Päivänavauksiin

Mikkelinpäivä

Kuka on maailman tärkein ihminen? Hänkö, jolla on paljon valtaa? Ehkä joku presidentti tai kuningas? Vai olisiko maailman tärkein hän, jolla on eniten rahaa ja joka voi rahalla ostaa kaiken haluamansa? Tai mitenkä olisi joku sotapäällikkö, jolla on käytössään kokonainen armeija aseineen ja joka voi päättää siitä, missä ja ketä vastaan taistellaan? Jos ei ajatellakaan koko maailmaa vaan ihan vain tätä lähipiiriä, missä elämme, niin kukahan olisi tärkein koulussa, kotona, harrastuksissa tai kaveripiirissä? Jos yhtään osaan lukea ajatuksianne, niin voisin arvata, että vastauksissa vilahtelisivat isä, äiti, opettaja, valmentaja tai kaveripiirissä ehkä hän, jolla on eniten kavereita, tai hän, joka on sinun paras ystäväsi…

Luulisinpa, että on ihan tavallista joskus miettiä tällaista kysymystä ja joskus kiistelläkin siitä. Voi olla että joskus kysymys kääntyy myös päälaelleen, jos mieleen tulee, että kukaan ei välitä minusta, jos tuntuu siltä, että itse on ihan merkityksetön ja kaikki muut ovat tärkeämpiä.

Jeesuksen opetuslapset eivät olleet tässä yhtään sen kummempia kuin mekään. He eivät miettineet ainoastaan sitä, kuka heistä on tärkein täällä maan päällä, vaan kysyivätpä Jeesukselta vielä sitäkin, kuka on suurin taivasten valtakunnassa. Matteuksen evankeliumissa asiasta kerrotaan näin.

Matt. 18:1-5,10: Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: »Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?»Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi: »Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut… Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.»

Näin Jeesus omalla tavallaan taas yllättää opetuslapsensa. Hän ei vastaa, että suurin on maan hallitsija tai temppelin ylipappi. Hän ei myöskään valitse opetuslapsistaan Pietaria tai Johannesta tärkeimmäksi. Hän ei sano edes sitä, että hänen äitinsä Maria olisi tärkein. Vaan taas kerran hän osoittaa opetuslapsilleen ja kaikille, jotka häntä kuuntelivat, että asiat eivät aina ole niin kuin yleensä ajatellaan.

Niinpä voitkin ihan rauhassa unohtaa mahdolliset ajatuksesi siitä, ettei sinulla ole merkitystä. Jokainen ihminen ja erityisesti jokainen lapsi on Jumalalle tärkeä. Niin tärkeä, että Jeesus voi sanoa: Joka ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut – siis ottaa luokseen Jeesuksen! Näinhän Jeesus asettaa lapsen yhtä tärkeäksi kuin itsensä. Jeesus sanoo, että taivasten valtakunnassa aikuistenkin tulee olla lasten kaltaisia, yhtä luottavaisia ja avoimia, valmiina ottamaan vastaan Jumalan hyviä lahjoja.

Mutta Jeesus sanoo vielä enemmän. Hän sanoo, että lasten enkelit saavat joka hetki katsella Jumalan kasvoja. Ajattelepa, sinullakin on oma enkeli, joka koko ajan näkee taivaallisen Isän kasvot. Silloinkin, kun et itse muista tai huomaa katsahtaa Jumalaan, voit luottaa siihen, että hän tietää ja tuntee sinut, hän muistaa sinut ja pitää sinusta huolta. Sinulle ei voi sattua elämässä mitään, mistä et yhdessä Jumalan kanssa voi selvitä.

Niinpä voit luottavasti ristiä kätesi ja sanoa Taivaan Isälle: Kiitos Hyvä Jumala siitä, että olen sinulle tärkeä. Kiitos, että annat elämääni ihmisiä ja enkeleitä minusta huolehtimaan. Kiitos, että saan elää yhdessä toisten sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Auta minua aina ja kaikessa turvautumaan ja luottamaan sinuun. Ja anna minun tänäänkin kokea sinun turvallista läsnäoloasi. Aamen.