Arkisto

Ps 43: 2 - 5

OLEN ROHKEA, KOSKA USKALLAN PELÄTÄ
Mitä on rohkeus? Rohkeus on ennen kaikkea sitä, että voittaa itsensä. Suurinta rohkeutta tarvitsee se, joka on eniten peloissaan. Se, joka ei pelkää, ei tarvitse uskaltaakseen lainkaan rohkeutta. On myös rohkeutta, jolla voi hallita pelkoa. Kaikki rohkeus ei ole pahasta.

Autuaita ovat urheat ja autuaita ovat tyytyväiset, jotka kärsivällisesti kantavat elämän väistämätöntä inhottavuutta, he helpottavat elämän taakkaa. He ovat autuaita, sillä he kantavat meitä jälkipolvia riutuneilla hartioillaan. He nousevat pohjolan tuntemattomasta hämärästä. He seisovat jähmeinä harmaan torpan edustalla lapsilauma ympärillään. He sanovat: Olisi voinut olla huonomminkin. Onkin tärkeämpää, miten asiat ottaa kuin miten ne ovat.

Eräs aikamme piispa sai kuolemantuomion sairaalassa: "Sinulla on parantumaton syöpä. Sinulla ei valitettavasti ole paljon elinaikaa jäljellä." Hänet valtasi kuolemanpelko. Mutta ei kai piispan pitäisi pelätä kuolemaa, hänhän on niin kauniisti puhunut iankaikkisesta elämästä? Piispaa hävetti. Hän sai lohdun vasta, kun eräs ystävä sanoi hänelle: "Kristus on rohkeuden esikuva, mutta hänkin pelkäsi Getsemanessa." Pelkonsa tunnustaminen on rohkeutta sekin. Toimia pelosta huolimatta on suurta rohkeutta.

Valitse meditaatiokuvaksi Vapahtajan yrttitarhassa. Hänen ahdistuksensa on suuri. Hänen hikensä oli kuin veripisaroita, jotka putosivat maahan. Hän rukoili, että voisi välttää kärsimyksen maljan. Hän pyysi kolme kertaa vapautusta, mutta lisäsi: Tapahtukoon sinun tahtosi. Ja Jumalan tahto tapahtui. Siten valmistui hänen elämänsä kudos, joka on täynnä lohdutusta.

Isä Meidän rukouksessa on sama rukous. Se on sama toive, jonka tuot Jumalalle joka päivä. Sovita se nyt omaan elämääsi. Mitä pelkäät eniten? Uskalla pelätä. Uskalla pyytää vapautusta. Mutta uskalla, vaikkapa kuiskaten sanoa: Tapahtukoon sinun tahtosi. On ehkä toinenkin tie kulkea, suo minulle voimaa vaeltaa sitä? Rohkeutta antaa tapahtua sen, mikä on tapahtuakseen. Ja paljon kärsivällisyyttä. Ja paljon rohkeutta elämään, uskoon ja rakkauteen.

"Joka kerta, kun ihminen sanoo: Tapahtukoon sinun tahtosi, hänen tulisi kuvitella kaikki mahdolliset onnettomuudet kokonaisuudessaan." sanoo Simone Weil. Hän on oikeassa, mutta ei ihmisen tarvitse aloittaa heti kaikesta. Aloita kuvittelemalla yksi ainoa asia, mitä et halua tapahtuvan. Se riittää aloittelijalle.

ajatukset Väven -kirjasta