Päivänavauksiin

YV-avaus kristillisen koulun 6 – 9luokille 7.2.06 - koostettu Yhteisvastuuaineistosta
Parasta ennen – YV –musiikki

Itäisessä Angolassa Afrikan lounaisosassa kahden pienen kylän välisellä huonokuntoisella tiellä seisoo kuusi kuorma-autoa. Yksi autoista on rikkoontunut. Kaikki autot ovat täynnä paluumuuttajia. Ihmisiä, jotka ovat viettäneet vuosia, jopa vuosikymmeniä, pakolaisleirillä. Ihmisiä, jotka lopulta ovat pääsemässä takaisin kotimaahansa, omiin kyliinsä, 27 vuoden sisällissodan jälkeen.

Matka pakolaisleiriltä Sambiasta ei ole pitkä, mutta kestää kauan. Kaikille ei riitä ruokaa, tänään sitä oli vain lapsille, kertoo yksi matkalaisista. Vanha mies, joka tekee matkaa poikansa perheen kanssa. Mikä heitä odottaa, kun he lopulta pääsevät kotikyläänsä?

Pitkä sota on tuhonnut välttämättömät palvelut. Pulaa on lähes kaikesta. Vain joka kolmannelle on tarjolla terveydenhuoltoa ja kolmasosalta puuttuu puhdas juomavesi. Sähköä – sitä on vain kuudesosalle. Talojen kunto on huono tai ne puuttuvat kokonaan.

Kaikki eivät voi tai jaksa palata. He asuvat edelleen pakolaissiirtokunnissa köyhässä Sambiassa. Niille, jotka eivät kykene hankkimaan elantoaan jaetaan Maailman ruokaohjelman toimittamaa ruokaa. Ruoan saajiin kuuluvat myös vanhukset, joilla ei ole lähiomaisia. He saavat apua myös polttopuiden haussa ja veden kannossa. Vanhukset puolestaan huolehtivat lukuisista orpolapsista.

Aidsin koettelemassa Ugandassa monet vanhukset kantavat kaksinkertaista taakkaa. Ensin he hoitavat aidsiin sairastuneet aikuiset lapsensa, ja sitten näiltä orvoiksi jäävät lapsenlapsensa. Kun heidän pitäisi päästä nauttimaan arvostetusta vanhuudesta lastensa hoivissa, he ovatkin lastenlastensa ainoa turva.

Perhe, jossa ainoana aikuisena on isovanhempi, on vaarassa köyhtyä. Vanha ihminen ei jaksa tehdä raskasta ruumiillista työtä, kuokkia pellolla, kantaa vettä. Jatkuva pula ruoasta on todellinen ongelma. Jollei ole varaa laittaa lapsia kouluun, köyhyys on vaarassa jatkua myös lasten aikuistuttua.

Meillä Suomessa ikääntyneiden ihmisten ongelmat ovat toisenlaisia. Kaikista 75 vuotta täyttäneistä joka kolmas kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyyden kokemus on yhteydessä heikentyneeseen toimintakykyyn, sairasteluun, avuntarpeeseen ja lastenhoidon päättymiseen.

Pornaisten maalaismaisemassa kiemurtelevan hiekkatien varrelta löytyy Terttu Dammertin kotitalo. 75 vuotiaan Tertun elämä on ollut melko yksinäistä, sen jälkeen kun hänen miehensä kuoli viisi vuotta sitten. Lapset pitävät yhteyttä ja huolehtivat siivouksista ja ruokaostoksista. Omat voivat eivät enää riitä kaupassa käymiseen. Vaikka halua ja ehkä mahdollisuuksiakin olisi lähteä johonkin ikäihmisten kerhoon, ei vain tule lähdettyä. ”Onhan tämä elämä aika yksinäistä, kun monet vanhat naapuritkin ovat kuolleet.”

Näiden ihmisten auttamiseen kohdistuu tämän vuoden yhteisvastuu keräys. Voit osallistua siihen lahjoittamalla rahaa keräyslippaaseen täällä koululla tai ostamalla yhteisvastuutuotteita. Ehkä ajattelet, ettei sinulla ole suuria summia lahjoitettavaksi. Mutta jospa vaikka jokainen tässä rakennuksessa toimiva voisi lahjoittaa euron, siitä tulisi parisataa euroa. Jos jokainen Jakomäen alueella asuva voisi lahjoittaa 50 senttiä tulisi siitä runsaat 3000 euroa. Pienistä summista voi tulla suuria, kun niitä on tarpeeksi. Ja tuollaisilla rahasummilla saa aika paljon varsinkin kehitysmaissa tehtävässä työssä. Rahan antamisen lisäksi voit monella tavalla auttaa tuntemiasi vanhoja ihmisiä. Soita, sovi tapaamisesta, käy kävelyllä, hoida asioita…Ethän unohda. Ihmisellä ei ole parasta ennen käyttöpäivää.

Luuk 17: 7 – 10

Rukoilemme: Rakas taivaan Isä. Kiitos että annat joka päivä meille niin paljon hyvää. Auta meitä näkemään ympärillämme ne ihmiset, joille me voimme jakaa sinun hyviä lahjojasi. Siunaa tämänvuotinen yhteisvastuukeräys ja kaikki ne vanhat ihmiset, jotka sen kautta saada apua elämäänsä. Ole yksinäisten turvana, anna nälkäisten saada ruokaa ja kodittomien koteja. Auta ihmisiä tukemaan toisiaan erilaisissa elämänvaiheissa kykyjensä mukaan. Jää meitäkin tänään siunaamaan. aamen.