Hiljaisuuden retriitti – matka lumoavaan maailmaan

Tein tutkimusmatkan retriittiin. Saavuin toiseen maailmaan, hetkeen, jossa ”on kaikki, mitä tarvitsen, eikä muilla hetkillä ole niin väliä”, kuten eräs matkakumppaneistani asian ilmaisi.

Retriitti on hyvällä tavalla kummallinen yhteinen matka. Monitasoinen, moni-ilmeinen, monimerkityksinen. Samalla kun jokainen kulkee yhdessä toisten kanssa, kulkee jokainen omaa polkuaan. Samalla kun matka vie omaan sisimpään, se vie itsestä ulospäin. Retriitti kuljettaa aikaan ja paikkaan ja samalla jonnekin, jossa aika ja paikka käyvät merkityksettömäksi. Tunne saa sisimmän vavahtaen värisemään ja samalla täyttää sen syvällä rauhalla. Jumala on läsnä.

Ehkä kirjoitan näin turhaan retriitistä. Yhtä lailla kaikki tämä on mahdollista tässä ja nyt.

Mutta retriitti sisältää monia asioita, jotka purkavat esteitä tieltä oman itsen ja Jumalan kohtaamiseen. Retriitti avaa mahdollisuuden ottaa etäisyyttä arkeen. Henkisesti ja fyysisesti. On helpotus vetäytyä hektisestä elämästä ja laskea taakat käsistään. Retriitti tarjoaa ulottuvuuksia, joita ei joka päivä koeta. Rukoushetkien rytmi, virikepuheet, yhteinen ja yksilöllinen hiljaisuus, luonnonrauha, esteettiset näkymät, hyvä ruoka, huolenpito. Retriitissä on lupa olla vain ja kuitenkin kuulua olennaisena osana kokonaisuuteen. Vaikka et sano sanaakaan - ja ehkä juuri siksi - ilman sinua retriitti olisi toisenlainen. Muillekin kuin sinulle.

Retriitissä on helppo havaita mielihyvää tuottavia, kiehtovia asioita. Yksityiskohta ikonissa, aamukaste auringon kimalluksessa, sammalen tuoksu metsäpolulla. Toisen ihmisen hymy kohdatessa, yhteinen intensiivinen hiljaisuus kappelissa, yksinkertaiset sanat aamuehtoollisessa. Lumoutuminen on lievä ilmaisu. Haltioituminen samoin. Jumalan läsnäoloa ei voi sanoin kuvata.

Omien tarpeiden ja retriitin tarjoamien mahdollisuuksien samansuuntaisuus auttaa matkantekoa kuin myötätuuli vaeltajaa. Hiljaisuutesi tukee toisten hiljaisuutta, matkantekosi toisten matkaa. Hiljaisuus on monipuolinen, armollinen ja hyväksyvä menetelmä, vaikuttava työkalu, mitään sanomattomuudessaan kaikkea kantava. Sen Jumala valitsi… Se on kuin lempeä tuulenhenkäys, joka hyväilee kasvojasi ja lämmittää sydäntäsi. Pyhän Hengen tuuli.

Retriitissä ”toisen maailman etäisyys, lumo ja sopusointu” elvyttävät monella tavalla ja tasolla. Ei siis ihme, jos syntyy positiivinen kierre, tarve lähteä matkaan yhä uudelleen. Ehkä retriittimainoksiin pitäisikin liittää varoitus – tai lupaus: ”Retriitti voi aiheuttaa riippuvuutta ja muuttaa elämäsi.”

Tein tutkimusmatkan retriittiin Tuomasyhteisön yritysretriittien osallistujien ja ohjaajien seurassa. Matkakertomuksen dokumentoin kauppakorkeakoulun kanditutkielmaan.