Arkisto

LAIVA ON TURVASSA SATAMASSA, MUTTA SITÄ EI OLE RAKENNETTU OLEMAAN SATAMASSA

Pyhä huolettomuus, tapa levätä, ei ole sataman rauhaa vaan meren. Se on pikemminkin rauhaa myrskyssä kuin tyynessä. Miten muuten voisi löytää rauhan? Osoita minulle yksi ainoa silmänräpäys maanpäällisessä elämässä, missä hauras elollinen olento voisi tuntea itsensä turvatuksi onnettomuudelta tai petokselta, ikävältä tai tyhjyydeltä, sairaudelta tai kuolemalta.

Nyt opettelemme elämään rauhassa, joka syntyy uskaltaessamme valita sen, minkä uskomme oikeaksi, vaikka se olisi vaarallista, vaivalloista tai epävarmaa. Monet ovat todistaneet, etteivät ole koskaan tunteneet niin suurta rauhaa kuin silloin, kun he tekivät niin kuin oli oikein: protestoivat väkivaltaa ja riistoa; asettuivat heikomman puolelle; antoivat pois enemmän kuin odotettiin; uskalsivat tunnustaa uskonsa; uskalsivat pyytää anteeksi; uskalsivat toteuttaa syvimmän kaipuunsa; uskalsivat synnyttää lapsen... Veneiden tarkoitus ei ole pysyä satamassa vaan purjehtia merelle ja olla hyödyksi. Veneiden tulee kääntää keulansa kohti avointa horisonttia.

Esikuvamme on pyhä Fransiskus, Jumalan pieni köyhä. Kerran hän kuuli rukouksessa tämän vastauksen: "Kun haluat tehdä tahtoni, tulee sinun vihata kaikkea, mitä olet rakastanut ja himoinnut. Ja kun alat toteuttaa tahtoani, tulevat rakkaina pitämäsi asiat sietämättömiksi, mutta ennen inhoamistasi asioista löydät ihanuutta ja taivaallista iloa." Tästä Fransiskus iloitsi ja tunsi itsensä vahvaksi Herrassa. Eräänä päivänä hän tapasi spitaalisen miehen. Koska hän kammosi niin paljon spitaalisia, hän rohkaisi itsensä ja astui alas hevosen selästä, antoi sairaalle rahaa ja suuteli tämän kättä. Saatuaan spitaaliselta rauhansuudelman, hän nousi hevosensa selkään ja jatkoi matkaansa.

Mutta siitä hetkestä lähtien hän kielsi itsensä niin täysin, että lopulta voitti itsensä. Uusi asennoituminen vaikutti veli Fransiskukseen. Hän kulki avoimin käsin ja löysi onnensa huolehtimalla veljistään ottamalla osaa lähimmäisen onnettomuuteen.

Maailman rauha rakentuu vaaran väistämiselle, mutta haavoitetulla Mestarilla on tarjottavanaan toisenlainen rauha.

Kysy itseltäsi: Mistä inhoamastani minun tulisi pitää, jos haluan olla Kristuksen opetuslapsi? Kristus julistama huolettomuus on toisenlaista kuin maailman huolettomuus. Et voita rauhaa välttämällä kaikkea vaikeaa, vaan rakkauden kuuliaisuudessa kohtaamalla sen.

ajatukset Väven -kirjasta

Site Meter