Päivänavauksiin

Loppiainen,Jeesus Jumalan lahja meille, virsi 548, virikkeitä aiheeseen

Vuonna 2006 Japanissa jännitettiin. Keisarin perheeseen oli syntymässä uusi lapsi ja toivottiin, että syntyvä lapsi olisi poika. Sillä vielä tähän mennessä Japanin hallitsijaksi ei tyttöjä ole kelpuutettu. Poika syntyi ja sai nimen Hisahito, johon sisältyvät merkitykset hyveellinen, rauhallinen ja pitkäikäinen. Vaikka Japani on toisella puolen maailmaa me saimme tietää tämän kaiken silloin, kun se tapahtui. Ja muiden maiden hallitsijat voivat halutessaan välittömästi lähettää onnitteluja ja lahjoja tulevalle keisarille.

Tuhansia vuosia sitten tiedon kulku oli paljon hitaampaa ja vähäisempää. Silloin uskottiin, että hallitsijoilla ja muilla merkittävillä henkilöillä oli oma tähtensä ja uusi kirkas tähti taivaalla sai tähtien tutkijat pohtimaan sen merkitystä. Niinpä Raamatussakin kerrotaan, että viisaat tietäjät idästä lähtevät seuraamaan taivaalle nousevaa tähteä ja tulevat osoittamaan kunnioitusta uudelle kuninkaalle. Kun he näkevät vastasyntyneen lapsen ja hänen äitinsä Marian, heidät valtaa suuri ilo. He kumartavat lasta, avaavat matka-arkkunsa ja antavat lapselle kallisarvoisia lahjoja: kultaa suitsuketta ja mirhamia. Idän tietäjien lukumäärää ei kerrota, mutta lahjojen lukumäärän perusteella tietäjiä on ajateltu olleen kolme ja vanhojen legendojen mukaan heidän nimensä ovat Melchior, Kaspar ja Balthasar.

Tästä Raamatun kertomuksesta kirkoissa puhuttiin vastikään, kun vietettiin loppiaista. Paria viikkoa aiemmin, tosin joissain maissa vasta juuri loppiaisena, annettiin ja saatiin joululahjoja. Tietäjien kulta, mirha ja suitsuke olivat arvokkaita lahjoja, samaten varmasti monet niistä lahjoista joita me jouluna saimme.

Kaikista suurimman lahjan me kuitenkin saamme Jumalalta, kun Jeesus syntyy maailmaan ihmiseksi ja tekee mahdolliseksi sen että saamme aina elää yhteydessä Jumalaan. Niin paljon Jumala meitä rakastaa.

Mutta miten me voimme rakastaa Jumalaa, näkymätöntä henkeä, suurta ja taivaallista Isäämme. Miten me voimme rakastaa Jeesusta, joka eli kyllä kerran täällä, mutta ei enää näkyvästi kulje keskuudessamme. Voimmeko me mitenkään antaa lahjoja Jeesukselle.

Legenda kertoo neljännestä tietäjästä, joka ei ehtinyt kolmen muun mukaan. Hänen matkansa hidastui monesti, kun hän pysähtyi auttamaan köyhiä, sairaita ja nälkäisiä. Matkan aikana hän käytti kaikki mukaan otetut lahjansa ja kun hän lopulta tapasi Jeesuksen, hänellä ei ollut annettavana mitään.

Jos me mietimme, mitä haluaisimme Jeesukselle antaa, sanoa tai tehdä, me voimme toimia neljännen tietäjän tavoin. Voimme monella tavalla ilahduttaa, auttaa ja palvella ihmisiä, joiden kanssa elämme. Ja kun niin teemme, voimme uskoa todeksi sen, mitä Jeesus itse sanoi: Kaiken mitä te olette tehnet yhdelle näistä vähimmistä veljistäni te olette tehneet minulle. Näin me voimme olla välittämässä Jumalan rakkautta tähän maailmaan.

Rukoilemme: Rakas taivaan Isä, kiitos siitä, että rakastat meitä suunnattomasti. Kiitos, että annoit Jeesuksen syntyä maailmaan meitä pelastamaan. Auta meitä näkemään, miten me voimme auttaa, palvella, ilahduttaa lähimmäisiämme. Kiitos että olet kanssamme ja kuulet rukouksemme. Aamen