Päivänavauksiin

Kirkossa sunnuntaina luettavat tekstit kertovat siitä, kuinka tavallinen nuori tyttö Nasaretin kaupungista sai tavallisena arkipäivänä epätavallisen vieraan.

Ajattelepa hämäärä huonetta, jonka yhtäkkiä täyttää häikäisevän kirkas valo. Ei ole vaikea kuvitella, että huoneessa oleva Maria säikähtää hämmästyksestä. Mutta kirkkauden aiheuttaja, enkeli, rahoittaa häntä sanoillaan: Älä pelkää Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sitten tulevat käsittämättömät uutiset. Sinusta tulee äiti, Jumala on valinnut sinut poikansa äidiksi.

Alkuun Maria ei voi ymmärtää enkelin puhetta, mutta lyhyen keskustelun jälkeen Maria sanoo: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanot." Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanot.

Vaikkei Maria voi ymmärtää mitä kaikkea enkelin ilmoitus hänen elämässään tulisi merkitsemään, hän tyytyy Jumalan tahtoon. Tapahtukoon minulle niin kuin sanot. Tapahtukoon elämässäni Jumalan tahto. Me tiedämme Raamatun kertomusten perusteella, millaisen elämän Marian poika eli, ja kuinka hän kuoli. Mitään sellaista Maria ei voinut tietää, kun hän suostui nöyrästi toteuttamaan Jumalan tahtoa.

Marian poika, Jumalan poika, Jeesus opetti opetuslapsiaan rukoilemaan: Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Jos tuota rukousta ajattelee niin kyse ei ole mistään pienestä asiasta. Kyllähän meillä ihmisillä pienillä ja isoilla on monesti selkeä käsitys siitä, mitä meidän elämässämme pitäisi tapahtua, tai ainakin mitä me tahtoisimme tapahtuvan. Teillä koululaisilla voi olla moniakin lähiajan toiveita: oma huone, lemmikkieläin, mukavaa yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa, koulutehtävissä ja harrastuksissa pärjäämistä jne.

Ja jos elämää ajattelee vähän pitemmälle, tai meidän aikuisten näkökulmasta toiveet suuntautuvat siihen, että elämässä olisi iloa ja onnea, rikkautta ja rakkautta, terveyttä ja viisautta, läheisiä ystäviä, ihmisiä ja eläimiä, joiden kanssa on hyvä olla. Aika monesti me ihmiset tahdomme elämämme olevan tasaista ja rauhallista etenemistä: peruskoulu, lukio, ammattikorkeakoulu tai yliopisto, työ josta pidämme, perhe, lapsia, oma asunto, auto, kesämökki, varaa matkustella ja nähdä maailmaa. Meillä on unelmia, toiveita ja haaveita, asioita joiden tahdomme tapahtuvan. Ja varmasti on myös niitä asioita joita emme halua, yksinäisyyttä, kärsimystä, sairauksia, läheisten ihmisten kuolemaa, rahavaikeuksia, menetyksiä, työttömyyttä, vihan kohteeksi joutumista ja niin edelleen.

Jäänkin kysymään itseltäni ja teiltä, onko meidän mahdollista rukoilla tosissamme ja tarkoittaen tuo Isä meidän rukouksen kohta: Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa, tapahtukoon sinun tahtosi minun elämässänikin... Sehän merkitsee sitä että jätämme omat toiveemme ja ajatuksemme siitä mitä tahdomme tapahtuvan toisarvoisiksi. Emme tiedä mikä Jumalan tahto on meidän elämässämme, mutta olkoon se mikä vain niin rukoilemme sen toteutumista. Sitähän se merkitsee, että tahdomme sitä, mitä Jumala tahtoo. Maria on meille siinä esimerkkinä.