Arkisto

Ps 23
Anna pois rauhattomuus, ota vastaan rauha, lue sitten hitaasti

HÄN VIE MINUT VIHREILLE NIITYILLE

Jos ompelisit seinävaatteen, missä olisi yllä oleva teksti ja ripustaisit sen kotiisi, ajattelisivat useimmat: Täällä asuu hurskas ja onnellisesti yksinkertainen ihminen, joka rakastaa psalmia 23.

Kerron sinulle salaisuuksia tihkuvan tulkinnan. Seinävaatteen teksti viittaa rukoukseen. Rukous on tuoksuva kesäniitty. Rukous on kimmeltävä vesi. Rukous on lepo. Mutta tien alas niitylle saat kulkea itse. Vaellus voi olla hurjan kevyt kuin niityn perhosten lento tai se voi olla pitkä ja raskas kuin rämpiminen loputtomassa suossa. Jälkimmäinen on tavallisempaa. Laske sen varaan.

Rukouksen sisäinen tie on ristin tie kuoleman kautta elämään. Seuraa minua, sanoo Kristus, minä opetan sinut löytämään vaivan kautta levon ja kärsimyksen kautta onnen. Jos pelkäät kantaa toisten taakkoja ja sen sijaan omistaudut hurskaille huokauksille, näkevät kaikki selvästi lävitsesi, paitsi sinä itse.

Tien pituuden aavistamiseen riittää, kun tosissaan rukoilee Isä meidän -rukouksen. Pyhitetty olkoon sinun nimesi - mitään ei sanota minun nimestäni, on kuin olisin kuollut. Tulkoon sinun valtakuntasi - ei mitään siitä, mitä minä tarvitsen. Tapahtukoon sinun tahtosi - ei minun. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme - ei ensisijassa minun leipäni. Seuraavissa kohdissa tulee rukouksen kaunein pronomini "me". Rukous on näkökulman laajentamista suureen yhteisyyteen. "Minä" en ole enää keskiössä.

Monet ajattelevat: Tietäisitpä vain kuinka huono rukoilija olen. En jaksa. Rukouksen sanat ovat kuin kuivaa hiekkaa suussani. Olen melkein luovuttanut.

Älä kauhistu vaatimuksia. Tee se vähä, minkä voit. Et voi tehdä enempää. Älä pelästy heikkouttasi. Jumala katsoo kaipaukseesi. Älä pelästy väsymystäsi. Pian saat levätä. Sinun ei tarvitse esittää mitään. Sinä olet läpinäkyvä.

Istu mielikuvissasi Armon meren rannalla penkillä tai makaa ihanalla kesäniityllä. Sano: "Sinä olet rajaton, Sinä olet lähellä, Sinä olet valo ja minä olen Sinun." Ole rauhassa, "ajatuksitta", Jumalan luona. Sitten voit siirtyä kiitokseen ja esirukoukseen. Katsele sydämesi hiljaisuudessa rakastamiasi kasvoja ja sitä mitä tahdot tapahtuvan, lähellä ja kaukana maan päällä. Kiitä. Jätä heti kaikki tämä Jumalalle. Kommentit ovat tarpeettomia, sanoja ei tarvita. Jumala on jo nähnyt. Tällainen tapa rukoilla vaatii tahtoa, mutta on niin sopivan vaatimuksetonta, ettei se enää tunnu suurelta taakalta.

Kristus sanoo: Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt. Katsahda Jumalaan muutaman kerran päivän aikana yhteisymmärryksen merkiksi tai toista joitain rukouksia. Pian tulee päivä, jolloin tunnet voimakkaampaa kaipuuta hiljaisuuteen. Silloin on aika antaa sille enemmän aikaa tai oikeammin sanottuna ikuisuutta. Silloin olet vihreällä niityllä.

Kun olemme päässeet näin pitkälle, ymmärrämme Äiti Teresan sanojen syvemmän merkityksen: "Hiljaisuuden hedelmä on rukous, rukouksen hedelmä on usko, uskon hedelmä on rakkaus, rakkauden hedelmä on palvelu, palvelun hedelmä on rauha."

ajatukset Väven -kirjasta