Päivänavauksiin

Äläkä saata meitä kiusaukseen.

Jeesus oli ihminen.
Hän eli ihmisen elämän ja koki samat asiat kuin mekin.
Hän syntyi. Hän kuoli. Hän nukkui, hän heräsi, teki työtä, itki, nauroi, oli nälkäinen, rukoili.
Jeesus oli ihminen.

Jeesus oli myös Jumalan poika ja joskus kun puhutaan siitä, että Jeesus opetti, paransi, teki hyvää, auttoi ihmisiä, voi unohtua, että hän koki myös monia vaikeita asioita elämänsä aikana. Yhdestä vaikeasta Jeesuksen elämän vaiheesta kerrotaan Raamatussa näin: Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Kun Jeesus oli paastonnut 40 päivää ja 40 yötä hänen tuli nälkä. Kiusaaja tuli hänen luokseen ja sanoi: "Jos kerran olet Jumalan poika niin käske näiden kivien muuttua leiviksi." Mutta Jeesus vastasi: "On kirjoitettu: ei ihminen elä ainoastaan leivästä vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta."

Sitten Paholainen vei Jeesuksen pyhään kaupunkiin ja asetti hänet temppelimuurin harjalle. Hän sanoi Jeesukselle: "Jos kerran olet Jumalan poika niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: hän antaa enkeleilleen käskyn, ettet loukkaa jalkaasi kiveen." Jeesus vastasi hänelle: "On myös kirjoitettu: Älä kiusaa Herraa sinun Jumalaasi."

Vielä Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi: "Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua." Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois Saatana. On kirjoitettu: Herraa Jumalaasi sinun tulee kunnioittaa ja häntä ainoastaan palvella."

Silloin paholainen jätti Jeesuksen rauhaan ja hänen luokseen tuli enkeleitä, jotka palvelivat häntä.

Jeesus joutui kiusauksiin niin kuin me muutkin ihmiset. Ehkä meitä ei viedä erämaahan, temppelimuurin harjalle tai vuoren huipulle, mutta kyllä meille voi joskus tulla kiusaus kokeilla Jumalan varjelusta uhkarohkeilla teoilla tai meitä voi houkuttaa kiusaus antautua tekemään pahaa.

Tavallisia kiusauksia ovat vaikkapa seuraavat: Sinulla on riita kaverisi kanssa. Kun toinen sanoo pahasti, tekee mieli sanoa vielä pahemmin. Jos toinen lyö, tekee mieli lyödä takaisin. Käyt kaupassa ja maksaessasi saat kolikoita takaisin, tekee mieli ostaa kolikoilla karkkia, vaikka on sovittu, että ostat karkkia vain viikkorahoistasi. Olet unohtanut tehdä läksyt ja opettaja pyytää tehtäväkirjan nähtäväksi. Sinulla on kiusaus sanoa, että teit kyllä läksysi, mutta veli varmaan otti vahingossa kirjasi reppuunsa kun et aamulla löytänyt sitä. Ja niin edelleen...

Jeesus voitti kiusaukset vetoamalla Raamatun sanaan, kirjoituksiin, Jumalan lahtoon. Hän ei antanut kiusausten voittaa. Isä meidän rukouksessa Jeesus opetti pyytämään: "Äläkä saata meitä kiusaukseen." Hän tiesi mistä puhui. Hän tiesi, että kiusauksia on vaikea vastustaa ja opetti rukoilmeaan Jumalaa, että tämä auttaisi meitä, ettemme joutuisi kiusauksiin ja auttaisi voittamaan ne. Heprealaiskirjeessa sanotaan Jeesuksesta: Koska hän on käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan. Siihen voimme luottaa tänäänkin.