Arkisto

Elämä on puhtainta, onnellisinta, vapainta, helpointa, kun katselet sitä lahjana ja otat sen vastaan tyhjin, avoimin käsin. Pyhimykset kutsuvat avoimia käsiä armoksi, rakkaudeksi tai uskoksi. Teologit puhuvat vanhurskauden teoista uskossa. Sinun ei tarvitse käyttää näitä sanoja. Pidät vain huolen siitä, ettet sido ja sulje käsiäsi.

Johannes-kääpiö istui kirkon edessä ja veljet ympäröivät hänet kysyäkseen hänen neuvojaan. Erästä paikalla ollutta isää kouraisi kateus ja hän sanoi Johannekselle: "Sinä olet täynnä myrkkyä." Isä Johannes vastasi hänelle: "Varmaankin niin on ja sinä sanot sen vaikka olet nähnyt vain ulkopuolen. Jos saisit nähdä sisäpuolen, mitä silloin sanoisit."

Mitä muuta voi sanoa kateelliselle. Ota oppia Johanneksesta. Hänen ei tarvinnut peitellä ulkoista yksinäistä yksilöllistä olemustaan, hänen persoonansa oli syvälle ankkuroitunut Kaikkeuteen. Ala harjoitella syvempää itsetuntemusta; kaikkeen kritiikkiin, mitä kohtaat, sano tai ajattele kirkkain silmin: "Tuossa on jotain perää." Siitä seuraa melkein aina hyvä keskustelu. Kokeile! Kohtaat lähimmäisesi ja olet vähemmän peloissasi.

Nöyryys ei tunne Janten -lakia, toisen nujertamista ja alas painamista. Se ei ole kuullut puhuttavankaan sellaisesta. Se ei usko mitään niin tyhmää olevan olemassakaan.

Voit myös toimia kuten pyhimys "pieni-Thérèse" ja valita sopivan kohteen harjoitellaksesi toisen ihmisen arvostamista. Hän valitsi luostarisisaren, jonka kanssa hänellä oli vaikeinta. "Koska en halunnut antaa periksi tuntemalleni luonnolliselle antipatialle, sanoin itselleni, ettei rakkauden tarvitse olla tunteita vaan tekoja. Siksi näin vaivaa tehdäkseni tälle sisarelle kaiken sen, mitä olisin tehnyt sille, josta eniten pidän."

Emmehän me aina voi tunteillemme mitään, mutta teoillemme voimme. Ei ole tarkoitus, että teeskentelet. Rakkauden silmällä on kuitenkin ihmeellinen kyky paljastaa hyviä puolia. Kysy vaikka äidiltä lapsesta tai koiranomistajalta koirasta! Älä pelkää niin kovasti heikkouttasi, sillä Kristus on tullut pelastamaan syntisiä. Pelkää sen sijaan tuomitsemista, sillä Vapahtaja, joka armossa näkee heikon, on vain oikeudenmukainen sille, joka tuomitsee. Ja voi meitä, jos meidät tuomitaan samalla mitalla, millä me toisia tuomitsemme. Kristus sanoo: Pyytäkää, niin te saatte, ja teidän ilonne on täydellinen. Näenkö Hänet kaikissa tekemisissäni tänään?

ajatukset Väven -kirjasta