Arkisto

Haluan antaa sinulle Elämänpeilin. Luulen, että väärinkäytön riski, lähinnä epäterve itsetarkkailu, mihin kuuluu moralismi ja hurskastelu, on huomattavasi pienempi kuin vaarat, joita on, ellei käytä peiliä lainkaan. Ei liene suurta vaaraa harjoittaa sieluaan liikaa. Ehkä pieni vaara on harjoitella väärin. Mutta suurin vaara on harjoitella liian vähän. Aikamme sairaus ei ole aivoihin liittyvä, vaan hengellinen sydänsairaus. Sydän tarvitsee harjoitusta.

Ehdotan, että otat Elämänpeiliksi Hengen hedelmät: Rakkauden, ilon, rauhan, kärsivällisyyden, ystävällisyyden, hyvyyden, uskollisuuden, lempeyden ja itsehillinnän. Peilaa joka päivä elämääsi näihin hyveisiin. Peili on henkilökohtainen rippipeilisi, rukouskirjasi, hengellistä sydäntäsi vahvistava lääke.

Kun peilaat sieluasi illalla mietiskellen, anna hyveen hyveeltä nousta esiin. Kuuntele, mitä sanottavaa kullakin on. Jos olet uskollinen tulee tästä sielusi päivittäistä elämää.

Jos jollain hyveellä on jotain moitittavaa, kuuntele ja päätä pyhästi parannuksesta. Jos olet rikkonut lähimmäistäsi vastaan, voit sopia sen. Anna sitten Jumalan hyvyyden peittää epätäydellisyytesi. Ole hyvällä mielellä. Rukoile ja kiitä!

Älä vajoa itsesyytöksiin, älä paina itseäsi alas. Sellainen ei ole Kristuksesta, vaan paholaisesta, sillä se haluaa ryövätä inhimillisyytesi. Rukoile rohkeasti: "Jumala anna minulle voimaa muuttaa, mitä voin." Tämä on suurenmoinen rukous ihmiselle. Se palauttaa ihmisen ennalleen. Mutta älä ymmärrä minua väärin. Ei ole tarkoitus kerätä hyveitä, jotta voisi tehdä vaikutuksen Jumalaan tai ihmisiin. Kyse on asiasta, mikä palvelee elämää. On ihmisen ilo ja suuruus olla katoavassa elämässään vaikka silmänräpäyksen ajan pisara kaiken peittävän rakkauden virrassa, joka läpäisee koko maailman.

Martin Lönnebon ajatukset Väven -kirjasta