Arkisto

Anna pois rauhattomuus, ota vastaan nöyryys, lue sitten hitaasti
JUMALA PITÄÄ MAIDOSTA

On enkelin lahja nähdä kimallusta arjen harmaudessa. Monista asioista tulee silloin kauniita, itse asiassa useimmista. Ihminen, joka katselee maailmaa uudella tavalla, tulee itsekin jossain määrin hohtavaksi. Hän voi hohtaa toivoa niille, jotka asuvat pimeydessä. Kukapa ei haluaisi olla sellainen?

Mutta ei se ole helppoa. Apostoli Paavalikin kirjoittaa: "Sitä hyvää mitä tahdon, minä en tee..." Ihmisen suurin ongelma ei ole pahantahtoisuus vaan tahdon heikkous. Kun surullisena ajattelin näitä vaikeuksia, tuli mieleeni juutalainen kansansatu. Se antoi minulle uutta rohkeutta. Lyhyesti se on tällainen:

Mooses tapasi erämaassa paimenen, jonka luo hän jäi joksikin aikaa ja auttoi lypsämään lampaita. Mooses huomasi, että paimen laittoi joka ilta tarjolle vadillisen hienointa maitoa. Kuka saa maidon? kysyi Mooses. Jumala saa sen, vastasi paimen. Silloin Mooseksen oli pakko opettaa paimenelle, ettei Jumala ollenkaan pidä maidosta, oli se sitten kuinka hyvää tahansa. Jumala on henki eikä tarvitse maitoa. Voit itse tutkia asiaa, jatkoi Mooses. Piiloudu pusikkoon yöllä ja saat nähdä, mitä tapahtuu. Ja niin paimenraukka näki yöllä, kuinka pieni erämaakettu hiipi esiin ja litki hyvän maidon. Aamulla surullinen paimen sanoi Moosekselle: Sinä olet oikeassa. Jumala on henki eikä pidä maidosta. Siksi olen menettänyt ainoan tavan, jolla voin ilahduttaa Jumalaa. Yöllä Jumala ilmestyi Moosekselle unessa. Hän sanoi: Mooses, sinä olet väärässä. Minä pidän maidosta, sillä se on paimenen lahja minulle. Mutta koska olen henki, jaan maidon pienen erämaaketun kanssa, joka on niin perso maidolle.

Jumala näkee armossaan heikon tahtomme ja hupsut kuvitelmamme. Mitä muuta sinä voit antaa "Hänelle, jolla on kaikkea" kuin sydämen vilpittömän halun rakastaa ja palvella? Serafit saavat vastata ylevistä hengellisistä lahjoista. Sinun lahjasi - maito - on kuitenkin jotain sellaista, mikä tekee enkelit kateellisiksi.

Kun yrität syventää kuvaasi Jumalasta, näet Jumalan aina välillisesti kuin noetun lasin läpi. Tämä on tarpeen, jotta tulisi mahdolliseksi havaita koronan valo, joka kietoo maan salaperäiseen valoonsa. Yritä olla yksinkertaisen paimenen opetuslapsi. Mieti jotain erityistä, mitä voit tehdä Jumalalle ilahduttamalla ihmisiä, eläimiä tai kasveja. Päätä jotain, jostain, mitä todella voit tehdä. Ja "anna Jumalalle parasta maitoa". Tarkoitus on nähdä pyhyyttä tavallisessa maailmassa. Näet yhä enemmän pyhää materiassa ja kaikissa elämän tapahtumissa. Paha elämässä ei ole seurausta epätäydellisyydestä vaan siitä, että ei ole tahtoa hyvään. "Elämän vaikeus: tahtoa, mutta ei pystyä. Elämän pahuus: pystyä, mutta ei tahtoa." (Gunnell Vallquist)

Minä annan kaipuuni.
Minä annan tahtoni.
Minä annan sydämeni.

Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Joh. 14: 27

ajatukset Väven -kirjasta