Arkisto

Anna pois rauhattomuus, ota vastaan kaiken peittävä Rakkaus, lue sitten hitaasti

"Ihana on voiteittesi tuoksu." Laulujen laulun säkeet aiheuttavat pohdiskelua ja arvailua.

Tämä rakkauslaulu tuoksuu itämaisille hajuvoiteille ja on rakkauden tuskan ja onnen läpäisemä. Tätä voi lukea eroottisena runona ja iloita, että jotain niin ihanaa voi olla meidän maailmassamme. Mutta tätä voi lukea myös hengellisenä rakkausrunona ja iloita, että jotain niin ihanaa on Jumalan maailmassa. Tämä rakkausruno tuoksuu Hengen hajuvoiteille ja on jumalallisen rakkauden tuskan ja onnen läpäisemä. Niinpä, ihana on voiteittesi tuoksu, nimesikin tiukkuu parhainta öljyä.

Mitä nämä hengelliset voiteet sitten ovat? Kyse on maallisesta katoavuudesta, joka uhrautumisen ja kärsimyksen kautta muuttuu kuolemattomuudeksi. Kyse on myös rakkaudesta, ilosta, viisaudesta, joka ei olekaan sidottu haluavaan, häkeltyvään, katoavaan minään. Hengellinen tuoksu on rakkautta, iloa ja viisautta sinänsä.

Jumala on rakkaus, eikä jumalallinen rakkaus ole rajoittunutta ja itsekästä. Se on kaiken peittävää Rakkautta: Kaiken se kestää, kaiken se uskoo, kaiken se toivoo, kaiken se kärsii. Maallisen morsiamen maallinen rakkaus on ihanaa, mutta hengellinen, jumalallinen rakkaus on yli ymmärryksen käyvää rakkautta. Se tuoksuu autuudelle ja katoamattomuudelle.

Kuka tuoksuu? Maallinen tai taivaallinen sulhanen, sen mukaan miten säkeitä lukee. Kristillisessä uskossa ajattelemme Kristusta. Hän on meille portti Jumalan Rakkauteen.

Kuka nauttii tästä ihanasta tuoksusta? Vanhassa heprealaisessa rakkauslaulussa siitä nauttii rakastava morsian, kristillisessä uskossa jumalallisen rakkauden puoleensa vetämä kirkko tai sielu. Hengellisyydessä siirrytään maailmaan, jota ei ole luotu vaan joka vain on. Jumalaa emme tavoita ajatuksillamme vaan rakkaudellamme.

Kun pyrit muovaamaan elämääsi, toista usein, usein: Anna minulle kaiken peittävää Rakkautta. Kaiken peittävä Rakkaus on Jumalan tuoksua. Oppia tuntemaan Jumalaa on tulla osalliseksi kaiken peittävästä Rakkaudesta. Missä Jumala on lähellä, siellä on Rakkaus.

Rakkauden tilalla voi käyttää sanaa Myötätunto. Kristillisen uskomme mukaan se heijastaa Jumalan ominaispiirrettä. Empatiaa harjoittelemalla myötäeläminen kärsivien kanssa lisääntyy.

"Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli."

ajatukset Väven -kirjasta