Arkisto

Sinä olet rajaton, Sinä olet lähellä, Sinä olet valo ja minä olen Sinun.

Mysteeri ei ole ongelma

Jumala on mysteeri. Jumala ei ole ongelma. Maailman ihmeellisin asia ilmaistaan kielessämme kuudella kirjaimella: "Jumala". Kun rajallisessa maailmassa rajallisena ihmisenä rajallisin ajatuksin ja sanoin yrittää etsiä ääretöntä äärellisessä, iäisyyttä ajallisessa, täydellisyyttä epätäydellisyydessä, jumalallista luodussa, taivaallista maallisessa, suurta pienessä, muuttuvat korkeus, syvyys ja leveys omituisiksi. Mutta ei se ole ongelma, joka pitäisi ratkaista, sehän olisi toivotonta, vaan se on mysteeri, jonka osaksi pitää tulla.

Ongelma on nimittäin jotain, mikä ihmisen tulee ja minkä hän useimmiten voi ratkaista. Jos Jumala, Jumalan toiminta, elämän tarkoitus olisivat ongelmia, niin pitäisi ainakin periaatteessa olla myös ratkaisut näihin ongelmiin. Mutta kristillisen uskomme mukaan Hengen salaisuudet jäävät salaisuuksiksi. Jumala on Mysteerien mysteeri. Jumala voi vain itse käsittää itseään ikuisuuksien ikuisuuksissa.

Se vähä, mitä ihminen ja koottu perimätieto Kirjoituksissa ja Kirkossa voi "ymmärtää" Jumalasta, riippuu siitä, mitä Hän itse itsestään ilmoittaa, ja siitä, että ihminen ja luodut ovat osa samaa mysteeriä. Näin ollen Jumala ei ole ulkopuolellasi oleva kohde, jota voit tutkia ja arvioida. Mielikuva Jumalasta ongelmana eikä mysteerinä on kiusaajan mielimetodi heikentää uskoa ja korvata se epäilyllä ja epätoivolla.

Jos Jumalaa ajatellessasi sinusta tuntuu, että "Hän" ehkä on Joku, että "Hän" on kohde, jota sinun pitäisi voida arvioida, olet asettunut Jumalan asemaan, sillä silloinhan sinä olet niin mahtava, että voit valita tai hylätä Jumalan. Kiusaaja on jo aloittanut aivojesi valloittamisen. Jumalasta on tullut ongelma elämääsi. Ja se voi päättyä vain siihen, että istuudut Jumalan valtaistuimelle - ja huomaat sen tyhjäksi.

Sinä voit selvästi sanoa vain mitä Jumala ei ole. Minä en edes usko, että inhimillinen verbi "olla" kuvaa jumalallista tapaa olla olemassa. Kun suuntaamme suoran katseen kohti ilmi tulevaa Jumalaa niin katse jatkaa kohti Salattua Jumalaa. Siellä, ajatusten tuolla puolen, sanamme hukkuvat pohjattomaan syvyyteen ja saavat rauhan, samanlaisen rauhan kuin lapsi äitinsä kohdussa tai pisara meressä.

Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne. Fil 4:7

ajatukset Väven -kirjasta