ohjaa sielun hiljaisuuteen ja kuunteluun.

Mutta kuinka me meditaation ohjaajina uskallamme ottaa suuhumme sanoja, jotka voidaan käsittää Jumalan puhutteluna? Meidän on tarpeen ja luonnollista kysyä tällaista itseltämme ja syytä tarkkaan miettiä sanojamme ja mietiskelyn sisältöä. Meidän sanojemme ja niiden merkityksen tulee olla yhtä Jumalan Raamatussa antaman ilmoituksen kanssa. Ei niin että kasaisimme raamatunkohtia peräkkäin! Ajattelen, että meidän tulee olla aika säästäväisiä raamatunlainausten suhteen. Eikä meditaatio voi myöskään olla saarna tai tekstin tulkintaa. Mutta meditaatio voi olla hyvin ankkuroitu Raamatun sanomaan. Sinun ohjaukseesi uskottujen ihmisten tulee kuulla Raamatun sanoma sinun suullasi sinun sanoillasi tulkittuna. (Ruotsin kirkon virsikirjan) Virren 96 sanoin:

Avaa minut rakkaudellesi. Maailma tarvitsee minua.
Maailma tarvitsee rakkauttasi. Anna rakkautesi virrata lävitseni.

Tässä saamme apua Rukoushelmien helmistä. Jos pysymme niiden alkuperäisessä Martin Lönnebon kaikissa kirjoissaan esittämässä merkityksessä, emme joudu harhaan.

Jumalan kohtaaminen

Kuinka hyvin meditaation valmistelemmekaan ja kuinka vilpittömästi osallistujat rukoilevatkaan Jumalan kohtaamista, emme voi koskaan pakottaa esiin tunteenomaista kokemusta Jumalan läsnäolosta ja puhuttelusta. Jumala on riippumaton ja valitsee itse ajan ja paikan, missä hän itsensä ilmaisee. Se tarkoittaa hetkeä, jolloin me koko olemuksellamme aavistamme Jumalan läsnäolon, Hänen pyhyytensä ja rakkautensa. Kukaan ei voi myöskään määrätä Jumalaa, miten ja kuinka vahvasti tällainen elämys koskettaa. Tässä pätee Raamatun kehotus tulla lapseksi, täynnä odotusta ja luottamusta, että tapahtuu jotain iloa tuottavaa. Juuri tässä Jumalan lapseudessa piilee kätkössä suuri ilo ja onni. "Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan", sanoo Jeesus ystävilleen, kun he iloitsevat ja ihmettelevät valtaa, jonka Jumala on antanut heidän sanoilleen. (Luuk. 10:20)

Mutta vaikka emme koskaan kokisi voimakasta ja tunnepitoista Jumalan kohtaamista meditaatiossa, sillä se ei ole ihan tavallista, niin voimme meditaation ohjaajina aina vakuuttaa, että Jumala on lähellä meitä jokaista. Me voimme hyvällä omallatunnolla turvata useisiin raamatunkohtiin, jotka vakuuttavat että Jumala on rukoilevan ihmisen lähellä. Ja useimmat, jotka osallistuvat meditaatioon kokevat, että on ihmeellistä olla hiljaa ja rauhassa, kuunnella ihanaa musiikkia ja kuulla sanoja Jumalan huolenpidosta ja rakkaudesta. Monet ihmiset eivät ole koskaan aiemmin kokeneet sellaista ja heidät täyttää tunne, jota voi parhaiten kuvata myös Galatalaiskirjeessä Hengen hedelminä mainituilla juhlavilla sanoilla "ilo ja rauha".