Arkisto

"Maailma on kauniimpi, kun sinä olet siinä"

Tämä ei ole sen enempää eikä vähempää kuin yksi rakkausjuttu. Sinä lukijana olet siinä tosi paljon osallisena, sillä sinä olet jutun kohde. Haluan sanoa sinulle, joka juuri nyt luet näitä rivejä: "Maailma on kauniimpi, kun sinä olet siinä."

Sanonta ei ole pelkkää puhetta. Voi olla, että teet maailmaa rumemmaksi ajatuksilla, tunteilla, sanoilla ja teoilla. Mutta sisin tahtosi on, Jumalan tavoin, katsella rakkauden silmin jopa rumaa, jotta näkisit kauneuden, joka on kaikessa luodussa, paitsi pahoissa teoissa. Joka katselee rakkauden silmin ei epäile, etteikö maailmankaikkeus tarvitsisi ihmistä. Eikä epäile sitä, että jokaisella ihmisellä on oma ainutlaatuinen tehtävänsä, jota niin ollen kukaan muu ei voi täyttää. Vaikka pahoinpitelisit (tai löisit laimin) lapsiasi, niin sinussakin on jotain kaunista - jos joku katselee sinua rakkauden silmin. Jos Jumala ei näkisi kauneutta syntisessä, kuka silloin pelastuisi? Se on ihmeitä tekevä katse.

Siunasin kerran 12 -vuotiaan tytön hautaan. Kahteentoista vuoteen lapsen äiti ei ollut saanut nukkua kokonaista yötä. Kramppeja. Jatkuvaa huolta. Alituista hoitamista vuorokauden ympäri. Kuolinilmoituksessa luki: "Olit elämämme valo..." Keskustelussa vakuutuin, ettei teksti ollut liioittelua. Niin suurta on rakkaus! Niin kaunis on jokainen, rakkauden silmin nähtynä. Sitä ei voi tulkita niin, että rakkauden silmät luovat kauneutta. Ne paljastavat kauneuden, jota on jo kaikessa, sillä maailmankaikkeus on kirkas, helmeilevä puro, joka kumpuaa Jumalan lähteestä. Sen pyörteissä me kaikki tanssimme: tähdet, ihmiset, amebat, vanhat ja nuoret, terveet ja sairaat, vanhurskaat ja syntiset. Mutta puron kimalluksen näkemiseen tarvitaan rakkauden silmät.

Epäröin ennen kuin kirjoitin rukouksen: "Jumala, anna minulle rakkauden silmät", sillä jos Jumala vastaa sinulle ja minulle pyyntömme mukaan, se ei tuo mukanaan vain iloa vaan myös suurta kärsimystä. Voi minkälainen hädän, hylkäämisen, yksinäisyyden, pahuuden, epäonnistumisen ja epätoivon valtameri maailma onkaan. Rakkauden silmillä katsominen ei anna mahdollisuutta ummistaa silmiään. Harjoittele tällä viikolla, ettet sulje silmiäsi hädältä. He, joita katsot rakkauden silmin, ovat sisariasi ja veljiäsi ja olet heidän kanssaan ilossa ja ahdingossa.

Miten voit saada rakkauden silmät? Lepää, iloitse, Jumalan katseessa. Heijasta. Anna harjoittelulle aikaa. Tee tunnollisesti, mitä sinun kuuluu tehdä, niin Jumala saa tehdä oman osansa. Sielullasi on jo tällaiset silmät, mutta sisäinen muurisi estää niitä näkemästä. Jumalan armon avulla muurin ikkunat pitää avata, että rakkauden silmillä olisi vapaa näkymä. Silloin näet: Maailma tulee kauniimmaksi, kun sinä olet siinä - ja minä. Kristus sanoo: Kun silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Kun silmäsi ovat huonot, ruumiisi on pimeä.

Martin Lönnebon ajatuksia Väven kirjassa