Päivänavauksiin

Ajatuksia aiheesta:Jumala maailman luoja ja ylläpitäjä/ Job 38:1 - 4, 8 - 11, 16 – 18 /Virsi 459

Nykyisin me ihmiset tiedämme aika paljon maailmasta ja sen kehityksestä. Olemme lähettäneet tutkimusaluksia kaukaiseen avaruuteen ja selvittäneet niin pienten hiukkasten liikkeitä, ettei niitä voi silmin havaita. Tiedämme kuinka valo ja ääni liikkuvat ja osaamme kehittää lääkkeitä, joiden avulla parannetaan vaikeita sairauksia. Ihminen on varsin älykäs ja tietää paljon. Kuitenkin elämässä ja maailmassa on paljon asioita, jotka ovat tieteellisiä vastauksia vailla. Ja mitä suurempiin kysymyksiin siirrymme, sen epävarmemmiksi vastaukset käyvät. Miksi elämme? Mistä kaikki sai alkunsa? Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?

Raamatussa kerrotaan Job nimisestä miehestä, joka pyrki selvittämään kärsimyksensä syitä. Hän kysyy asiaa Jumalalta, ja Jumala vastaa:

Nyt minä kysyn sinulta ja sinä vastaat. Missä sinä olit silloin kun laskin maan perustukset? Kerro miten se tapahtui, jos osaat! Kuka sulki meren portit, kun vedet syöksyivät esiin maan kohdusta. Pilvenhattaroihin minä vaatetin meren, myrskypilvillä sen kapaloin. Minä laadin sille lait ja rajat ja asetin portit ja salvat sen tielle, sanoin: ”Tähän asti, ei edemmäs. Tässä on sinun ylpeitten aaltojesi raja.” Oletko sinä kutsunut esiin aamun, edes yhden kerran. Oletko tutkinut maan sen ääriä myöten? Jos olet tämän kaiken tehnyt, kerro toki!

Jumalan vastaus Jobille on vielä paljon pitempi. Sen auttaa Jobia näkemään Jumalan uudella tavalla. Hän ymmärtää, että hän on ihminen ja Jumala on Jumala. Job sanoo:

Nyt minä ymmärrän että kaikki on sinun vallassasi, eikä mikään suunnitelmasi ole mahdoton sinun toteuttaa.

Me emme voi nähdä Jumalaa, me emme voi ymmärtää kaikkia hänen ajatuksiaan ja tekojaan. Emme voi ottaa häntä sormien väliin tai mikroskoopin alle ja tarkastella, millainen Jumala on. Mutta kun pysähdymme miettimään suuria kysymyksiä, on turvallista ajatella että Jumala on suuri ja Jumala on hyvä. Hän on ollut ennen aikojen alkua, on nyt ja tulee aina olemaan. Jumala on halunnut meidät ihmiset, jokaisen meistäkin elämään maan päälle. Ja vaikka elämässä on monenlaisia vaiheita, niin iloa kuin itkuakin, hän ei koskaan hylkää meitä.

Jumalan olemassaolo ei riipu meidän epäilystämme ja kyselystämme. Hän on rakastaa meitä ja uskoo meihin silloinkin kun me emme osaa tai jaksa uskoa häneen.

Rukoilemme yhdessä Isä meidän…