Päivänavauksiin

... vaan päästä meidät pahasta

Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen elämässä oli viime aikoina tapahtunut suuria muutoksia. Gennesaretin järven kalastajat olivat jättäneet verkkonsa ja veneenäs ja lähteneet seuraamaan Jeesusta. Sen jälkeen he olivat saaneet kuulla, nähdä ja kokea asioita, joita eivät varmaankaan olleet osanneet etukäteen kuvitella. Eivät he aina ymmärtäneet, mistä oli kysymys. Sen he olivat varmaan oppineet, ettei koskaan varmasti tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Nytkin he olivat tulossa Jeesuksen kanssa muiden opetuslasten luo. Nämä olivat suuren kansanjoukon keskellä. Jo kauempaa oli nähtävissä ja kuultavissa, että jotain hämmentävää oli tapahtunut. Opetuslapset väittelivät lainopettajien kanssa. Eräs mies kääntyi puhumaan Jeesukselle:"Opettaja, pyydän sinua, paranna poikani. Paha henki käy vähän väliä häneen kiinni. Hän alkaa yhtäkkiä huutaa ja kouristella. Henki on monet kerrat kaatanut hänet jopa tuleen ja veteen, että saisi hänet tapetuksi. Pyysin opetuslapsiasi karkottamaan sen, mutta he eivät pystyneet. Sääli sinä ja auta, jos jotakin voit." Jeesus sanoi miehelle: "Jos voit? Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo." Silloin pojan isä heti huusi: "Minä uskon! Auta minua epäuskossani." Jeesus sanoi: "Mykkä ja kuuro henki, minä käsken sinua: Lähde pojasta äläkä enää mene häneen." Henki juusi, kouristi poikaa ja lähti hänestä. Poika jäi makamaan elottoman näköisenä ja ihmiset sanoivat: "Nyt hän kuoli." Mutta Jeesus tarttui poikaa kädestä ja auttoi hänet jaloilleen. Opetuslapset ihmettelivät, mikseivät he olleet pystyneet parantamaan. Jeesus vastasi: "Koska teillä on niin vähän uskoa." Matt 17.

Voi olla, että opetuslapset eivät taaskaan tajunneet, mitä oikein tapahtui. Ja voi olla, että meidän on vielä vaikeampi ymmärtää, mistä on kysymys. Mutta ainakin voi sanoa, että Jeesus päästi pojan pahasta. Jeesus paransi pojan, antoi tälle mahdollisuuden uudenlaiseen terveeseen elämäään. Eikä isänkään tarvinnut enää pelätä, milloin poika saisi seuraavan kohtauksen. Enää ei tarvinnut olla huolissaan, mihin seuraava kohtaus pojan kaataisi, tuleen tai veteen. Enää ei tarvinnut pelätä, koska poika loukkaantuisi hengenvaarallisesti. Jeesus itse uskon ja rukouksen voimalla päästi pojan pahasta.

Pajon myöhemmin Jeesuksen opetuslapset olivat kuulemassa, kuinka Jeesus rukoili seuraajiensa puolesta: Pyhä Isä. Suojele heitä nimesi voimalla. Varjele heidät pahalta. Joh 17.

Meidän jokaisen elämässä on paljon monenlaista pahaa. Pelkoa, sairautta, yksinäisyyttä, kipua, kiusauksia. Ainakin kolme asiaa voimme edellä kerrotuista Raamatun kertomuksista ja Jeesuksen toiminnasta oppia. Voimme pyrkiä tekemään sen, minkä vain osaamme auttaaksemme toisia, kun heidän on paha olla. Voimme rukoilla itsemme ja toistemme puolesta: Jumala, Isämme, päästä meidät pahasta. Ja voimme uskoa, että Jumala voi meitä auttaa silloinkin, kun tuntuu, että me ihmiset emme voi mitään tehdä.

(Lisäksi tai sijaan:
- Ps 121: 7 - 8
- Rukoushelmien Yöhelmi: Elämän synkkinä hetkeinä on yksinäistä ja pimeää. Kiusaaja kuiskaa: Ole oma jumalasi, kulje omaa tietäsi. Jumala on sinut hylännyt. Tuntuu kuin Jumala olisi poissa. Voit rukoilla: Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.)

Jumalan siunaamaa koulupäivää teille kaikille.